Reklama

Reklama

Napětí

Trailer 1

VOD (1)

Londýn, zima 1974. Celá Británie se kvůli hornickým stávkám připravuje na výpadky elektrického proudu. V tuto nejistou dobu začínající zdravotní sestra Val poprvé přichází do kdysi významné, ale dnes již hodně zanedbané Východní londýnské královské nemocnice. Val je sirotkem a to, že se stala zdravotní sestrou, je jejím splněným snem. Naivní iluze začíná ztrácet hned po příchodu, kdy se setkává s přísnou vrchní sestrou, která ji vysvětlí, jaká pravidla musí bezpodmínečně a bez diskusí dodržovat. Jedním z těch pravidel je i to, že sestra se musí své práci naprosto odevzdat a obětovat. V její první den byla většina pacientů a zaměstnanců kvůli očekávaným výpadkům elektřiny evakuována do jiné nemocnice. Může se zdát, že o to méně bude mít Val práce, ale bohužel je jedna z mála, která musí zůstat na noční směnu. Ocitá se v temné, ponuré, rozpadající se a téměř opuštěné budově, kde jen několik zaměstnanců a nemohoucích pacientů neschopných převozu. Světla zhasnou, nemocnicí pomalu protéká šero měnící se v temnotu. V té temnotě se něco skrývá. Děsivé a nelidské zlo. A Valina nevinnost je přesně to, co skryté zlo probudilo. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (105)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Neskutečně poctivá duchařina pracující s naprostým minimem, zato s tak neuvěřitelnou efektivitou, že by se právě o The Power měli učit na amerických filmových školách, aby všichni ti rutinéři Hollywoodu věděli, jak diváka děsit! Soundtrack je navíc naprosto fenomenální a společně s kamerou a skvělou Rose Williams utváří asi největší děs roku... a to je duben. Strašně jednoduchý, ale kurevsky funkční! ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Britská ducharina zo 70. rokov, ktorá je z hľadiska príbehu a zápletky omnoho sofistikovanejšia ako by ste povedali po úvodnej polhodinke filmu. Paradoxom však je, že mi viac vyhovovala práve tá jednoduchšia a priamočiarejšia prvá polka s pôsobivým prostredím nočnej nemocnice (ktorá zažíva výpadok el. prúdu), sympatickou hlavnou hrdinkou a prvými náznakmi toho, že v nemocnici nie je všetko s kostolným poriadkom. V tejto časti Corinna Faith ukázala, že dokáže navodiť kvalitnú atmosféru napätia a okrem toho aj pomerne efektne načasovať ľakačku. Potom čo príbeh začne pomaly odkrývať karty to však už taká sláva nie je. Jednak sa mi príliš nepáčil  SPOILER koncept chvíľkových posadnutí, kedy 10 minút je hrdinka okej, 15 minút je posadnutá a nemôže sa tomu ubrániť, potom je na minútku znova okej a v závere už dokonca o posadnutie ducha žiada a nadviaže s ním akúsi formu spolupráce KONIEC SPOILERU a aj strašenia/hororovej atmosféry sme v 2. polke dostali oveľa menej. Menší twist v závere neurazil, logicky príbeh ako tak drží pohromade a je zrozumiteľný. Celkovo je The Power horor, v ktorom mierne prevyšujú pozitíva nad negatívami, podobne ako prvá polovica filmu nad druhou. 55-60% ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Napětí je snímek, kterému se poměrně dobře podařilo střihnout si dobové kulisy a prostředí jako stvořené pro hororový žánr, bohužel jeho vyústění používá milionkrát viděné duchařinové schéma, které může uspokojit snad už jen velmi nenáročné hororové diváky, a k tomu roubuje až zbytečně doslovné poselství osvětlující, co má být vlastně sekundárním významem toho názvu The Power. Konec se díky tomu utápí ve vlastní nabubřelosti a pro mě vůbec nefungoval. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Taká hororovejšia sestra Ratchedová. Hlavná herečka velmi neprekvapila. Ani celkovo tento hororový počin, teraz neviem či to dokonca nebolo slabšie ako saw. Ale pár slušných momentov sa našlo. Aj keď ako zase poznamenal obľubený uživateľ. Tých tmavych scén bolo priveľa. Záver tiež nic moc. Neškodný priemer na ktorý by som do kinosály určite nešiel. 3* ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem z tohoto kousku poněkud rozpačitý. Prostředí nemocnice je samozřejmě perfektní a vedle blázinců a sanatorií i oblíbené v hororu. Ostatně svými chodbami a množstvím místností připomíná gotické sídlo. A nechybí ani sklepní prostory, kde bývá tajemno nebo rovnou zlo nejsilnější. Williamsová je sympatická, ale scénář jí předepsal po většinu času hrát ušlápnutou puťku, co poslouchá na slovo. To mě tedy moc nebavilo. Vynikající kamera, zejména pohledy shora jsou působivé a tísnivé, solidní hudba. A přece místo temné atmosféry sází se více na lekačky, vůči nimž už jsem imunní. Přirozeně nechybí klišé - teď se otočí a někdo tam bude, teď na ni něco sáhne, ideální místo je pod postelí (to byla zrovna příjemná scéna), a když vás něco posedne, tak se zkroutíte jako paragraf. Chyběla už jen zrcadla. Závěr v kotelně mohl být epičtější a drsnější. Moje největší výtka je, že film není strašidelný (jen poslední čtvrtina je napínavá a díky za ni), jenže to je u hororu špatně. Z poslední doby mě více bavil hůře hodnocený The Banishing, což je mojí slabostí pro gotické horory. Ztráta času to rozhodně není, ale čekal jsem mnohem více... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Film bol natáčaný v Bawdsey, Suffolk v lete 2021. (Arsenal83)
  • Výpadky elektriny spôsobené štrajkom baníkov odkazujú na skutočné udalosti, kedy britský premiér Edwarda Heathe oznámil 13. decembra 1973 opatrenie, ktorým zaviedol "pre nepotrebné podniky" tzv. "3-dňový pracovný týždeň", čo sa uplatnilo od 31. decembra 1973 a malo za cieľ znížiť komerčnú spotrebu elektriny. To viedlo k štrajku baníkov, ktorý zabránil dodávkam uhlia do elektrární. Vláda síce zapojila alternatívne zdroje, ale väčšina domácností a oblastí v celom Spojenom kráľovstve v tomto období nestále zažívala viacero výpadkov elektriny. Opatrenie bolo zrušené 7. marca 1974. (Arsenal83)

Reklama

Reklama