Reklama

Reklama

Příběh z napjatého sklonku 60. let minulého století, kdy ve Spojených státech vrcholila hnutí za občanská práva a v čele FBI stál radikální J. Edgar Hoover (Martin Sheen). Informátor FBI William O'Neal (LaKeith Stanfield) se infiltruje do illinoiské pobočky Strany černých panterů, aby sledoval jejich charismatického vůdce Freda Hamptona (Daniel Kaluuya). Obratný O'Neal snadno manipuluje svými kolegy i těmi, pro které pracuje, zejména se zvláštním agentem Royem Mitchellem (Jesse Plemons). Hampton posílí svůj politický vliv, když se zamiluje do revolucionářky Debory Johnsonové (Dominique Fishback). V O'Nealově rozervané duši mezitím zuří morální boj. Měl by se postavit na stranu dobra, nebo má Černé pantery za každou cenu zničit, jak to požaduje sám ředitel FBI J. Edgar Hoover? (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (84)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"It's not a question of violence or non-violence. It's a question of resistance to fascism, or non-resistance within fascism! You can murder a liberator, but you can't murder liberation. You can murder a revolutionary but you can't murder revolution. And you can murder a freedom fighter but you can't murder freedom! And I am a revolutionary!" ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film s témou, ktorá u nás nie je divákom srdcu blízka, ale napriek tomu dosť zaujal. Má v sebe náboj, tému vernosti a zrady a hlavne zaujímavý príbeh ktorý ak nerozlúsknete ešte skôr na Wikipédii, budete s napätím čakať na záver. Našťastie tu tvorcovia neskĺzli do žiadneho hrubého zneužitia na politické ciele a tak film vyvolá vášne snáď len svojím dejom a všetky obchody ostanú tentokrát zo strany BLM neporušené. ()

Reklama

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Letošní rok jsem si řekl, že se podívám na všechny nominované filmy na Oscara a upřímně, měl jsem z tohoto filmu obavy a záměrně jsem si jej nechal na konec. Měl jsem takové tušení, že tento film je v nominacích jen proto, že jsou zde černoši, kteří jsou šikanováni bílými lidmi. A teď tu situaci nechci nějak zlehčovat, nebo být za rasistu - jen mi přijde, že v umění a kultuře by neměla být nějaká pravidla, jaký film může být nominovaný. Typicky, že zde nejsou zastoupeny ženy, a když jsou muži se s nimi baví jen o sexu, nebo že tam není žádná menšina (homosexuál, třetí pohlaví, černoch). Prostě by se měli hodnotit hlavně jeho umělecké kvality, originalita snímku, zpracování, výprava atd. Judas and Black Messias ukazuje jednu zajímavou historickou událost ohledně Černých panterů, která není moc známá pro evropské diváky. A bohužel to ale dělá naprosto nezajímavým a nudným způsobem. Po technické stránce sice není špatný, ale chybí mu nějaké zajímavější vykreslení postav. Třeba není budováno nějaké napětí mezi aktivistou Fredem Haptonem a černochem O´Nealem, který má za úkol ho sledovat a přinášet informace FBI. Zásadní dilemata, která má O´Neal před sebou hodnotí víceméně, tak, že je víceméně přijme a jen si zanadává pro sebe, že to nechce dělat. Navíc Panteři jsou vykresleni jen jednobarevně (jako bojovníci za svá práva), přitom také nebyli úplně svatí (obchod s drogami, potyčky). Film je poměrně nudný, nic moc zásadního se tam neděje a těšil jsem se až bude konec - bylo mi tak nějak jedno, jak to dopadne, jestli na O´Neala agenti přijdou, jestli se sám udá, nebo jestli všechny Pantery zavře do basy nebo zastřelí. Celkově podprůměrný film, který utvrzuje mé přesvědčení o tom, že pokud budou filmová ocenění svázána pravidly, jaký film může dostat cenu a jaký ne, ztrácejí ceny hodně na významu. 4/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvělý název průměrného filmu, o vzestupu hnutí Black Panters. Šlo to celé určitě natočit poutavěji, ale já si svou oblíbenou scénu ve filmu stejně našel a po skončení jsem si ji pustil ještě jednou. “You can murder a liberator but you can’t murder liberation, you can murder a revolutionary but you can’t murder revolution , you can murder a freedom fighter but you can’t murder freedom!... I AM.. A REVOLUTIONARY! I AM.. A REVOLUTIONARY." Tenhle projev přidává filmu 10% navrch a přinesl jak jsem se v noci dozvěděl Oscara pro Daniela Kaluuya. 65% ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(5/10). 6. Zhlédnutý kandidát na Oscara 2021. Judas and the Black Messiah poodkrývá další část americké historie. Ukazuje policejní brutalitu, která zde není zobrazena tak jako v jiných filmech. Tady to není jako pěst na oko a daří se mu balancovat mezi frustrací a spravedlností. Hlavně mnohá zadostiučinění jsou zde fakt pěkně podané. Snímek je to jako stvořený pro Oscary a věřím, že doma s něj budou nadšení. Nás se to až tak moc nedotýká, všichni víme jaké to kdysi v USA bylo, nebo dokonce pořád na některých místech je, ale není to pro nás tak citlivé téma jako pro ně. Nejlépe se filmu vede - dokáže dokonale vtáhnout do centra dění v půlce a na konci filmu. To zažíváme nejintenzivnější chvíle a emoce. Zbytek filmu mě poté moc neoslovil. Jediné štěstí, že mu pomáhají herci, kteří se do toho fakt položili. Nesmím opomenout dokonale zvolený název. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se již o druhý celovečerní snímek ve 20. letech 21. století zobrazující postavu Freda Hamptona a hnutí Černých panterů. První film byl Chicagský tribunál (2020), kde se objevila postava Freda Hamptona, ztvárněná hercem Kelvinem Harrisonem Jr., u soudního procesu Bobbyho Seala. (Kuzmik)
  • Natáčení probíhalo od 21. října do 19. prosince roku 2019 v americkém státě Ohio, konkrétně ve městě Cleveland. (Kuzmik)
  • LaKeith Stanfield v jednom z rozhovorů přiznal, že po ztvárnění role Williama O'Neala potřeboval pomoc terapeuta. (NiWi)

Související novinky

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

19.12.2021

Jako každý rok, i letos si bývalý americký prezident a zároveň obří filmový fanoušek Barack Obama sedl, aby sestavil své oblíbené kulturní žebříčky. Vedle knížek tak došlo pochopitelně i na filmovou… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (více)

Reklama

Reklama