Reklama

Reklama

Rok 1942, bitka pri Rževe, známa ako vojnový mlynček na mäso. Po bojoch pri dedine Ovsjannikovo zostala nažive iba tretina roty sovietskych vojakov. Všetci sa snažia vydržať do príchodu posíl. Ale z ústredia  prichádza rozkaz, aby dedinu udržali za každú cenu. Takže nemôžu ustúpiť... Všetci pochopia, že je to rozsudok smrti, pretože z beznádejného boja nemôžu nevyviaznuť živí. Do dediny zomierajúcej pod nepriateľskou paľbou nečakane prichádza mladý poručík zo špeciálnej jednotky, ktorého úlohou je hľadať a odhaľovať zradcov medzi svojimi. Poručík je presvedčený, že to je jediný spôsob, ako dosiahnuť víťazstvo. Udalosti naberajú nepredvídateľný smer... (TV JOJ)

(více)

Recenze (97)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

"Nas mnogo, čto takoe odin!" Obětování jedince/několika jedinců ve vyšším zájmu celku, je letitým historickým zvykem nejen u hmyzu, ale i u lidí, třeba u Číňanů nebo Rusů. Nám současným, blahobytem zhýčkaným ba zdegenerovaným západním individualistům to může připadat nespravedlivé až děsivé, ale jak známo účel světí prostředky a druhá světová tedy nakonec dopadla tak, jak dopadla (ačkoliv Sověti měli v každé bitvě zpravidla několikanásobně vyšší počet obětí než nepřítel). Vynikající válečný film, komorní a extrémně málo epický, postavený spíš než na bojových scénách na interakci jeho postav, ale přesto silný a působivý. Už jen úvodní scéna sovětského útoku proti německým zákopům svou syrovostí a autentičností strčí do kapsy většinu obdobných scén v obdobných pompézních velkofilmech amerických. Nebýt trapně zkarikované postavy fanatického podporučíka v modré čepici a zbytečně "autenticky" třaslavé kamery, jdu na pátou. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

No, Rusové šli evidentně do sebe, dříve útočily celé fronty, armády, sbory nebo alespoň divize, tentokrát nasadili pouhou rotu a udělali moc dobře. Kromě realisticky natočených bojových scén se otevírala i témata, která byla dříve tabu, a téměř dvouhodinová stopáž nepředstavovala žádnou překážku. Přemotivovaný politruk Rykov na mě sice působil jako karikatura, ale chápu to tak, že tady reprezentoval určitou sortu sovětských politických důstojníků (a nebylo jich málo), kterým to takto chtěli tvůrci spočítat. Líbilo se mi ale, jak pojali postavu politruka roty Žurkina, jeho rozpolcenost mezi stranou a lidskostí byla až lehce schizofrenická. Ve výsledku jsem byl až nečekaně spokojen. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pomaly si musím začínať hrabať v palici, aby som si spomenul kedy som videl vynikajúci vojnový film. Priemerných a dobrých vzniká stále dosť , ale na niečo skvelé si ešte musím počkať. Už prvá úvodná scéna mi nebola celkom po chuti. Príliš silná a hlasitá hudba dosť pokazila dojem z inak dobre natočenej bitvy, všetko bolo ako má byť, ale keďže nikoho z postáv v úvode nepoznáme je to bez emócií, malá zoznamka s postavami. Po utíchnutí paľby postavy dostávajú priestor a začína to byť zaujímavé, pochválim scénu s nemeckými letákmi a všetky ostatné, ktoré na ňu priamo nadväzujú. V závere dostáva priestor ruský heroizmus, guľometná paľba vyznieva pomerne trápne, Nemci sa nechávajú kosiť guľometom ako gumený panáci a tak...Vidím to ako premárnenú šancu, dalo sa z toho vytrieskať oveľa viac a problém rozhodne nebol v peniazoch. 60%. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený válečný film z Ruska, avšak příliš mě nebavil. Úvodní akční scéna je velmi slušná, ale nezískaly si mě postavy, tempo je roztahané a atmosféra mě vůbec nepohltila. Nevím Ržev mi nesednul. Příběh***, Akce***, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost**, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra**, Napětí***. 5/10. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Technicky je to dokonalé, príbehom ma to tiež občas zaujalo, ale celkovo nijako vážne nezasiahlo. Zaujímavé boli práve rozhovory pri oddychu alebo naopak, priamo v akcii. Hlavne časti s kontrarozviedčikom ukázali, ako Rusi potrebovali bojovať nielen s nepriateľom, ale aj so svojimi ľuďmi a tak si zbytočne komplikovať situáciu a celú vojnu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Film byl natočen výhradně ze soukromých prostředků. (Tonula)
  • Tvůrci filmu se rozhodli točit co nejvíc reálně, takže v bojových scénách nebyly použity žádné speciální efekty. (Tonula)
  • Ve filmu není ani jedna ženská role. (Tonula)

Reklama

Reklama