Reklama

Reklama

Nadějná mladá žena

  • USA Promising Young Woman (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Cassandra (Carey Mulligan) hraje zvláštní hru. Chodí do barů, předstírá v nich těžkou opilost, nechává se sbalit chlápky, kteří v ní vidí snadnou kořist, a když má dojít k „nejlepšímu“, tak na ně nemilosrdně zaútočí. Útoky bývají spíš psychického rázu, ale její oběti i tak poznamenávají velmi bolestivě. A proč to bývalá perspektivní medička dělá? Protože na vysoké potkala kluka, který jí způsobil takové trauma, že rezignovala úplně na všechno, opustila školu, vrátila se k rodičům, začala pracovat jako servírka v kavárně a jediné, co jí jakž takž baví, jsou výše uvedené noční lovy. Tenhle koníček nabere novou dynamiku ve chvíli, kdy se v jejím životě znovu objeví „pachatel“ jejího současného stavu, pohledný pediatr Ryan (Bo Burnham). S ním přichází lehké znejistění, co že se to vlastně tenkrát na vysoké doopravdy stalo, protože Ryan se chová jako by nic, dokonce začne s Cassandrou flirtovat a nebrání se ani představě, že by z toho mohlo vzejít něco vážnějšího. Cassandra jeho city, zdá se, opětuje. Protože se ale pohybujeme v žánru cynického thrilleru, je jasné, že tahle nadějná mladá žena milostné mimikry používá k tomu, aby zosnovala plán pomsty, proti kterému budou její dosavadní barové eskapády pouhými kanadskými žertíky. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (336)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Velice uvědomělý obrat na typické filmy o pomstě za znásilnění. Život nadějné studentky medicíny se otřásl a překroutil během trauma ze střední, které ji navždy změnilo. Proto žije dvojí život a v noci předstírá, že je na šrot, aby si to vyřídila s chlápky, kteří toho chtějí zneužít. Když Cassandra potká milého spolužáka ze střední, který ji připomene, že se všichni po této události posunuli dál v životech, je na čase jim to připomenout a vrátit. Film mohl být velice snadno velmi předpojatým kázáním, ale je to dost uvědomělá černá komedie, která se svou zprávou a myšlenkou není tak přímočará, poučující a kázající. Celý popový styl, ať už vizuálem nebo hudbou to celé jen krásně dokresluje a podtrhuje a v hlavní roli je tu Carey Mulligan naprostá superhvězda. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době jsem si pustil thriller, nalákal mě trailer. A nezklamalo mě to. Tématicky i filmařsky je Promising Young Woman na celovečerní debut velký sousto, ale Emerald Fennell to podle mě zvládla výborně. Tři věci, co se mi líbily. 1) Obsazení - místy zahraný tak, že mrazí, plus chuťovky typu - velmi vtipná role! - stand-up komika Bo Burnhama nebo parádní štěk zlomenýho právníka Alfreda Moliny. 2) Soundtrack mě takhle už dlouho nebavil. Skvělá hudba skvěle sedící k ději. Viz cover od Donny Missal k mýmu oblíbenýmu sleeper hitu Nothing's Gonna Hurt You Baby nebo Toxic Britney Spears v excelentní předělávce od houslového (sic!) kvarteta Archimia. 3) Kostýmní design, zejména v případě hlavní hrdinky. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Motivace hlavní hrdinky korespondující s mánií kolem MeToo bych ještě dokázal překousnout, ale já jsem nějak nepochopil princip onoho křížového tažení proti prasákům. Hlavní hrdinka simuluje opilost, nechá se klofnout a odtáhnout číhajícím predátorem a když má dojít na věc, odhodí masku. To by bylo OK. Jenže místo toho, aby dotyčného alespoň trochu pochroumala, zaútočí na něj psychicky a srazí mu sebevědomí. To už ale OK není, protože to působí směšně. Zajímavější je film od chvíle, kdy se začne věnovat tomu hlavnímu zločinu, ale to se zase nejedná o nic, co by tu ještě nebylo. Samotný závěr zpočátku potěšil, ale vzápětí zkalamal a až příliš mi připomínal -PRO NĚKOHO SPOILER- teenagerskou verzi Nebezpečných známostí. Nicméně nemůžu říct, že bych se nudil a všechna hluchá místa dokázala vyplnit výborná Carey Mulligan, na kterou bylo radost pohledět. Ale čekal jsem trochu víc. 65% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Pre mňa vysoko pohlcujúci film. Na "Promising Young Woman" som sa pôvodne tešil (ako inak) v roku 2020 počas leta. Nakoľko ale pandémia zmenila plány som si film mal možnosť pozrieť až v januári tohto roku. Ale ak mám byť úprimný, vždy som rád keď uvidím thriller, ktorý ma ohromí. A okrem toho ešte v závere vytiahne niekoľko skvelých prekvapení, ktoré úplne celý film otočia. Máme pocit, že veci nejako dopadnú a zrazu sa všetko úplne otočí a posunie úplne iným smerom. Celkovo pre mňa platí, že zvraty v tomto filme sú veľmi silné. A dávajú tomu príbehu úplne iný rozmer. Môj jediný trošku badateľnejší problém s filmom je, že pôsobí ako keby sa dalo dokopy niekoľko filmov, ktoré boli spracované úplne iným štýlom. Máme úvod kde spoznávame jej nočné výlety a súčasne sa začína stretávať s Ryanom. Následne sa začne jej misia potrestať ľudí, ktorí nejakým spôsobom ublížili jej najlepšej kamarátke Nine. Odtiaľ sa potom posunieme do trošku šťastnejšej roviny a prejdeme do úplne záverečnej thrillerovej časti, ktorá ma teda úplne odrovnala. Čakal som ako bude vyvíjať Ryanova postava a nebudem dávať spoilery, no mladý pediater má tiež nejaké tie svoje tajomstvá. Rovnako ako Cassie. A keď už sme pri nej tak osobne hodnotím výkon Carey Mulligan ako absolútne perfektný. Dala do toho absolútne maximum a pôsobí absolútne uveriteľne. Rovnako skvelý je aj v malej scénke Alfred Molina, ktorý pôsobil na mňa tak desivo skutočne až ma to prekvapilo. Takéto filmy mám rád. A aj preto ho musím podľa toho oceniť. Hodnotenie: A ()

