foto

Anna Javorková

  • nar. 8.10.1952 (67 let)
    Ružomberok, Slovensko, Československo

Biografie

Anna Javorková sa narodila 8.10.1952 v Hubovej pri Ružomberku, ako prostredná zo siedmich detí. Štúdium herectva absolvovala na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave. Už počas štúdia začala účinkovať v Činohre Slovenského národného divadla v inscenáciách svojho pedagóga, režiséra Jozefa Budského. Ako 22-ročná študentka sa stala členkou Činohry SND. Je nositeľkou Ceny Janka Borodáča, Ceny Andreja Bagara, Ceny Literárneho fondu a FČSF Ústí nad Labem. Je to predovšetkým divadelná herečka – s noblesou, krásnym hlasom, vyrovnaná, zrelá, súladná svojou vonkajšou krásou i vnútornou silou. Kto ju zažil v divadle, ten vie.

Obsadzovali ju do náročných dramatických úloh, mimoriadne sa zaskvela v Ibsenovom Peer Gyntovi, v Dostojevského Bratoch Karamazovcoch, Čechovových Troch sestrách, Čajke, v dvojúlohe v Dobrom človeku zo Sečuanu Bertolda Brechta, v Zostupujúcom Orfeovi Tennessee Williamsa, v hre J.P. Sartra S vylúčením verejnosti, v Schillerovej Márii Stuartovej, v Bergmannovych Scénach z manželského života, v hre Petra Weisa "Marat-Sade" (skrátený názov hry). Hrá v SND: Kto sa bojí Beatles (With a little help from my friends), s veľmi úspešnou hrou Fetišistky (Maryla) často hosťuje v Česku (získať lístky na predstavenie v Bratislave je veľmi ťažké, ak nie nemožné). Účinkuje aj v bratislavskom divadle WEST, v hre Johna Godbera „Piť alebo byť fit“, v Trnavskom divadle v hre Mira Gavrana Tajomstvo Grety Garbo. V súčasnosti ju možno v divadle zažiť v Dostojevského Bratoch Karamazovcoch, vo Flaubertovej Madame Bovary a ďalších.

Vynikajúco stvárnila aj mnoho filmových a televíznych postáv. Vynikla vo filmoch Škriatok, Jeden stříbrný, Súkromná vojna, Jedenáste prikázanie, Druhá láska, Ako sa Vinco zaťal, Nemožná, Portrét Doriana Graya, Pani Berta Garlanová Súdim ťa láskou, Právo na minulosť, Pasca, Fiaker číslo 21, Jesenná (zato) silná láska, Tajné sny (2004), Chuť leta (2009), atď.. Účinkuje aj v mnohých TV seriáloch a v komerčných televíziách. Nájdu sa medzi nimi aj kvalitné diela, napr. seriály Odsúdené (z prostredia ženskej väznice, STV) a Tajné životy (z prostredia azylového domu, STV).

Anna Javorková je manželkou režiséra Vlada Strniska a maminou dospelej dcéry Heleny. Žije v Bratislave, je členkou súboru činohry SND. Okrem herectva sa venuje pedagogickej činnosti v bratislavskom Cirkevnom konzervatóriu.

