Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Starci na chmelu mají všechno co má správný muzikál mít, ať už jsou to dobří herci, skvělá atmosféra, ale hlavně překrásné nadčasové písničky, kdo by neznal nápěv:"Ten příběh, který uvidíte a co tak divně začíná, ten mohlo prožít vaše dítě, ať chce či nechce rodina". Určitě ho lze zařadit mezi nejlepší a nejslavnější české muzikály. V době vzniku obsahoval všechny typické rysy své doby, které se v dnešní době někomu nemusí líbit, ale mě to nevadí, protozě ty překrásné písně to všechno vynahradí. Klasika, která nestárne...... ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Svou lásku neskrývej, ne! hrdě se k ní znej. Miluj, miluj máš-li koho a neohlížej se na nikoho a miluj miluj už je čas! Miluj, miluj už je čas!!! Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Ten scénář je prostě úžasný. Milé husy, na západě se teď nic jinýho nenosí.Teď už to můžu říct soudružko. Až do včerejška jste nám všichni strašně křivdili. Dnes nás už soudíte právem...Víš co tě čeká? Vyloučení ze školy. Opovržení, hanba! Já to beru soudružko, až na tu hanbu a opovržení... Ty je lituješ Honzo?Prosimtě, vždyť si to ani nezaslouží. Já je nelituju, já mu to děsně závidim... A potom, ano ano, tři chlápci v černým s kytarama. A mně se ten uprostřed vždycky hrozně líbil:-) ()

Reklama

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Bravurně natočený muzikál, který dodnes (podle mě) nebyl překonán. Film hýří skvělými nápady a chytlavými melodiemi a ústřední pár v podání přesvědčivého Vladimíra Pucholta a krásné Ivany Pavlové (škoda že kvůli svému zranění víc nehrála) je naprosto uvěřitelný. Většina písniček i děj samotný sice dnešnímu divákovi už asi moc neřeknou, i tak ale Starci po právu patří do zlatého fondu české kinematografie. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ by bol celý dej odspievaný a odtancovaný, možno by som dal aj 5 hviezd. Lenže vždy, keď postavy nemajú potrebu vyjadrovať svoje pocity týmito umeleckými činnosťami, začne dialógové peklo. Konflikt je z dnešného pohľadu absolútne nezmyselný a netrúfam si odhadnúť, ako pôsobil na uvoľnenú mládež 60. rokov. Hlavný hrdina, Filip, je blbec na pohľadanie a z jeho chovania sa bohužiaľ odvíja aj môj pocit z inak solídne technicky zvládnutého filmu. Našťastie to nie je tak dlhé a na nevydržanie ako Kdyby tisíc klarinetú, napriek tomu ma film emocionálne aj myšlienkovo minul. Pesničky sú fajn. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Socialistický realismus obohacený formátem Cinemascope a jako vždy uhrančivým Vladimírem Pucholtem. Ale jinak jsou pro mě Starci na chmelu spíše tuhá mrtvola, jakýsi formalistický pokus, který v kontextu doby absolutně zastiňují svěží díla Zlaté šedesáté (u Pucholta třeba "Plavovlásky), jež o životě a trablích mládeže hovoří skromněji, něžněji i aktuálněji. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (32)

  • V čase 11:24 student (Miloš Zavadil) vypne stroj na zpracování chmele vytažením vypínače uprostřed ovládací desky. Pak ale v čase 49:04 učitel tentýž stroj znovu vypne, ale tentokrát stisknutím úplně jiného vypínače. (blondak16)
  • Finančný rozpočet aj natáčací plán bol prekročený natoľko, že vedenie Barrandova pozastavilo preplácanie prémií. (Raccoon.city)
  • Vladimír Pucholt ve filmu původně nechtěl vůbec hrát, protože se mu nelíbil scenář ani muzikálové zaměření snímku. (Reiniš)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama