Reklama

Reklama

Milda

VOD (1)

Obsahy(1)

Jako vrcholný představitel Komunistické strany Československa býval Milouš Jakeš nejmocnějším mužem republiky. V současnosti je devadesátníkem, který stále vyvolává silné reakce ve společnosti. Po stopách jeho života se vydal režisér P. Křemen... Ve filmu Milda má divák ojedinělou příležitost poznat nejen mentalitu a myšlení bývalého generálního tajemníka a nejmocnějšího muže tehdejšího Československa Milouše Jakeše, ale také nahlédnout do zákulisí nejvyšších pater komunistické politiky. Autorský dokument Pavla Křemena přináší sled situací, rozhovorů, konfliktů a konfrontací. Jakeš ale ze svého přesvědčení neustoupil ani o kousek, a ve filmu vystupuje jako ideologický fanatik, který ale zároveň působí jako přívětivý soused Milda. Z této kombinace pak vyplývá podoba politického zla s lidskou tváří. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

korok 

všechny recenze uživatele

Velmi velmi zajímavý dokument o Milouši Jakešovi - zatvrzelém starém komunistovi, který jen utvrzuje člověka v tom, že rok 1989 a jeho události byly jedině správné. Tedy, ne že bych o tom nebyl naprosto stoprocentně přesvědčen i bez shlédnutí tohoto dokumentu. Nejvtipnější mi přišel názor Jakešova mladého pravnuka, který dostává v dokumentu určitý minimální prostor a říká, že "děda je vcelku dobrý člověk ale ta doba, kterou reprezentuje, mi vůbec není sympatická a nikdy bych ji už nevracel" - no, alespoň někdo u Jakešů má rozum. :-) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Tragikomická postava našich dějin i v tomto dokumentu nezklamala a dostála své pověsti. Zarputilý zastánce minulého režimu se nedá přesvědčit o zločinnosti komunismu. Film to není špatný, ale místo toho, aby jej tvůrce tlačil do toho, aby uznal, že tanky v roce 1968 přijely neoprávněně měl se ho raději zeptat na něco jiného. Například, proč zavírali hrdinné letce, jen proto že bojovali na " nesprávné " straně fronty. Nebo proč zrovna komunisti byli ti, kteří mají " patent na rozum" aby vládli? Mnoho otázek mi tam chybělo, ikdyž uznávám, že s ním jednoduchá řeč nebyla. ()

Reklama

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

V postavě Milouše Jakeše se v dokumentu snaha o pochopení jeho (na jednu stranu vlastně sympaticky pevného) přesvědčení o správnosti a dobrotě komunismu mísí s odporem ke komunistickým myšlenkovým pochodům a jeho snaze bagatelizovat všechno špatné, co se tu za jeho éry stalo. V tom spatřuji právě tu správnou vyváženost portrétu. Žádné pokusy o hodnocení nebo snahy o násilné vykreslování jeho osoby nějakým směrem. Poněkud vulgárnější styl a výběr jeho protivníků v debatách mě mírně kazí dojem, ale rozhodně se jedná o přínosný a povedený pohled do mysli tohoto člověka. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

To, co nezvládl být Mečiar, tak to musel nahnat režisérčiným příběhem, je Milda bez problému. Trochu víc bych odolával touze podtrhávat humorné vyznění a bylo by to přímo špičkové v demonstraci nepochopení a nemožnosti vůbec zahájení konverzace nejen s jedním starým pánem, ale i celým mentálním nastavením, které se zdaleka neprojevuje výhradně u komunistů ani primárně u starších. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Co horšího lze říci o režimu, který si do svého čela zvolí takovouto postavu? 1) 95letý Milda v záviděníhodné fyzické i duševní kondici vykládá všem, kteří ho poslouchají, o báječném spravedlivém a lidském společenském řádu, jehož kontrukce se sám zúčastnil._____ 2) Přesvědčený o správnosti svého konání, zcela neschopen jakékoli sebereflexe, pyšní se bývalý generální tajemník ÚV KSČ bizarním portrétem v nadživotní velikosti, který si přivezl ze severní Koreje, země, kam se svým vnímáním dnes asi nejlépe hodí._____ 3) Jen na dokreslení. Všimli jste si, že nikdy nebyl u svých spolupracovníků z předsednictva ÚV KSČ doma a oni u něho také ne?_____ 4) Tři hvězdičky reflektují nespornou zajímavost dokumentu, ale ne jeho kvalitu. V žádném případě pak nehodnotí bizarní postavu Miloše Jakeše a už vůbec ne politiku, kterou reprezentoval._____ 5) Zajímavé komenty: xxmartinxx**** výstižně hovoří o mentálním nastavení určitých lidí, Ivoshek*** přesně vystihl mou výhradu k režii, Mr.Lobo*** dvěma slovy popsal, o co vlastně jde, raininface*** krásně popsal rozdíl mezi demokracií a totalitou. ()

Galerie (5)

Související novinky

Česká radost v českých kinech online

Česká radost v českých kinech online

04.02.2018

Výběr Česká radost v českých kinech uvádí osm filmů ze soutěžních sekcí 21. MFDF Ji.hlava online na portálu DAFilms.cz. V kinech tyto snímky během listopadu a prosince zhlédlo téměř 1000 diváků na 32… (více)

Reklama

Reklama