Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičká Anka odjíždí ze Slovenska pracovat jako služka do panského domu v Praze. Toto třpytivé velkoměsto rakousko-uherské monarchie v sobě skrývá nadpozemský život, který ale Anka nikdy neokusí. Místo toho ji čeká služba v domě vysoce postaveného státního úředníka a jeho rodiny. Atraktivní barevné salóny ostře kontrastují se špeluňkami, ve kterých den za dnem přežívá neviditelný personál. Anka sleduje vznešený svět, ve kterém je jejím úkolem prát špinavé prádlo a vynášet ranní moč. Ale ani na druhé straně žebříčku není svět růžový. Jeho hlavní představitelku Resi, dceru pána domu, s Ankou spojuje jen společný rok narození. Resi sotva přestala být dítětem a už se ocitá v kolotoči společenských norem. Dohodnutá svatba s „dobrou partií” měla být vysvobozením ze zlaté klece, ale realita manželského soužití není taková, jak si ji Resi představovala. Anka a Resi, dvě stejně staré dívky z opačných pólů společnosti v sobě najdou spřízněné duše. Stanou se nejlepšími kamarádkami, milenkami a jsou si vzájemně jediným světlým bodem v přísně vytyčených hranicích společensky akceptovatelných norem v období 1. světové války a skomírající rakousko-uherské monarchie. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Možno keby to malo lepšieho zvukára, nemusel by som si polku dialógov v celom filme domýšľať, boha jeho! Lesbo romanca je dríst, lebo pokiaľ mladá kurva mala takéto chúťky už dávno, skúšala by to na každú a určite by sa chytili niektoré skôr, nie až blbá dedinčanka z slovenskej rite. Aristokratská rodina v Prahe bola super, ich život bol veľmi fajn, škoda len, že sa človek neskôr dozvie, že v knihe to bola Viedeň, čo by dáva zmysel. A celý dej je vlastne len balast okolo lgbt agitky snaha podsúvať, žej to v pohode a prirodzené. Výraz Mauréry v kúpeľni hovoril za všetko. Len za cecky. 1 z 5 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vydareny film o tom, jak je naplnujici naplnit prani srdce, jak psychicky,tak emocionalne  Nerovny lesbicky vztah v realiich rozpadu Rakousko-Uherska a jedne rodiny podle knihy Hany Lasicove. Vztahy jsou dobre vylicene a historicka doba take. Muzi jsou hrubianu, smetanka mravne zkazena a zeny trpi. Tajne milenky se raduji, ze muzi musi do valky. Zajimavejsi je ritualni kazdodennost jako vynaseni nocniku. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Komentář uživatele Arsenal83 je krásnou ukázkou toho, že zlý zavistivý piče ještě nevymřeli :-)  Ačkoliv Solčanské film (její Sviňa jsem hodnotil též za plný počet) předcházelo (pochopitelně z marketingových důvodů) silné bušení se v prsa, jak je to skandální film o zakázané ženské lásce, ve skutečnosti je to z tohoto pohledu čajíček. Já bych rozhodně přitlačil na pilu a nebál se trochu drsnější erotiky. Neokoukaná Dana Droppová je hezká jako obrázek (stejně jako v už vzpomínané Sviňa), Radka Caldová věrohodně zahrála mladou Němku, obě svlečené. Kamera, hudba, střih na výbornou. Škoda jen absence titulků pro německé pasáže, přeci jen naposlouchaných slov mám málo. Jako kostýmní historické drama s klasicky připraveným komparsem (úplně jsem se tam viděl, stejně jak před lety) to funguje na výbornou. A mimochodem, Dana má bezkonkurenčně nejhezčí čs filmová prsa desetiletí! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvý film Mariany Čengel Solčanskej, ktorý pôsobí ako kino film, neobsahuje trápne scény a preklenul sa cez priemer. Z hľadiska európskej kinematografie samozrejme nejde o žiaden zázrak, ale v rámci slovenskej o malý zázrak ide. Hlavné ženské postavy hrajú málo opozerané herečky, postavy nie sú rozdelené typologicky na dobré a zlé, ale sú to proste ľudia a Anna vám napríklad vôbec nemusí byť sympatická a napriek tomu sa vám môže Slúžka ako celok páčiť. Je chvályhodné, že Solčanská po toľkých pokusoch dozrela. Lepšie trochu neskôr, než nikdy. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Chápu, že vzhledem k tomu, kolik se na Slovensku točí filmů, je zázrak najít někoho, jako je paní režisérka Solčanská, která je schopna vyprodukovat větší množství filmů, ale je třeba si přiznat, že ona prostě není dobrá režisérka a ještě se jí nepodařilo natočit aspoň nadprůměrný film. Ani Služka z její tvorby nijak nevybočuje. Postupem času vše sklouzne k poměrně lacinné červené knihovně, která nemá nic moc co nabídnout, kromě všudypřítomné sázky na ženskou kartu a místy přehnaně nereálný dobový feminismus. Přitom z námětu šlo vytřískat velmi zajímavé dobové drama. Neznám knihu, tak nevím, jak moc je jí film ovlivněn, ale je tu prostě cítit režijní ruka ženské režisérky a očekávám, že kniha na tom bude podobně. Podobně jako u jiných projektů paní režisérky, i tady umí prodat fajn vizuál, či v tomto případě i dobové kostýmy a interiéry, ale práce s gradací děje či napsáním zajímavých postav jí pořád nejde. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (19)

  • Milosťpán (Karel Dobrý), na rozdiel od filmu, nie je v knihe znázornený negatívne, V knihe nie je ani náznak toho, že by šlo o krutého a cynického človeka, ktorý ponižuje svoju ženu (Zuzana Mauréry) a sexuálne zneužíva slúžky. (Arsenal83)
  • Čengel Solčanská o podstate vzťahu hlavných postáv: "Je to film, v ktorom sa dve bytosti zúfalo milujú, a každému príčetnému človeku je jedno, aké majú pohlavie. Je pravdou, že mužov v štábe vzrušovali obrazy, kde boli Dana s Radkou v intímnejších polohách, ale ja som sa naopak cítila omnoho komfortnejšie, ako keď nakrúcam podobné scény s heterosexuálnou dvojicou. Videla som, že herečky sú pokojné, nestresovali sa a netrýznili." (Arsenal83)

Související novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama