Reklama

Reklama

Shinjuku kuroshakai: Chaina mafia sensō

  • Japonsko 新宿黒社会 チャイナ・マフィア戦争 (více)

Obsahy(1)

Příběh se točí kolem homosexuální triadské skupiny, jež je napadána konkurenční skupinou Yakuzy. Do toho se o skupinu zajímá policejní inspektor. Ten brzy zjistí, že jeho mladší bratr se stal právníkem oné triadské skupiny. Rozepře mezi oběma bratry později vede k rozpadu celé skupiny.
Jde o jeden z prvních příkladů, kde režisér Miike používá extrémní násilí a neobvyklé charakteristiky postav. (rodier)

(více)

Recenze (9)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Klasický Miikeho pohled do zločineckého podsvětí, ovšem tentokrát i na policejní stranu barikády. Zpočátku svěže úchylný, krvavý, přesto v relativně normálních mantinelech operující, později, především co se týká vztahu dvou bratrů, už bezradný a natahovaný. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Korupcia v polícii, mafiánsky boj o teritóriá výpalníctva, predaja drog a hazardu. Obchod s ľudskými orgánmi, výstavba nemocníc na kšefty so zdravím, preceňovanie a mediálne zdôrazňovanie homosexuality. Ulice periférií, pokútne kšefty. Problémy s prisťahovalcami. A láska. Od roku 1995, kedy bol film nakrútený, sa za 20 rokov do roku 2015, kedy píšem týchto pár slov, veľa nezmenilo. Ani v Japonsku ani na Slovensku. Vlastne: prituhlo. Polícia poslušne plní zadanie nadriadených. Tí sú nerozlučne spätí s držiteľmi finančných a majetkových zdrojov (šéfmi bánk, finančných skupín, korporácií a tak, čiže mafiou). Jednotliví bossovia zase medzi sebou súperia o prvenstvo. Film ukazuje situáciu z pozícií nižších (výkonných) skupín mafiánskych gangov. Dýcha patinou špinavej ulice preplnenej rozhádzanými vrecami odpadkov a parou vývarovní ulice, miestami umelohmotnou apokalypsou dáždnikov a spleťou ulíc s minimom zelene. Drsné súboje, rinúca sa krv potriesni nevyberavé metódy výpalníckych násilníkov ako i polície. Zároveň sa potvrdzuje téza o homosexualite, prítomnej až príliš často práve v extrémne násilnom prostredí. Akoby fungovanie v spoločnosti drsných mužských hier a zdôrazňovania ega prebúdzalo v jeho nositeľoch túžbu vzájomne sa podeliť aj o nežnejšiu časť svojho ja. Stačí si len spomenúť na kolektívne fotografie objímajúcich sa polonahých náckov, futbalových radikálnych fans s potetovanými svalnatými telami, partií chlapov-kamošov návštevujúcich drsné a hlučné koncerty a pod. Keďže mafia funguje na princípe biznisu, ani ten homosex nie je zadarmo. Ako Miike ukazuje, za fajku sa dá zarobiť starožitný vzácny nôž, či dávka drogy. Celok v podobe drsnej kriminálky zaujme i 20 rokov od nakrútenia. Okrem iného množstvom prekvapivých a tragikomických záberov. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Krimi o policajtovi, ktorý bojuje proti vodcovi čínskej triády. V zásade banalitka zasadená do stále atraktívnejšieho žánrového prostredia japonskej jakúzy na Shinjuku. Miike vsádza na drsnosť a explicitnosť žánru. Nevyhýba sa ani tej sexuálnej ani tej násilnej otvorenosti. Čo film posúva do vôd nadpriemeru, pretože si udržuje vizuál a atmosféru podmienenú žánrovým pravidlám a zároveň ich Miike svojim réžijným vedením posúva. Pričom sa rieši hlavne vzťah dvoch bratov, kde je každí z nich na opačnej strane zákona. Pútavé a temné. A hlavne ďalší s režisérov vytvárajúci novú vlnu drsných japonských filmov v tej najlepšej podobe. Ako prvý diel trilógie veľmi funkčné. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Klasicky drsný Takashi Miike, který je v tomhle případě ještě takový temný a špinavý. Je vidět, že si svou formu a hyperstylizaci ještě hledal, ale už byl na dobré cestě. Hlavně měl natočit drsný kriminální thriller, což se mu v konečném důsledku také podařilo, a to více než dobře. Některé scény s vámi pořádně hnou. ()

Gyrphos123 

všechny recenze uživatele

No... na první celovečerák to špatné nebylo, na druhou stranu nic extra. Je vidět, že Takaši teprve začínal, ještě jeho styl neměl doveden k dokonalosti. Hudba se mi tu celkem líbila, postavy byly správně divné.. krve tu nebylo málo, ale rozhodně to chtělo přidat. Trochu slabší 3 hvězdy. ()

contreras 

všechny recenze uživatele

Obchod s orgány, homosexuální triáda, problém přistěhovalců, policie s velmi nekonvenčními výslechovými metodami a občas nějaká vtipná hláška. Tento film předčil všechna má očekávání. 10/10 ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

V první, podle mě nejslabší části své volné trilogie dává Miike spojení "mezinárodní vztahy" nový význam - zpod bleskovými komiksovými tahy črtaného příběhu prosvítá jeho zájem o členité etnické/jazykové podloží. Záběr jde do epické šířky, nicméně v popředí stojí akce a násilí ve výstředních detailech a stylové výtvarno. Hudební doprovod mi připadl hodný pochvaly. V úloze muže střetnuvšího se na chodníku s výkalem nečekaného původu režisér Sabu. ()

Reklama

Reklama