Reklama

Reklama

Zhoubné zlo

  • USA Malignant (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

James Wan se vrací ke svým žánrovým kořenům příběhem o dívce Madison, kterou paralyzují neustávající vize strašlivých vražd, které bohužel mají daleko k obyčejným snům. (Vertical Entertainment)

Videa (2)

Trailer 4

Recenze (521)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Na poctu mému milovanému žlutému žánru či italským filmovým flákům obecně  to na mě byla příliš velká Wana. Propriety tu rozhodně byly, ne že ne, minimálně chladná zbraň a rukavice a pár dalších detailů na ně okatě odkazovalo. Ale pan režisér se do díla pustil s vlastní invencí, potěšením, nevázaností a prý i viditelným nadhledem.  A  je to na výsledku hodně znát. Neuvěřitelná splácanina vyřvávající  I wanna be the best, I wanna be cool, I wanna, I wanna...  Absurdní zápletka sice jakoby skutečně vypadla z brakových vod, v tom i spokojenost, ale u toho vše dobré prakticky končí. Co do vizuálu  jsem se tu dočkal pár efektních šplíchanců krve a digitálního makaka v černém. Hotový orgasmus.  Snaha o stylizaci, ač jsme se pohybovali v "present day" do sedmdesátkového looku, na nějž odkazovaly účesy či  interiéry, byla sice lehce zajímavá, ale že by si měl divák z podobného přístupu sednout na prdel?  První půlka se navíc příšerně vleče a jasně se ukazuje, že hvězda současného hororu, když  zrovna nebubá, tak má problém s vyprávěním příběhu.  Druhá půlka už je o  něco lepší a masakr na policejní stanici je konečně něčím zajímavějším a rozhodně zábavnějším než cokoliv předtím, nicméně kvůli pěti minutám  zvrhlejšího "matrixu" není co adorovat.  Takže co s tím? Zas vana sraček to není, pravda, do hazjlu to ale spláchnout lze a stačí za splachovadlo zatáhnout jen jednou. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jamesi Wanovi se prudce zastesklo po éře VHS kazet, A natočil tenhle hororový kousek, který podle toho vypadá. Prostě jako by vypadl z dekády osmdesátých let minulého století, kdy hlavy videorekordérů mazaly neskutečné hororové výplody, často velmi absurdního rázu. Vypadalo to, že si do svého záměru být záměrně velmi "béčkový" nenechal mluvit. Do titulní role obsadil krasavici Annabelle Wallis, která je k sežrání. Spoiler/ námět s parazitickým dvojčetem je v dané kategorii přímo bombastickým nápadem. A co víc si přát, když film dostane rating R. No, můžete se těšit na přísun hodně okázalé brutality a gore, co nikoho nešetří. Jsem přesvědčený, že v rukou méně zdatného režiséra by se film proměnil v jakousi nedisciplinovanou reminiscenci na léta dávno minulá a zaniklá, povětšinou by vše působilo nekoordinovaně, pochopitelně i silně přihlouple. Wan je ovšem mistr režie, co dokáže dát svému dílu řád, smysluplnost a patřičnou gradaci. Další hodně přídavnou hodnotou vládne kamera Michaela Burgesse, hororového specialisty, který se vybičoval k jednomu ze svých nejlepších snímání. Wan začíná pozvolna, takovým tím plíživým až atmosférickým děsem, co jitří divácké smysly. Že u toho nezůstane celou dobu, je nadmíru jisté. Dovedně si připravuje živnou půdu pro své následné a opravdu šílené (akční) vyústění, které nemá obdoby, určitě jsem v rámci kino produkce dlouho nic podobného neviděl. A prostě jedním slovem exceluje. Ve výsledku je fajn, že existuje špičkový režisér, co se nebojí jít proti spotřebnímu proudu, umí zariskovat i v tom, že komerční úspěch není vůbec zaručen, načež dokáže být dokonalý v iluzi zaniklé, mnohými milované éry. 10/10 ()

