Reklama

Reklama

Dlouhé horké léto

  • USA The Long, Hot Summer (více)

Obsahy(1)

Do povodí slavné řeky Mississippi za horkého léta roku 1957 se můžete vypravit v americkém dramatu o životě jedné farmářské rodiny. Paul Newman je mladý, ctižádostivý muž, který je neprávem pronásledován špatnou pověstí. Usadil se v malém městečku a snaží se začít znova, ale pověst o něm dorazila až sem... (oficiální text distributora)

Recenze (64)

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná sociálno-psychologická dráma s veľmi pestrou paletou rôznych charakterov zasadená do prostredia typicky južanskej Ameriky konca 50-tych rokov. Je to vlastne taká dramaticky trošku nariedená Mačka na rozpálenej plechovej streche len vo väčšom spoločenskom merítku, ktorej hlavná pozornosť sa však uberá mierne iným smerom ako v spomenutom snímku. Je tu cítiť aj kus nostalgie za starými časmi, obavy novej generácie či dokáže dôstojne nahradiť tu starú, obavy rodičov aby ich odkaz svetu nevyšiel nazmar... a mnohé iné. Tiež pekne poukázal na skutočnosť, že meno je v živote jednou z tých najdôležitejších vecí, ktoré nám ostávajú po rodičoch, a keď oň človek príde, už len ťažko presvedčí ostatných o opaku. Nie je nič horšie ako prísť o povesť vďaka menu a ešte horšie je, keď za to dotyčný ani nemôže. Skvelá vec. 80/100 ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Strašně mě zklamal ten konec. Jinak se to ovšem dá docela snadno ukoukat a to hlavně kvůli tatíkovi v podání starý školy Orsona Wellese, jehož dokonale černo-bílou postavu budete stejně mít rádi, a díky neotřelýmu, jemnýmu půvabu Joanne Woodward, mezi níž a Newmanem to správně jiskří. Bohužel jsem ale asi čekala něco víc, je mi líto. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa už dlhšie tešil. Martin Ritt si ma získal dvoma H (Hombre, Hud), Paul Newman tróni na špici mojej hereckej topky, Orson Welles je herecko-režisérsky gigant, na Joanne Woodward som bol zvedavý a ani Lee Remick a Angela Landsbury nie sú pre mňa neznáme mená. Nebol som sklamaný. Dráma z južanského prostredia mi trochu pripomínala diela Tennessee Williamsa plné upotených ľudí, ktorými zmietajú temné, občas vybuchujúce vášne. Ale iba trochu, pretože mojou hlavnou výhradou voči filmu je jeho malá dramatičnosť zvýraznená aj štandardným koncom, typickým pre filmy z tej doby. Zážitkom bolo sledovať Orsona Wellsa a neprekvapujúco výborného Paula Newmana. Po bilancii kladov a nedostatkov si myslím, že silné tri hviezdičky sú spravodlivejšie, ako slabé štyri. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Film, který je podezřelý už jen tím, že se od něj po 15.minutě nedá odrthnouti, je na plnotučné 4 cvalíky/hvězdy. Film, který má jen o kousek menší kadenci a hustotu geniálně vybroušených dialogů, než Sunset blvd., je na 4.5 minimálně. A když váháte zda zůstanete na 4, objeví se obrovitý (zde doslova) Orson Kane Welles s Joane Woodwardovou (která mimo své herecké vklady má u mě ještě potvrzení 100% ženskosti a šikovnosti díky tomu, že celý děj chodí v lodičkách po růz. druzích povrchu a ani jednou, neupadne...je to sexy, elegantní a dokonalé) kteří mají k mé nehorázné radosti tolik prostoru, že jsem to až nečekal (vzhledem ke zdejšímu uctívání Nowákovy modly, nic proti němu, jsem získal dojem, že 80% děje okupuje on) a každou svou (ať společnou či oddělenou) scénou si to vše, ukradnou pro sebe a filmový labužník si pak spokojeně chrochtá. Ale ne nahlas. I když to sledujete v plném soukromí. Majitele kvalitní zvukové aparatury, varuji, aby si trošku ztlumili hlasitost, neb když Welles zařve (a to on umí) tak vás čeká buď silné leknutí, či pískání v kostěném hlemýždi.;-) Oceňuji též to, že ostatní postavy, nejsou zbytečné a neslouží jen jako křoví, ale mají svůj vývoj (neplatí to o všech) a místo v ději. A mlaďounká Lee Remicková, co později chuděra nezvládla antichristovu výchovu a neúspěšně zabila Johna Morlara, vypadá jako panenka na hraní. V dnešní hypershitoidní době je to sice odporné, ale zde to ještě napsati jde.;) Délka je akorát a jsem rád, že byť je děj opravdu v Dlouhém, horkém létě, nějak jsem se z toho nepotil, ale zároveň jsem z toho to horko cítil. Postava Quicka je v poho a  i když se mé sympatie k němu čas od času měnily, nemohu ani zpětně říci, že by Pavel Nowák byl můj oblíbenec, či naopak. Prostě tady je. No, rozhodně ale nevadí tak (ještě že je tam málo) jako ta nebetyčná.....Fletcherová, ze které mám vždy záchvaty zuřivosti, jen když vidím ten ksicht a slyším otřesný hlas, který jest nepopsatelný (o to větší, že má scény s Wellesem) a mohu děkovati jen Luciferovi, že ji mám zatím jen ve dvou classických filmech. Ještě že nehrála s Fontaineovou, z toho co mám. To by mě asi odvezli. Ovšem, v rámci zakončení této nenápadné ódy na radost v positivním duchu, mohu prohlásiti, jedná se o nadprůměrný snímek, s výborným (až na 1 vyjímku) obsazením. Říkám tomu o něco slabší Sunset blvd. v Mississippi.;-) Do tv s., nejdu. 96% dokonalost mi stačí. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Tak na tomhle jsem si nečekaně opravdu pochutnal. Klasická hollywoodská škola toho nejčistšího střihu v plné síle. Skvělá atmosféra horkého amerického jihu ( a žádné umělé napudrování herců, všichni se v tom vedru opravdu lesknou a potí, tak jak to má být) přímo vytéká z obrazovky prostřednictvím krásné cinemascopové kamery. Další složkou, která se v dnešních filmech už téměř neobjevuje, jsou fantasticky napsané a vybroušené dialogy. Téměř v každém rozhovoru je nějaká hláška, rýpnutí či jinotaj. No a nakonec nemůžu nezmínit geniální herecké party dvou velikánů, Orsona Wellese a Paula Newmana. Sledovat ty dva, každý jejich pohled, grimasu nebo lakonickou poznámku, je opravdu zážitek. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Orson Welles později řekl, že: "byl málokdy při natáčení tak nešťastný." (Mikino00)
  • Natočit scénu, ve které hořela stodola, trvalo celých pět dní. Režisér totiž dlouho nebyl spokojen s oblohou, větrem nebo slunečním svitem. (oje)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama