Reklama

Reklama

Dlouhé horké léto

  • USA The Long, Hot Summer (více)

Obsahy(1)

Do povodí slavné řeky Mississippi za horkého léta roku 1957 se můžete vypravit v americkém dramatu o životě jedné farmářské rodiny. Paul Newman je mladý, ctižádostivý muž, který je neprávem pronásledován špatnou pověstí. Usadil se v malém městečku a snaží se začít znova, ale pověst o něm dorazila až sem... (oficiální text distributora)

Recenze (64)

pepo 

všechny recenze uživatele

Podobne tipy filmov su uz v sucasnosti bohuzial degradovane telenovelami ako Dallas alebo lubovolna mexicka hovadina. Tam vsak nehraju Newman alebo Welles, hudbu do nich neskladal Alex North, nereziroval ich Martin Ritt a nemali ackovu produkciu. A je to vidiet. Krasne osudove, dramatticky vyborne vyhrotene a vynikajuco zahrane. Skoda toho nepresvedciveho a uponahlaneho konca. Mohla to byt uplna bomba. 8/10 ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Další psychologicko-společenský film s poměrně typickou "vyděděneckou" rolí Paula Newmana. Široká škála charakterů, dobré výkony. Konec mě trochu zklamal tím, že se vše v dobré obrátí, ale ještě je tu Orson Welles a jeho tatík, takže to na těch upocených čtyřech skončí. Taky bych chtěl jednat tak přímočaře jako postavy Paula Newmana. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, ktorý som videl ešte ako desaťročný. Aj teraz, po niekoľkých dekádach, som v ňom rozpoznal niektoré dialógy. Lenže stará láska niekedy hrdzavie. Dej nie je príliš dramatický, postavy prenášajú niekedy viac, niekedy menej uveriteľné dialógy, ktoré sú ale vždy osudové a skrýva sa v nich zakaždým nejaké dôležité životné múdro. Tak by to asi v skutočnosti nefungovalo. Zmeny nálad a názorov postavy Orsona Wellesa by jeho rodinu a spoluobčanov priviedli na kraj šialenstva. Celkovo ale film odporúčam, predovšetkým kinofilom zameraným na 50te roky. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Po úporném shánění tohoto filmu jsem byl sladce odměněn. Skvěle vykreslené charaktery postav, příjemná osobitost snímku a v neposlední řadě výteční herci. Film, ze kterého vyzařuje pohoda, inteligence, hudba se záměrem zahřát na srdci a také podmanivost. Filmy z těchto let a s touto tématikou, navíc s Paulem Newmanem, to je parketa, na které tančím strašně rád. 85% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa už dlhšie tešil. Martin Ritt si ma získal dvoma H (Hombre, Hud), Paul Newman tróni na špici mojej hereckej topky, Orson Welles je herecko-režisérsky gigant, na Joanne Woodward som bol zvedavý a ani Lee Remick a Angela Landsbury nie sú pre mňa neznáme mená. Nebol som sklamaný. Dráma z južanského prostredia mi trochu pripomínala diela Tennessee Williamsa plné upotených ľudí, ktorými zmietajú temné, občas vybuchujúce vášne. Ale iba trochu, pretože mojou hlavnou výhradou voči filmu je jeho malá dramatičnosť zvýraznená aj štandardným koncom, typickým pre filmy z tej doby. Zážitkom bolo sledovať Orsona Wellsa a neprekvapujúco výborného Paula Newmana. Po bilancii kladov a nedostatkov si myslím, že silné tri hviezdičky sú spravodlivejšie, ako slabé štyri. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Orson Welles napadal během natáčení režisérovy schopnosti. Martin Ritt byl však trpělivý, protože mu dlouho trvalo přesvědčit Actors Studio, že je Welles vhodný pro jeho film. (Rocky62)
  • Martin Ritt původně zvažoval do role Willa Varnera Lee J. Cobba, nakonec se ale rozhodl pro Orsona Wellese. (Rocky62)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno