Reklama

Reklama

Ada

  • Island Dýrið (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

María a Ingvar vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí? Debut Islanďana Valdimara Jóhannssona, který se scénáři spolupracoval se slavným krajanem, spisovatelem Sjónem, je minimalistickou baladou o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky. (Artcam Films)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (100)

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Čakal som viac, než mi LAMB/ADA mohla ponúknuť.  Čiastočne som sa nechal oklamať, toto ani zďaleka nie je horor, ale tichá rodinná dráma zľahka okorenená fantastickými prvkami. A predsa som mal permanentný pocit, že sa niečo stane... To je vlk v ovčom rúchu, alebo satan, ktorý sa skrýva pod rúškom, hovoril som si pri pohľade na bytosť s ľudským telom a hlavou jahňaťa, no môj dojem bol skôr rozpačitý a komický. Biblická symbolika však bola zreteľná a zúfalí rodičia, ktorí stratili dcéru si privlastnili, čo im nepatrilo. Dúfal som, že je zarobené na poriadnu zápletku, ale nikto sa  výraznejšie neprejavil. To podstatné som sa dozvedel za 5 minút a ďalších 100 minút som počítal ovečky a sledoval každodenný život islandských farmárov, ktorí neboli zhovorčiví. Predpokladám, že každý, kto vysoko ohodnotí tento film, pochváli jeho metaforiku a povie, že je alegorický, no mne jednoducho nesadol. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

osobitá a dost zvláštní islandská artovka o (nejen) vyrovnávání se se ztrátou,která míchá žánry a zvládá si slušně hrát s divákem.Celý film by se dal rozdělit do tří fází.V té první se nic neděje,ale i tak se režisérovi daří budovat očekávání toho co přijde.Ve fázi druhé přichází bizár,který je skoro až černou komedií,aby následně přešel do třetí fáze,která už je víceméně regulérním dramatem.Co se Adě nedá upřít je svérázná (chvílemi až zvrácená) poetika,která to celé posouvá od divné,řadové a zapomenutelné artovky někam výš...70% ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Ja som bol vlastne (asi...) spokojný. Nielenže som dostal plus-mínus to, čo som čakal, ale dali mi bonus: po traileroch som totiž mal dojem, že Ada bude čierna komédia. Ale nie. Je v dobrom „trochu“ divný, ale inak vážny film. Nie som si istý, či by som ho označil za horor. Čiastočne má k tomu geniálne nabehnuté (zahmlený a zabudnutý statok odrezaný od zvyšku sveta, ovce sú ak sa správne nasnímajú desivé samy osebe, nevraviac o konci), ale zároveň okolo plnohodnotných hororových ingrediencií iba ticho kráča, nijako mohutne s nimi nepracuje. Neviem, čo si mám myslieť o spomínanom finále, ktoré vôbec nie je zlé, ale tu už asi vážne chýbajú aspoň náznaky odpovedí. Zas nie som úplne fanúšik toho, aby si divák domýšľal VŠETKO; s takou filozofiou natáčajme dvojhodinové filmy, v ktorých nie je nič vidieť ani počuť, proste sa len dve hodiny pozerajme na tmu a potom uvažujme, čo to asi bolo. Na kastingu nemám čo kritizovať. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Obcerstvujici film s metamorfickou silou a podivnosti. Pritom je nezny dotykajici se srdce. Blazniva zapletka je zpracovana se smrtelnou vaznosti podporena vybornymi herci. Film ma nadcasovou atmosferu starodavne vesnicke pohadky. Potrebujete ale hodne trpelivosti se dokoukat do konce tohoto pomalu beziciho pribehu. A mozna pak budete mit nocni mury. Nikdo by nechtel byt napul jehne a napul clovek. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Ada je velmi sugestivní dramedy s hororovými prvky, rezonující nejvíce u párů, které nemohou mít z nejrůznějších důvodů dítě. Tato pseudokombinace Kačera Howarda a Světla mezi oceány svým příběhem komplementuje nad mateřstvím, manickou láskou a respektem k přírodním zákonům. Ada vyniká především svou originální korelací mezi svým temným atmosférickým zpracováním a láskyplnou rodinnou podívanou. Právě ona diametrální rozdílnost je společně s prvotřídními hereckými výkony, zejména Bjorna Hlynura Haraldsonna, tou největší zbraní celého snímku. Nezapomenutelný, a zároveň nejsilnější zážitek KVIFF 2021. Čtyři hvězdy s doporučením. 👍 (20.08.2021 KVIFF) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Autorem scénáře je Sjón Sigurdsson, islandský spisovatel a hudebník (The Sugarcubes), jehož knihy „Syn stínů“, „Měsíční svit“ a „Múza lodi Argó“ vyšly i v češtině. (Mr. Lobo)

Reklama

Reklama