Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(3) / Epizody(43)

Luz, sebejistá dospívající lidská dívka, náhodou narazí na portál do kouzelného světa, kde se spřátelí s rebelskou čarodějnicí Edou a rozkošným malým válečníkem Kingem. Přesto, že Luz nemá magické schopnosti, sleduje svůj sen stát se čarodějnicí tím, že slouží jako učeň u Edy v Owl House a nakonec zde najde novou rodinu. (Disney Channel)

(více)

Recenze uživatele Jeoffrey k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2020) (S01) 

Tvůrkyní je paní, která se částečně podílela na pro mě velmi oblíbeném Gravity Falls a tedy jsem očekával opět něco nezapomenutelného. A ono to má své kouzlo, dobře se na to dívá, postavy jsou sympatické, svět je hodně zajímavý a má svá tajemství, stejně jako příběh, který se rozehrává na pozadí a z pomalého a epizodického začátku se dostáváme k poměrně obstojnému finále první řady, kdy už evidentně o něco jde a i ty emoce jsou uvěřitelné. Autorka dokáže poměrně snadno a ladně pracovat s postavami, dokáže měnit dojem, jaký z nich máte a to i během jediného dílu a přesto vše působí docela přirozeně a uvěřitelně... No a pak je tu to o čem píše MM_Ramone... Tedy politická korektnost, multikultura a LGBT+ a to dokonce v show pro děti a u velkého prudérního Myšáka, který dřív tato témata přeci tak striktně odmítal. Svět se prý zbláznil... Ale opravdu z toho zrovna tato témata tak moc čpí, že to nějak kazí dojem, ruinuje tu nápaditou, veselou a hravou show? Nemyslím si. Dokonce mi celá ta "Lumity ship" přijde vlastně docela roztomilá. A taky nebudu mít pocit jako třeba u Korry, kde jsem na konci jen zíral a říkal si "a tohle se jako vzalo kde...". Jsou mi asi vcelku ukradené etnikum, sexualita a i jiné detaily u postav, pokud mi je někdo vysloveně pořád necpe do obličeje a neřeší se jenom tato (pro mě nudná) témata. A to tady dle mého není, romantická linie je pouze součástí celého příběhu, působí normálně, přirozeně a vzhledem k věku postav i neohrabaně a roztomile, ale seriál rozhodně nestojí jen na ní (a ani není budován kolem ní). I ty díly, kde se řeší chození do školy, nebo obyčejné objevování nejrůznějších tajemství magického ostrova jsou sami o sobě zajímavé a zábavné. Vztahy mezi Luiz, Edou a Kingem (nebo Luiz a jejími kamarády) jsou silné a kvalitně vykreslené a přirozeně se vyvíjí... Hlavní dějová linka už také od druhé poloviny začíná vystrkovat růžky a díky spoustě nezodpovězených otázek se dost těším na druhou sérii. Takže si to shrňme - je to nápadité, vizuálně pěkné, tajemné ale i veselé se sympatickými postavami (za mě nejoblíbenější King), kouzelným prostředím a čím víc jsem se do toho ponořil (čím víc jsem z toho viděl), tím víc mě to bavilo...První série 8/10 ()

Série 2 (2021) (S02) 

Na jednu stranu jsem nadšený z toho všeho (a nebylo toho málo), co jsem ve druhé sérii viděl. Na druhou stranu mě ale pořád trošku mrzí, že seriál nedostane od Myšáka víc prostoru, a tak to bylo už teď hodně zběsilé a někdy i trošku uspěchané. Ale jak zaznělo v jedné z posledních epizod této řady „Už nemáme dalších dvacet dílů…“ tedy bylo třeba to vše prostě popohnat a na mnohé, co autorka možná zamýšlela, se tak ani nedostalo. Trpí tím ale nějak celkový dojem? Dle mého moc ne, přeci jen – pořád se něco dělo, každý další díl přinášel nová zjištění a odhaloval nová tajemství a já si i proto ten příběh tak, jak ho tu pro diváky vymysleli, skvěle užíval (nebylo hluchých míst). Ono i to svižné tempo plné děje se dařilo dobře ukočírovat, vše působilo logicky, atmosféra fungovala, kouzelný svět si držel své nádherné kouzlo, postavy se dokázaly přirozeně rozvíjet a posouvat, prostě všechno mělo svůj smysl. Stejně tak rozvoj vztahů mezi jednotlivými postavami dokázal působit pořád uvěřitelně a procítěně, nic tu na mě nepůsobilo zkratkovitě. Jediné, co mě možná trošku mrzí, je fakt, že nedostal víc prostoru Collector, po pravdě si teď připadám, že o něm skoro nic nevím (možná je to moje chyba a špatně jsem sledoval) a tak netuším, jak moc (anebo proč) bych se ho měl bát. Po pravdě celé finále tím u mě trošku trpí a nepřišlo mi tak napínavé a velkolepé, jako třeba druhá polovina třetí série Amphibie, která běžela s touto sérií souběžně. Ale náboj to i tak mělo a jsem proto pořád zvědavý a natěšený na tu poslední třetí sérii, i když to mají být snad jen tři čtyřicetiminutové epizody. A protože tu nebyl žádný úsek, kdy by to u mě nějak drhlo, a i jako ocenění autorům, jak dobře dokázali celý příběh až sem odvyprávět a udržet můj zájem o to, jak to celé skončí, tentokrát těch 5* dám. 8,8/10 ()

Série 3 (2022) (S03) 

Ale jo, nakonec i přes zlovůli Myšáka se tvůrcům podařilo vytřískat z minima maximum a obzvlášť samotné finále bylo náležitě silné, takže i tato "poslední série" za mě za plný počet. 8,5/10 ()

Reklama

Reklama