Kristina "Fretakata" Dubravska

Herecká filmografie

Filmy

2019 Čarovný kamínek (TV film)
2018 Pani Dokonalá (TV film)
2016 Zázračný nos (TV film)
2012 Tanec mezi střepinami
2009 Chuť leta (TV film)
2004 Tajné sny (TV film)
2003 Jesenná (zato) silná láska
1999 Fiaker číslo 21 (TV film)
Prstene pre dámu (TV film)
Škovránok (TV film)
1997 Blúznenie srdca a rozumu (TV film)
Kríž - cesta spásy (TV film)
Tu žijú levy (TV film)
1996 Starožitné zrkadlo (TV film)
1994 Gendúrovci (TV film)
1993 Hudobné rozprávky (TV film)
Posledný cocktail (TV film)
1992 Kráľ umiera (TV film)
Putá osudu (TV film)
Zrkadlo (TV film)
1991 Ježišova matka (TV film)
Koleso osudu (TV film)
1990 Faidra (TV film)
O popletenej víle (TV film)
Rieka Sumida (TV film)
1989 Kucapaca alebo Obnovenie poriadku (TV film)
Malý pán Friedemann (TV film)
Mesiac pre smoliarov (TV film)
Pani Berta Garlanová (TV film)
Právo na minulosť
Rodinný portrét z roku 1856 (TV film)
1988 Adolf Eichmann (TV film)
Lúčenie (TV film)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Vianoce Adama Boronču (TV film)
1987 Komtúrové kroky (TV film)
Nemožná
1986 "...to si ty, Anna?" (TV film)
Ako Juliana zachraňovala hádankovú ríšu (TV film)
Chlapec do náručia (TV film)
Don Carlos (TV film)
Staccato
1985 Hluchý muž na hranici (TV film)
Konečne bude mier! (TV film)
Kľúčik (TV film)
Obyčajný deň (TV film)
Sekera (TV film)
Tu musíš žiť (TV film)
1984 Deti slnka (TV film)
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
Profesionál života (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
Zločin Arthura Savilla (TV film)
1983 Ionov sen (TV film)
Ruže a sneh (TV film)
Samej mi je smutno (TV film)
Sklári (TV film)
Tisícročná včela
1982 Cesta (TV film)
Keď radí strach (TV film)
1981 Hlavolam pre Mocninu (TV film)
Maškaráda (TV film)
Môj otec (TV film)
Nikto mi to nevyhovorí (TV film)
Nápadníci (TV film)
Pasca (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Súdim ťa láskou
1980 Balladyna (TV film)
Hodiny
Hra bez lásky (TV film)
Katedra etiky (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Na začiatku cesty (TV film)
Posledný vlak (TV film)
Sú veci, o ktorých sa nehovorí (TV film)
1979 A pobežím až na kraj sveta
Hotový konflikt krvi (TV film)
Magduška (TV film)
Zlatý zmok (TV film)
Život je sen (TV film)
1978 Buky podpolianske (TV film)
Dve hodiny večnosti (TV film)
Horúci dych (TV film)
Obhorelý strom (TV film)
Srdce (TV film)
Večera (TV film)
Zbojnícky tanec (TV film)
1977 Ako sa Vinco zaťal (TV film)
Druhá láska (TV film)
Iní, ako ty a ja (TV film)
Najkrajšie roky života (TV film)
Odvážny Stepan (TV film)
Skrat (TV film)
Súkromná vojna
Červený muškát (TV film)
1976 Balada o uznaní (TV film)
Jeden stříbrný
Kongres v Neapole (TV film)
Krásna neznáma (TV film)
Obhajoba sa nekoná (TV film)
Oceliari (TV film)
Páva (TV film)
Sen o Krištofovi Kolumbusovi (TV film)
1975 Divný Janko (TV film)
Karol Ketzer (TV film)
Objav v lese (TV film)
Posledný prípad advokáta Saint Ponsa (TV film)
Strieborný jaguár (TV film)
1974 Kronika (TV film)
Škriatok (TV film)

TV seriály

2020 Hniezdo (TV seriál)
Episode 11 (E11)
Episode 9 (E09)
Episode 7 (E07)
další epizody (9)
2018 Vlci (TV seriál)
Episode 40 (E40)
Episode 39 (E39)
Episode 38 (E38)
další epizody (40)
2017 Pravá tvár (TV seriál)
Nová nádej (E16)
Čo zostane (E14)
Kto do teba (E13)
další epizody (14)
Rex (TV seriál)
Smrť s výhľadom (E01)
Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 6 (S02E06)
2015 Divocí koně (TV seriál)
Epizoda 68 (S02E68)
Epizoda 67 (S02E67)
Epizoda 66 (S02E66)
další epizody (160)
Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 12 (S01E12)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 5 (S01E05)
další epizody (4)
2014 Doktori (TV seriál)
2012 Horúca krv (TV seriál)
Mesto tieňov (TV seriál)
Biele mäso (S02E10)
Vražedná sieť (S02E09)
Sladká smrť (S02E08)
další epizody (10)
2011 Dr. Ludsky (TV seriál)
Ludsky & Ludsky (E07)
Druhý život (TV seriál)
2010 Nesmrtelní (TV seriál)
Květy a Lucie (E08)
2009 Odsouzené (TV seriál)
2008 Obchod so šťastím (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1995 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Bílá past (E07)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
Bez výstrelu (E05)
Studená vlna (E03)
Vel'ký krok (E02)
1986 Okná dokorán (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Na život a na smrť (E07)
Hromy divo bijú (E06)
Augustové dni (E05)
další epizody (5)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Tisícročná včela (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Stalo sa pozajtra (TV seriál)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)

Dokumentární

1999 Herci s taktovkou
1983 Revolučná etuda, Belasé kone na červenej tráve (TV film)
1978 Ján Kostra - vyp.

Divadelní záznam

2017 Doktor Macbeth (divadelní záznam)
2016 Nevina (divadelní záznam)
Sissi (úteky Alžbety Rakúskej) (divadelní záznam)
2015 Polnočná omša (divadelní záznam)
1984 Mariša (divadelní záznam)
1979 Nový život (divadelní záznam)
1978 Viťúzi (divadelní záznam)
1977 Vojna a mier (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2020 100 rokov Slovenského národného divadla ...tak sme my... (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1999 Variácie (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(43)