Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po velkém diváckém ohlasu komedie Zítra to roztočíme, drahoušku…! natočil scenárista a režisér Petr Schulhoff v roce 1980 volné pokračování. Otevřený konec příběhu rodiny Novákových a Bartáčkových si o to ostatně sám říkal. Tentokrát si obě rodiny nevyvádějí zlomyslné kousky, ale podle rčení, které je zároveň názvem filmu, se snaží bezpracně získat co nejvíce peněz. A tak vymyslí – zejména Novákovi – velmi originální způsob zbohatnutí. Založí fiktivní klub Nováků a korunky se jen pohrnou. Bartáčkovy má zase spasit návštěva bohaté tetičky z Ameriky… I tentokrát vsadil Petr Schulhoff především na oblíbené herce – setkáme se zde opět s Ivou Janžurovou, Stellou Zázvorkovou, Luďkem Sobotou, Dagmar Veškrnovou a Františkem Peterkou. Proti první části však došlo k přeobsazení role Nováka staršího – Miloše Kopeckého vystřídal Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Recenze (220)

Terva 

všechny recenze uživatele

Česká premiéra: 1. prosince 1980. Natočeno: Československo 1980. Scénář: Petr Schulhoff. Kamera: Jiří Macák. Hudba: Milan Dvořák. CITÁT - Ti mají takovou kliku, že kdyby si koupili trpaslíka, tak jim do rána vyroste a ještě jim umyje auto!.......... CHYBA VE FILMU - Když na začátku filmu poslouchá Naďa Kovalová, za dveřmi Novákových, jak závidějí Bartáčkům barevnou Sonku, tak na výtahových dveřích je číslice 4. Ale v prvním díle se stěhovali do 10 patra. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jo, pravda, dobrá komedie v době svého vzniku časem vyčichne. Je to jako s parfémem. Trvalá a opakovaně aplikovaná vůně jednoho dne zevšední. Škoda, televizní stanice (zvláště ty komerční) nám pravděpodobně chtějí české komedie tak znechutit opakovanou reprízou, že pak budou mít více prostoru na ty své americké "rádoby" komedie a jiné slátaniny. A navíc: kdo tu dobu nezažil (rozuměj socialismus), nepochopí a nezasměje se. Hold, jiná doba, jiný mrav. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Sousedské vztahy v "nadčasové" rovině s perfektními vtípky a horou nápadů. Obě majetnicky znesvářené rodiny jsou tak kouzelně zahrané, až mám nutkání jim fandit. Netuším proč se to lidem tak nelíbí, ale já se bavil. Typická lidská neřest (lakomství) je tu v čiré podobě z mnoha úhlů, takže pokud se v charakterech někdo najdete, máte co napravovat:-) ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Směji se, když si vzpomenu na příběh pětikorun. Něco podobného jsme dělali na VSE. Sdružení peněz většiny lidí jsme dosáhli pětinásobného výnosu na charitu, než kdyby věc vydražil jen jeden člověk. Je to příběh a ukázka přirozeně lidských nápadů jak dostat více než ostatní a vyhnout se poté možné odpovědnosti. Ale on se z těch chudáků vždy najde někdo, kdo to bude prověřovat a to by jsme měli vědět. Herectví je zde v plusu. Pan Sovák si mě opět získal, stejně jako ještě více pan Luděk Svoboda, známý to člověk originální. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pokračování výborné satirické komedie o dvou znepřátelených rodinách z dob socialismu. Už to není tak moc o dělání si naschválů mezi sebou jako v prvním díle. Teď je to zaměřeno více na to, jak se dostat k penězům. Zatímco Novákovi založí fiktivní klub Nováků a za členství chtějí zaplatit, Bartáčkovi si hrají na chudinu a chtějí vytáhnout co nejvíce peněz z bohaté tetičky z USA. [12972. hodnocení, 189. komentář, 63%] ()

Galerie (15)

Zajímavosti (31)

  • Když doveze pošťačka Novákům pytle s dopisy, ve kterých jsou pětikoruny, vynáší je z auta, aniž by vyvíjela větší námahu. Vzhledem k jejich obsahu by jí měla jejich váha minimálně způsobit problém. (TheDave)
  • Trápenie si počas natáčania užil František Peterka (Karel Bartáček), ktorý sa ako neherec cítil v skvelej spoločnosti tých najväčších hereckých majstrov ako outsider. „Veľa mi pomohol pán Jiří Sovák (Evžen Novák), ktorý nahradil Miloša Kopeckého. Hovoril mi: ‚Franto, predstav si, že si doktor a tá rola je pacient. A tebe ide predsa o pacienta, ego ide bokom. Chceš ho čo najlepšie vyliečiť, nie?“ Tým mi otvoril oči. Ja som sa nikdy s nikým z hercov veľmi nebavil a skôr sa držal bokom. S ním sme sa ale veľa rozprávali. Bol to fajn chlap.“ (Raccoon.city)

Reklama

Reklama