castor 

všechny recenze uživatele

Carey Mulligan je velmi dobrá herečka. Svými roztomilými obličejíky si získala i mainstreamovější diváky, kteří zrovna nevyhledávají artovější kousky jako Stud nebo Sufražetka. Tady je správně drzá, mazaná a upřímná a osobně mě zajímalo, jak si s „temnější“ provokativní polohou poradí. Poradila, ovšem zůstala na všechno tak nějak sama. Mladá nadějná studentka medicíny Cassie měla všechno solidně rozjeté, ovšem jedna tragická událost všechno změnila. A mohla za to banda nadržených spolužáků, kteří z mocenské pozice a pod vlivem alkoholu jaksi nepochopili, jak tenká je hranice mezi legrací, obtěžováním a sexuálním násilím. Naše hrdinka se studiem práskne, bezmocně vzpomíná, dál bydlí u rodičů a pracuje v kavárně. A po nocích žije tak trochu jiným životem. Záhy potká spolužáka, ve kterém uvidí šanci napravit/otevřít staré rány. Pochopitelně je to značný #Meetoo konstrukt, kdy to schytají skoro všichni chlapi, kteří Cassie vlezou do cesty. Jenže nakonec to není tak znepokojivé a promyšlené, jak se to tváří, ač tvůrci téma zneužívání žen uchopili poměrně neotřele. Navíc jí mnohé až příliš snadno vycházelo/procházelo. Provokativní jen lehoučce, na dřeň jsme rozhodně nešli, atmosféra průměrná, Carey velmi solidní, i když na nějaké herecké ceny to nevidím. Pokud tedy u „porotců“ nevyhraje samotné téma. Skladba Toxic cool. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Ve filmu se několikrát objevuje záběr na Cassie (Carey Mulligan), jak sedí na posteli a bílý rám za ní formuje symbolická křídla anděla. (TaNya_)
  • Film vznikl tak, že si režisérka a scenáristka Emerald Fennell představila ženu ležící na posteli, zatímco jí někdo stahuje spodní prádlo, a opile se ptající: „Co to děláš?“ Hned na to se na tu stejnou otázku zeptá úplně střízlivým hlasem. Zbytek celého scénáře napsala s tímto nápadem v hlavě a ona popsaná scéna nakonec skončila nezkrácená i ve filmu. (TaNya_)

Související novinky

Akční Ballerinu pomůže napsat Emerald Fennell

Akční Ballerinu pomůže napsat Emerald Fennell

16.07.2022

Režisérka a scenáristka Nadějné mladé ženy Emerald Fennell byla údajně přizvaná herečkou Anou de Armas (Není čas zemřít, Na nože), aby pomohla napsat scénář k chystanému akčnímu spin-offu Johna Wicka… (více)

Filmová Barbie doplňuje obsazení

Filmová Barbie doplňuje obsazení

16.04.2022

Christopher Nolan (Tenet, Temný rytíř) a jeho Oppenheimer zřejmě není jediný film, do kterého se v těchto dnech snaží tvůrci obsadit celý Hollywood. Podobně na tom je i chystaný snímek režisérky… (více)

Byly uděleny 34. Evropské filmové ceny

Byly uděleny 34. Evropské filmové ceny

11.12.2021

Dnes byly v rámci svého 34. ročníku uděleny Evropské filmové ceny (EFA). Slavnostní večer se kvůli stále trvající pandemii covidu-19 opět odehrál bez přítomných diváků a celý ceremoniál proběhl v… (více)

93. Ceny akademie - výsledky

93. Ceny akademie - výsledky

26.04.2021

Dnes v noci proběhl 93. ročník předávání Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Ceremoniál se odehrál kvůli stále trvajícím protiepidemickým opatřením zcela netradičně ve velmi… (více)

Reklama

Reklama