Reklama

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tak James Wan, natočil po dlouhé době relativně originální film, kde se toho nábytku moc nestěhuje a atmosféra funguje dobře. A proč píšu relativně, no protože podobný film, to už byl dříve, jemnuje se Temná polovina a natočil ho George A. Romero a nikdo jiný než samotný Stephen King, napsal ono povídku. Takže nedělejme z Malignanta bůhví jaké terno, obzvlášť když se to terno vypaří hned v úvodu, kdy Wan vykecá celou pointu ve třech minutách a pak jen po zbytek filmu, sledujeme kdy na to přídjou postavy. Gabriel má sice blbé podání, ale jeho ztvárnění je prostě luxusní a když tím myslím luxusní, tak vedle toho vypadá zámeček ve Francii, jako domeček prvního prasátka, než mu ho vlk zfoukne. Gabriel se tak  může zařadit, mezi ty velké mordýře filmového světa a lze jen doufat, že vznikne dvojka, protože to co tady Gabriel předvede, bylo na pěti hvězdu. Za pochvalu stojí i hudba, tady se zase inspirace čerpala z Doomu, ale ta rázná skoro až metalová hudba, tomuhle filmu sedne. Docela mně mrzí, že se film snaží být hororový, byť to horor moc neni, kdyby Wan z toho udělal akční film, tak by snad udělal lépe, protože to mohla být hned větší pohoda a nemusel sem tak čekat, na celkem provařené kliše. Za zmínku taktéž stojí, že už od začátku to směřovalo, k tomu drsnějšímu konci a nakonec to skončí relativně šťastně, ale no tááák. Nicméně, i tak si ty čtyři hvězdičky film zaslouží, protože Wan to v sobě má. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

James Wan se opět vrací k hororovému žánru. Je to zas něco jiného díky zajímavému zvratu, který se dá trochu čekat. Atmosféra je fakt super a místy je to dost originální, jen konec je trochu přepálený. Film se zaměřuje na mladou Madisson, která po útoku na svůj dům přišla o dítě a manžela. Nějak se s tím nemůže smířit a je rozrušená. Poté vraždění pokračuje a ona je s nimi nějak propojená. Pak už jen stačí zjistit, kdo je vrah a co všechno skrývá její temná minulost. Dost se mi líbily akční scény, které byly celkem zajímavé. "Je čas vyříznout tu rakovinu." ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Batshit Bonkers!! Už i Wan pochopil, že bez Gore nelze žít. Pocitově možná na 4 hvězdy, ale žánrově za letošní rok musím dát plný kotel, protože James Wan opět doručil Horor, který je zásadní, na který se nezapomene a který přinesl něco neokoukaného. Argento, Bava, Carpenter a Cronenberg jdou tam cítit všichni a je to pocta Giallům, Body Hororům, kriminálkám a hlavně Itálii (-70-80 roky) Rukavičky, stylová vražedný zbraň, černý plášt a tmavě rudá. Krásná Annabelle Wallis trpí vizemi, kde vidí strašlivé a syrové vraždy ( Nádhera!) . Malignant určitě nepotěší fanoušky PG 13 duchařin a teenagerům nejspíš nic neřekne, protože těm je potřeba vysvětlit i pojem Giallo, ale já si to užíval. Vizuálně velmi atraktivní, hudba je vyloženě nářezová a soundtrack má už teď kultovní nádech, tak jak Wanův Saw, má to sympatický "béčkový" příběh s creepy zvratem, který se sice dá uhádnout už dříve, ale je dost znepokojivý a refrešující na to, aby mu to divák odpustil. Vše však vyvrcholí šíleným třetím Aktem, kde je Wan utržený z řetězů jak Lev, který pár dní nejedl a scéna ve vězení je tak stylová a šíleně vygradovaná, že by před ní poklekl i samotný Raid, to jsem zas a opět řval slastí a nejspíš si tuhle sekvenci budu pouštět pokaždé, když budu mít zlou náladu. Když tak čtu, že se lidem dělá z násilí zle, tak mně se dělá špatně z nich. Not for Fancy people. Příběh 4/5, Akce 5/5, Humor 0/5, Násilí 4/5, Zábavnost 4/5 Hudba 5/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 5/5, Napětí 4/5, Emoce 3/5, Herci 3/5. 8.5/10. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (16)

  • Scéna na začiatku filmu, kedy Gabriel (Marina Mazepa) násilne rozbije dvere a Madison (Annabelle Wallis) hodí na zem, následkom čoho upadne do bezvedomia, symbolizuje, že sa Gabriel vnútil do jej vedomia a kontroly nad telom. Jej dvere sú neskôr vo filme zobrazené neporušené a nepoškodené, čo naznačuje, že násilná scéna sa odohrala len v jej hlave. (Dajman)
  • Z biologického hľadiska je nemožné mať siamské dvojča opačného pohlavia, pretože počas vývinu v maternici, keď sa jedna zygota (bunka, ktorá vznikne po splynutí dvoch pohlavných buniek) nedokáže normálne rozdeliť, nastane to, že oba plody sú podobné jednovaječným dvojčatám. (ktoré sú vždy rovnakého pohlavia). (Dajman)

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Studio Warner Bros. přišlo s obří novinou

Studio Warner Bros. přišlo s obří novinou

03.12.2020

Poté, co před třemi týdny studio Warner Bros. oznámilo plány pro uvedení snímku Wonder Woman 1984 souběžně v kinech i na streamovací službě, a také po nedávných spekulacích, že podobný osud by mohl… (více)

Reklama

Reklama