Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná koprodukční pohádka Naďi Jurkemikové a v režii Kristíny Herczegové nás zavede do krásné přírody na Slovensku a na Moravě, kde žijí prazvláštní lesní bytosti. Vládcové jedné lesní říše, královna Nabbiel a král Archivald se rozhodnou darovat svým věrným služebníkům, čarodějnici Sebele a čaroději Bendegůzovi čarovný kamínek, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání. Sebela a Bendegůz se hned nemůžou rozhodnout, jakým způsobem kámen použijí. Zatímco Sebela má lidi ráda a ráda jim pomáhá, Bendegůz považuje lidi za sobecké a snaží se je zlomyslně pokoušet. Uzavřou spolu sázku. Pokud kamínek lidé použijí častěji k nesobeckým účelům, vyhraje Sebela. Pokud však ne, vyhraje Bendegůz. V té chvíli přijíždí na panské sídlo v malebné přírodě rozmařilý hejsek, mladý hrabě Henrich, v doprovodu své sestry Julie a komorníka Vendelína. Henrich se rozhodne získat peníze na svůj rozmařilý život nerozvážnou těžbou dřeva z lesa a lovem lesní zvěře, což by vlastně znamenalo likvidaci lesa i zvěře. Do cesty se mu postaví nejen obyvatelé lesa, ale i vesničané, vedení mlynářem Matoušem a Henrichovou sestrou Julií. Co se stane s čarovným kamínkem? Komu pomůže? Kdo vyhraje sázku? Bendegůz nebo Sebela? Dokáží lidé a lesní bytosti zachránit svůj čarovný svět plný lásky, dobra a porozumění? Jsou lidé ještě někdy ochotní myslet víc na jiné, než sami na sebe? V hlavních rolích sympatických lesních čarodějů se můžeme těšit na skvělou dvojici Zuzanu Bydžovskou a Adyho Hajdu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (193)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

V téhle pohádce se bohužel příliš nepodařilo přetavit krásný námět skýtající obrovské možnosti do lépe promyšleného děje, v němž by ústřední roli hrály opravdu onen kamínek a lesní magie, protože takhle po docela pěkném začátku s vtipnou manželskou dvojicí následuje trochu zvláštní příběh, nad nímž na celé čáře vítězí obrazová složka s nádhernou kamerou a s úžasnými kostýmy a maskami. 65 % ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Nechápte ma zle. Ekologický aktivizmus podporujem v každej podobe, na ruke nosím náramok z rybárskej siete vylovenej zo Severného mora... ale toto... Krásne lesy, drevenice a opulentné kostýmy ešte dobrú rozprávku nespravia. Scenáristická bezradnosť a potácanie sa od ničoho k ničomu, toto je Čarovný kamienok. Originálny prvok ani jeden jediný a keď už si myslíte, že viac predošlých motívov sa ani vykradnúť nedá, tak nakoniec príde exteriérová scéna ako vystrihnutá z Jakubiskovej Perinbaby (len s trochu horšou pesničkou). No nič, ja len dúfam, že ten strom, ktorý bol vyrúbaný priamo pred kamerou, nepadol za účelom natáčania tohto paškvilu, ale lesníci ho mali určený na výrub. Inak by si tvorcovia riadne srali do hniezda... ()

Reklama

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Pohádka měla dobrý potenciál, který byl nakonec ztracen v nevyřčených gestech a odfláknutém scénáři. Nebylo zde jasné proč byl les důležitý. Nakonec se vesničané zachovali jako všichni aktivisté... hodně štěkali, ale stejně utekli. Přesně tady se ztratilo to podvědomé poselství, proč nekácet (deštné pra)lesy. Mocní vládci lesa mohou na dřevorubce poštvat jen včely a vlky? Zase nevyřčeno proč. Po vizuální stránce skoro není co vytknout, jen bych si přála vidět více českých herců. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Několik let se dařilo, že slovenská vánoční pohádka byla lepší než všechny české, teď si to Slováci vybrali i s úroky. Tohle mě fakt bolelo dokoukat. I když uznávám, že částečně to mohl zavinit český dabing, nemohl zničit všechno. Tohle je totiž zcela zjevně nezvládnuté hlavně po scenáristické a režijní stránce. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Já jsem to loni u O zakletém králi a odvážném Martinovi pekelně zakřikl. Vychvaloval jsem si, jak se Slováci vyšvihli s povedenou pohádkou a oni to rok na to zase tak pokazí. Vedle překrásné hlavní představitelky totiž Čarovný kamínek nedisponuje vůbec ničím, co by jej dělalo zajímavým, ba vůbec koukatelným. Během té krátké stopáže se vlastně nestihne ani nic smysluplného stát. Věřím, že se v současné záplavě televizních pohádek těžko přichází s neotřelým nápadem, ten ale musí být dopečený, ne rozdělaný a zamotaný do prapodivného kabátu. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Rožnově pod Radhoštěm, Kvačianské dolině a v lesích v okolí Lubochně. (Duoscop)

Reklama

Reklama