Reklama

Reklama

Dávné zločiny znovu dotírají na muže, jenž selhal už v období okupace. Proto chce stopy smazat další vraždou, ale bdělá Bezpečnost hlídkuje. (oficiální text distributora)

Recenze (32)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Nádherný temný Sequensův noir s hudbou Jana Nováka. Malý zločínek za války plodí odporný zločin dvacet let poté. Vraždy šly Sequensovi vždy dobře a tato není výjimkou. On musí zabít! Kombinace močálu, vzpomínek, plánování dopravy a především závěrečného telefonátu mě vážně dostala. Tak vypadá Krimi. Ovšem když si čtu oficiální text distributora, ten musel být na šrot. Bezpečnost ani žádnej policajt se tu ani neobjevil...naštěstí! ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Zadumané psychologické drama. Bohužel, zvuk je tak mizerný, že jsem si musel nasadit sluchátka. --- Tenhle film žádnou slávu neposbíral, ale zapadá do trendu českých 60. let. Tehdejší filmová díla byla adresovaná divákovi až neskutečně pozornějšímu a inteligentnějšímu, než dnes. --- Mimochodem: "Bdělá Bezpečnost" se ve filmu vůbec nevyskytuje. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

O tomto a podobných filmech se v době prvního promítání říkalo, že jsou příliš "psychologické". Nyní však, v prostředí akčních záplatetek a jejich brutálních zobrazování, působí mírně a zajímavě. Další plus vidím v rozkolísanosti a nedořečenosti stupňujících se k oxymoru - příkladem by mohly být "skřeky letícího dravce" (recenzent rivah), jímž je volavka. Pokud se vrátím k psychologii, pak největší zátěž pro mě představovaly zahuhlané a tudíž nesrozumitelné dialogy (přirozená sluchová vada + nepřirozeně někvalitní nahrávácí technika). ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Kvalitní materiál pro toho, kdo se zajímá o tvorbu Josefa Illíka, ne zas tak kvalitní pro toho, kdo by se chtěl zabývat psychologií viny a strachu. Škoda, že nejsme hlavnímu nehrdinovi celou dobu tak blízko jako v sekvenci, kde plánuje "výlet". Ten štítivý odstup od jeho minulosti a charakteru výrazně ubírá filmu na přesvědčivosti. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tísnivá atmosféra a smutek, ke které se hodí tmavý černobílý materiál (nevím, zda to byl záměr tvůrců, nebo je to bídnou kvalitou onoho), prosakují celým filmem. Nebýt občasného oslovení "soudruhu", nic nám nepřipomíá, že se nacházíme v čase 3. pětiletky. Dávný zločin vrhá dlouhé stíny, ne každý má odolné svědomí, které by nerozžíralo vědomí viny. Sama vražda, vrahova nevolnost z vlastního činu a jeho úprk rákosím jsou velmi působivě natočeny. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • I když se děj točí kolem střední Moravy, záběry vesnického nádraží, kam přijede Ivo (Ota Sklenčka), aby navštívil svoji matku, se natáčely na dnes již opuštěném nádraží Blatnice pod Svatým Antonínkem. Také stavba školy je zcela reálná. Jedná se o tzv. novou školu také v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Tehdy se stavilo na zelené louce na severovýchodním okraji obce, kde jsou ve filmu vidět i staré stodoly z kotovic. Nyní je zde ulice řadových domů. (kamiliop)
  • Natáčení probíhalo v Olomouci nebo na Bouzově. (dyfur)
  • Jediný fim ve kterém hraje režisér Otakar Fuka. (M.B)

Reklama

Reklama