Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtrnáctiletá Grace MacLean se svou kamarádkou Judith se vydaly na projížďku na koních. Cestou do příkrého kopce však Judithin kůň uklouzne, splaší se a vláčí dívku, která se neudržela v sedle, za sebou. Grace se kamarádce marně snaží pomoci. Na silnici se proti nim vyřítí kamion, který nestačí zabrzdit a narazí do nich. V nemocnici se Robert a Annie MacLeanovi dozvědí, že Judith zemřela a jejich dceři musela být amputována noha u kolena. Veterinářka na místě nehody najde těžce zraněného a polekaného koně Pilgrima, který patří Grace. Žádá Annie, aby dovolila trpícího koně utratit, ta to však odmítne. Čas běží a rodina se jen obtížně vyrovnává s prožitou tragédií. Vše stěžuje setkání Grace, která se nedokáže se svým zraněním vyrovnat, s Pilgrimem, znetvořeným četnými ranami, který nesnese přítomnost lidí. Zoufalá Annie objeví v časopise článek o Tomu Bookerovi, který dokáže svým neobvyklým nadáním léčit zvířata. Zavolá mu, on však odmítne přijet do New Yorku. Annie se nevzdává a přes odpor dcery i manžela se rozhodne odjet s koněm i s dcerou na Bookerův ranč do Montany. (TV Nova)

(více)

Recenze (313)

castor 

všechny recenze uživatele

Režisér Robert Redford (alespoň pro mě) netočí zásadní filmy, ale jeho režijní um zraje jako víno. Své diváky nutí přemýšlet, nedává jim nic zadarmo. Je vizuálně nadaný, vybírá si zdatné kameramany a jeho filmy často stojí na hereckých výkonech. Jako herec je Redford oním snílkem, mlčenlivým a stoickým hrdinou, obdařený silným charismatem. Většinou si vybírá outsidery a rozvrácené rodiny. I v romanci Zaříkávač koní je obětí dítě disharmonické rodiny, třináctiletá Grace postižená vážnou nehodou. Redford zde používá dlouhé jízdy kamerou, mnohdy až svojí stopáží nudí a jako kovboj Tom Booker je spíše „náhodným kolemjdoucím“, přemýšlivým, přímým – a jako režisér mezilidské vztahy a emoce prolíná na celé plátno (např. neustálé oblačno na cestě na Montanu). Obrovským přínosem je pak značný prostor tehdy začínajícímu talentu Scarlett Johansson. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Na to, že sa jedná o romantickú drámu s veľmi pomalým tempom je tento film ozaj pekelne dlhý. Takmer tri hodiny sa pozerať na skupinku výborne hrajúcich hercov a na okolitú krásnu prírodu však občas bolo veľmi príjemné. Nemôžem poprieť, že Robert Redford ten citlivý príbeh zrežíroval na úrovni, aj keď poriadne to zostrihať by vôbec nebolo na škodu. Podľa môjho názoru je Zaklínač koní záležitosťou na jedno pozretie, pretože mňa prvýkrát čímsi očaril a nedostatky takmer úplne zastrel svojou atmosférou, no druhýkrát ma už nudil a po hodine som ho vypol. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Nepatrím medzi ľudí, čo majú radi kone, dlhé filmy musia byť pre mňa výnimočné, inak ma otrávia a neobsedím, Kristin Scott Thomas nie je najkrajšia herečka, Scarlett Johansson nie je najkrajšie dievčatko, jej postava nie je najznesiteľnejšia, no tento film je kúzelný. Má síce skoro tri hodiny, no vyžaduje od vás, aby ste boli v pohode a nechali sa unášať a užívali si ho. Robert Redford je príjemný chlapík a postavou, ktorú hral mi zabrnkal po duši. Nech si myslíte, že je to presladené, nech si o tom myslíte čokoľvek, ja som si to užil a to prostredie a kamera, no fantázia. Film pre mňa gradoval, kresťanské posolstvo v sebe tiež nesie, vzťah k zvieratám, to bolo tiež úžasné, hudba tiež, no proste jeden z filmov roku 1998. Aj keď nemám rád smutné konce, bol správny, škoda želal som si, aby sa stalo niečo a boli všetci šťastní, no je to skôr realistický film, ale aj tak je to romantická lahôdka, snáď pravé šťastie a šťastný bude pre ľudí v realite, keď už nie tu. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Svěř hlavní role koním a nemůžeš být neúspěšný. Svěř režii Redfordovi a nemůžeš být zklamaný. Zadej hudbu Newmanovi a nemůžeš mít výčitek. Nádherný příběh plný lidství a láskyplné sounáležitosti s koňmi, který pohladí a zároveň přiměje k různým úvahám. U Roberta Redforda si začínám všímat jedné vlastnosti, kterou tak náramně ovládá Clint Eastwood. A sice, že dokáže filmu vdechnout cosi, co nelze popsat, nýbrž jen cítit. Je to pocit, jenž vás po doběhnutí titulků automaticky donutí sáhnout po nejvyšším hodnocení. Pokud bych ale přeci jen měl něco vytknout, přeobsadil bych postavu matky Annie. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Krásny film so silným príbehom odohrávajúcim sa uprostred panensky čistej prírody kdesi v Montane nemusí nutne osloviť každého, ale kto je ochotný mu načúvať, určite neoľutuje - treba byť však skutočne veľmi, veľmi potichu, pretože jeho hlas je tichý ako šepot zaklínača koní. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (25)

  • Pilgrima si zahrát kůň Bucka Brannamana, o kterém byl natočen dokumentární film Buck (2011). Dal by se nazvat skutečným zaříkávačem koní. (Nalien)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Zaříkávač koní“ od Nicholase Evanse. (J-o-k-e-r)

Reklama

Reklama