Reklama

Reklama

Vraždy ve Valhalle

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Island, 2020, 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Island ochromí první případ sériových vražd v historii země. Podaří se vyšetřovatelům pachatele zastavit včas? (Česká televize)

Recenze (85)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poctivá islandská detektivka, na které je zajímavé to, že má vývoj, který bych v průběhu sledování za nic nepředpokládal. Přitom opět krásně těží z dobré temné atmosféry a prostředím, které je v rámci islandské krajiny nezaměnitelný. Jak kdybych se tam před pět lety vrátil a užíval si ty města a místa spolu s herci. Jediné mínus tu je asi hlavní vyšetřovatelka, na kterou si musíte dlouho zvykat. Někdo by po prvních minutách mohl seriál kvůli její protivné postavě odsoudit, ale byla by to škoda. Vraždy ve Valhalle jsou výbornou detektivní islandskou minisérií. Kdybych nevěděl, že na Islandu se nevraždí, tak bych měl skoro pocit, že žít na tomto ostrově je na vlastní riziko. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ne, že by to nebylo správně seversky natočené, temné, sychravé apod., ale zdá se mi to, nebo je to téma, které se nějak moc opakuje? Namátkou Sleppers nebo dokonce dost podobně nedávné Journal 64? A to jsem určitě ještě něco zapomněl. Snad jen díky tomu jedna hvězda dolů - koukat na několik dílů s těžkým déja-vu při vzpomínání "Kde já už tohle viděl...?" prostě atmošce moc nepřidá. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vydarená severská kriminálka so sympatickou dvojicou detektívov ktorá miestami prekonáva aj populárny True detective z produkcie HBO. Obrovskou škodou je stereotyp o tom, že zneužívanie detí kryjú policajti či sudcovia a chcelo by to konečne reálnejší seriál, v ktorom deti znásilňujú vedúci táborov, rodinný príslušníci či hviezdy z Hollywoodu či novinári z BBC tak ako sa to bohužiaľ odohráva v skutočnosti. Oceniť treba aj vyváženosť krokov mužských a ženských postáv v seriály. Mrazivá severská kriminálka s množstvom chýb ale sympatickými postavami, skvelou hudbou a príjemnou atmosférou. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Minimalistická, chladná, napínavá vražedná show z Islandu. Niektoré obrazy natáčané v interiéri boli príliš tmavé a ako divák som mala nutkanie pridať jas, lebo mi uniká nejaký dôležitý detail. Aj keď som mala pocit, že ubližovanie deťom v detskom domove nie je veľmi originálna téma, seriál má potenciál udržať diváka v napätí od prvého do posledného dielu a zaradiť ho do zoznamu kvalitných severských kriminálok. Nenašla som odpoveď na niektoré logické otázky – prečo sa policajti vyberú na nebezpečné miesto osamote a do riskantných situácií vstupujú otočení chrbtom a ešte aj telefón zostal v aute. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další z islandských seriálů, kterých se v posledních letech pár vyrojilo, jež jsou temné a využívají naplno severských předností. Tato malá zemička na nás chrlí seriály podobné drsným severským kriminálkám ze Švédska nebo Finska. Seriál se odehrává v podobném duchu jako například V pasti. Zatímco výše jmenovaný seriál více využívá islandské krajiny a pracuje s exteriéry tak typickými pro tuto zemi, Vraždy ve Valhalle se zaměřují čistě na temnou minulost dětského domova a zainteresovanost vrcholných policejních špiček. O Islandu se toho v médiích moc nedozvíte. Víme tak jen, že je to vcelku klidná, mírná země. Můžeme tak jen odhadovat, zda je klidná i politicky neboť v obou zmíněných seriálech se do případů zapojují negativním způsobem i představitelé moci. Otázkou tak je, zda tvůrci vycházeli ze své fantazie nebo ze zkušenosti. Nevíme. V pasti jsem hodnotil čtyřmi, protože mi to přišlo kapánek lepší. Hlavně se mi zde nelíbil tak úplně závěr a také se neposunulo žádným způsobem znásilnění spolužačky, přestože kriminalistka se vzhledem k zaangažovanosti svého syna, tomuto případu věnovala. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (5)

  • Vraždy ve Valhalle jsou zjevně založeny na skutečných událostech. Ve 40. letech 20. století na Islandu došlo v Dětském domově chlapců ke zneužívání mladistvých. (Quentin10)
  • Seriál se původně vysílal v roce 2019, poté byl celosvětově uveden v roce 2020 na Netflixu a bezplatně vysílán na BBC Four ve Velké Británii. (Quentin10)

Reklama

Reklama