foto

Anna Javorková

  • nar. 8.10.1952 (65 let)
    Ružomberok, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anna Javorková sa narodila 8.10.1952 v Hubovej pri Ružomberku, ako prostredná zo siedmich detí. Štúdium herectva absolvovala na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave. Už počas štúdia začala účinkovať v Činohre Slovenského národného divadla v inscenáciách svojho pedagóga, režiséra Jozefa Budského. Ako 22-ročná študentka sa stala členkou Činohry SND. Je nositeľkou Ceny Janka Borodáča, Ceny Andreja Bagara, Ceny Literárneho fondu a FČSF Ústí nad Labem. Je to predovšetkým divadelná herečka – s noblesou, krásnym hlasom, vyrovnaná, zrelá, súladná svojou vonkajšou krásou i vnútornou silou. Kto ju zažil v divadle, ten vie.

Obsadzovali ju do náročných dramatických úloh, mimoriadne sa zaskvela v Ibsenovom Peer Gyntovi, v Dostojevského Bratoch Karamazovcoch, Čechovových Troch sestrách, Čajke, v dvojúlohe v Dobrom človeku zo Sečuanu Bertolda Brechta, v Zostupujúcom Orfeovi Tennessee Williamsa, v hre J.P. Sartra S vylúčením verejnosti, v Schillerovej Márii Stuartovej, v Bergmannovych Scénach z manželského života, v hre Petra Weisa "Marat-Sade" (skrátený názov hry). Hrá v SND: Kto sa bojí Beatles (With a little help from my friends), s veľmi úspešnou hrou Fetišistky (Maryla) často hosťuje v Česku (získať lístky na predstavenie v Bratislave je veľmi ťažké, ak nie nemožné). Účinkuje aj v bratislavskom divadle WEST, v hre Johna Godbera „Piť alebo byť fit“, v Trnavskom divadle v hre Mira Gavrana Tajomstvo Grety Garbo. V súčasnosti ju možno v divadle zažiť v Dostojevského Bratoch Karamazovcoch, vo Flaubertovej Madame Bovary a ďalších.

Vynikajúco stvárnila aj mnoho filmových a televíznych postáv. Vynikla vo filmoch Škriatok, Jeden stříbrný, Súkromná vojna, Jedenáste prikázanie, Druhá láska, Ako sa Vinco zaťal, Nemožná, Portrét Doriana Graya, Pani Berta Garlanová Súdim ťa láskou, Právo na minulosť, Pasca, Fiaker číslo 21, Jesenná (zato) silná láska, Tajné sny (2004), Chuť leta (2009), atď.. Účinkuje aj v mnohých TV seriáloch a v komerčných televíziách. Nájdu sa medzi nimi aj kvalitné diela, napr. seriály Odsúdené (z prostredia ženskej väznice, STV) a Tajné životy (z prostredia azylového domu, STV).

Anna Javorková je manželkou režiséra Vlada Strniska a maminou dospelej dcéry Heleny. Žije v Bratislave, je členkou súboru činohry SND. Okrem herectva sa venuje pedagogickej činnosti v bratislavskom Cirkevnom konzervatóriu.

Kristina "Fretakata" Dubravska

Herecká filmografie

Filmy

2016 Zázračný nos (TV film)
2015 Polnočná omša (divadelní záznam)
2012 Tanec mezi střepinami
2009 Chuť leta (TV film)
2004 Tajné sny (TV film)
2003 Jesenná (zato) silná láska
1999 Fiaker číslo 21 (TV film)
Prstene pre dámu (TV film)
Škovránok (TV film)
1997 Blúznenie srdca a rozumu (TV film)
Kríž - cesta spásy (TV film)
Tu žijú levy (TV film)
1996 Starožitné zrkadlo (TV film)
1994 Gendúrovci (TV film)
1993 Hudobné rozprávky (TV film)
Kráľ umiera (TV film)
Posledný coctail (TV film)
1992 Putá osudu (TV film)
Zrkadlo (TV film)
1991 Ježišova matka (TV film)
Koleso osudu (TV film)
1990 Faidra (TV film)
O popletenej víle (TV film)
Rieka Sumida (TV film)
1989 Kucapaca alebo Obnovenie poriadku (TV film)
Pani Berta Garlanová (TV film)
Právo na minulosť
Rodinný portrét z roku 1856 (TV film)
1988 Adolf Eichmann (TV film)
Lúčenie (TV film)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Vianoce Adama Boronču (TV film)
1987 Nemožná
1986 Ako Juliana zachraňovala hádankovú ríšu (TV film)
Don Carlos (TV film)
Chlapec do náručia (TV film)
Staccato
"...to si ty, Anna?" (TV film)
1985 Hluchý muž na hranici (TV film)
Konečne bude mier! (TV film)
Obyčajný deň (TV film)
Sekera (TV film)
Tu musíš žiť (TV film)
1984 Deti slnka (TV film)
Mariša (divadelní záznam)
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
Profesionál života (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
Zločin Arthura Savilla (TV film)
1983 Růže a sníh (TV film)
Samej mi je smutno (TV film)
1982 Cesta (TV film)
Keď radí strach (TV film)
1981 Hlavolam pre Mocninu (TV film)
Hra bez lásky (TV film)
Maškaráda (TV film)
Môj otec (TV film)
Nápadníci (TV film)
Pasca (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Súdim ťa láskou
1980 Balladyna (TV film)
Hodiny
Katedra etiky (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Sú veci, o ktorých sa nehovorí (TV film)
1979 A pobežím až na kraj sveta
Nový život (divadelní záznam)
Zlatý zmok (TV film)
Život je sen (TV film)
1978 Buky podpolianske (TV film)
Horúci dych (TV film)
Magduška (TV film)
Srdce (TV film)
Večera (TV film)
Viťúzi (divadelní záznam)
Zbojnícky tanec (TV film)
1977 Ako sa Vinco zaťal (TV film)
Červený muškát (TV film)
Druhá láska (TV film)
Iní, ako ty a ja (TV film)
Najkrajšie roky života (TV film)
Odvážny Stepan (TV film)
Skrat (TV film)
Súkromná vojna
Vojna a mier (divadelní záznam)
1976 Jeden stříbrný
Kongres v Neapole (TV film)
Krásna neznáma (TV film)
Obhajoba sa nekoná (TV film)
Oceliari (TV film)
Páva (TV film)
1975 Karol Ketzer (TV film)
Strieborný jaguár (TV film)
1974 Kronika (TV film)
Škriatok (TV film)

TV seriály

2017 Pravá tvár (TV seriál)
Rex (TV seriál)
Smrť s výhľadom (E01)
Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 6 (S02E06)
2015 Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 12 (S01E12)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 5 (S01E05)
další epizody (4)
2014 Divocí koně (TV seriál)
Doktori (TV seriál)
2012 Horúca krv (TV seriál)
Mesto tieňov (TV seriál)
Biele mäso (S02E10)
Vražedná sieť (S02E09)
Sladká smrť (S02E08)
další epizody (10)
2011 Dr. Ludsky (TV seriál)
Ludsky & Ludsky (E07)
Druhý život (TV seriál)
2010 Nesmrtelní (TV seriál)
2009 Odsouzené (TV seriál)
2008 Obchod so šťastím (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1986 Okná dokorán (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Na život a na smrť (E07)
Hromy divo bijú (E06)
Augustové dni (E05)
další epizody (5)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Stalo sa pozajtra (TV seriál)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)

Dokumentární

1999 Herci s taktovkou

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1999 Variácie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace