Reklama

Reklama

A Chinese Ghost Story

  • Hongkong Qian nu you hun (více)

Obsahy(1)

Výběrčí daní přijede do malého města, aby plnil svoji práci. Nikomu se dvakrát nechce poskytnout mu ubytování, takže skončí ve starém chrámu, kde prý straší. Tam potká taoistického šermíře, který jej varuje před nebezpečím, a krásnou dívku, do níž se zamiluje. Problém je v tom, že pověsti o strašení nelhaly a dívka je do toho očividně nějak zapletená... (Morien)

(více)

Recenze (50)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Před duchy se chovám jako člověk! :o) Vůbec jsem si nedokázal představit, do čeho jdu a dlouhou dobu ani netušil, na co se to vlastně dívám. Byl jsem si jen jist, že podobně unikátní multižánrový zážitek, současně plný osobitých kvalit, množství nápadů, humoru a originální stylizace, se mi už dlouho nedostal a zřejmě hned tak znovu nedostane. Jednoduchá romantická legenda o lásce a střetu proti zlu mísí scény, v níž jsem postupně přecházel pocity od fascinace přes napětí až k hlasitému smíchu a pak různě zpátky a dokola... dochází zde na parodii hard fantasy, duchařin, monster horrorů, samurajských a jiných akčních bojových filmů, stejně jako různých východoasijských náboženství a tradičních legend. Coby blesk z nebe předvádějí postavy v nebezpečí nečekaná kouzla, nechybí ani létající ženská monstra, mně evokující praštěný závěr jinak výsostně artové Černé kočky (tohle si prostě parodii žadálo!) a přijdou i muzikálová čísla, která jednou přidají na poetičnosti, jindy zas hravě kráčí s duchem nadsázky, což je i případ ultimátního mnichova „Tao“ songu. :o) Motivy, které mě ve vážně míněných filmech až na výjimky neberou, přetavil Tony Ching do podívané s obrovskou nadsázkou a výbornou atmosférou, v níž i ta stopa éry osmdesátek pro mě čněla v ryze pozitivním světle. Závěrečná akce (byť chápu její smysl včetně vypjatého vyvrcholení) už na mě svou délkou a pojetím působila možná trochu přehnaně, ale jinak jsem se hodně bavil, spokojeně nechal se okouzlit i přítomnou romantikou a skvěle na mě tato podívaná fungovala i při opakovaném zhlédnutí (31.8.2023). [85%] ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Teda nic extra po takovéhle hodnocení jsem se neskutečně těšil, těšil jsem se na strach společněs kung-fu filmem spojeným dohromady, ale výsledek se mi zdál trošku přeplácanej. Příběh není nikterak objevný ale dokáže zaujmout, ale celkem mě zklamalo že na obrazovce se toho děje až moc. Ale zas tak hrozné to nebylo. Atmosféra by se dala na začátku krájet. Ale po chvilce se okoukala a některé romantické scény mi byly strašně naobtíž. Nicméně film bych zařadil spíše do průměru ale víkrát na to asi ani koukat nebudu. ()

Reklama

helianto 

všechny recenze uživatele

Jéžiš, vlastně Tao, jakékoliv Tao, nebo nalezni Buddhu, ale to bylo pěkný, fakt pěkný… Tak krásně asijsky vystajlovaný. Blázínek a nemrtvá, to teda… Dlouho jsem asijskou tvorbu nepobírala, i když Opičí král, to byla moje láska od dětských let. Jenže člověk je obětí předsudků, jiný kraj, jiný mrav, jiný přístup k filmu. A tenhle styl, to mě začalo v poslední době extrémně bavit. Zapomeňte na všechno, nechte se unášet na vlnách fantazie, kde je všechno možné. A Fantazie přece nemá hranic… ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No, nejdřiv sem si myslel, že to bude taková pohádka, ale když tam hned na začátku letí useklá hlava, tak sem trošku zapochyboval a následně radši změnil názor a přistoupil spíš na temnější romantickou fantasy a ono to tak více méně je. Samotná legenda na který celej příběh staví neni níc omračujícího, spíš bych řek, že to bývalo i celkem často vídatelný i v našich pohádkách, když pominu duchy a temnou stránku filmu, základ je podle mě dost podobnej, ale působí z toho taková ta stará asijská atmosféra fantasy, což je jenom a jenom plus, krom toho herecký zastoupení taktéž pěkně sympaticky vybraný, takže teď už nezbývá nic jinýho než skouknout druhej díl a dozvědět se jak reinkarnace dopadla ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Sinnui yauman je nejspíš můj první viděný hongkongský film. Je pro mě trochu těžké ho ohodnotit, protože má svou vlastní stylizaci, na kterou jsem dosud nebyl zvyklí. Pro někoho je to možná jen nevkusná kombinace fantasy, komedie a hororu, ale mně se to celkem i líbilo. Tenhle snímek má svůj půvab a myslím, že dnes již lze jen těžko natočit podobné dílo. Hudba byla krásná, stejně jako hlavní hrdinka Joey Wang. Místy mi Čínský strašidelný příběh připomínal o dvacet let starší ruský film Viy. Zajímavé a atmosferické, ale přes tři hvězdy asi zajít nemůžu. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama