foto

Jiří Havel

  • nar. 25.1.1942 (76 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Jiří Havel se narodil v Praze, kde také absolvoval gymnázium a následně studium herectví na DAMU (1963). Již jako student okusil práci s filmem a v epizodních rolích nebo vedlejších rolích se objevil ve filmech různých žánrů (ZÁMEK PRO BARBORKU, 1962; PRAHA NULTÁ HODINA, 1962). Zmínku si zaslouží filmy zabývající se problematikou mládeže (NEOBYČEJNÁ TŘÍDA, 1964), zvláště pak zfilmovaná divadelní hra Pavla Kohouta DVANÁCT (1964), která byla napsaná přímo pro Havlův ročník na DAMU. Větší roli získal Jiří Havel v postavě sebevědomého Petra ve filmu OKURKOVÝ HRDINA (1963).

Po absolutoriu na DAMU získal Jiří Havel angažmá v Divadle Petra Bezruče v Ostravě (1963-1967), kde hrál například v Revizorovi nebo Krysaři. Ve své další štaci, Městském divadle v Kolíně, strávil sice jen jednu sezónu (1967-1968), ale vytvořil tady pozoruhodnou kreaci Ježíše Krista ve hře Komedie o umučení a slavném vzkříšení Pána našeho a spasitele Ježíše Krista. Na druhou stranu, divadelní závazky mimo Prahu zcela utlumily Havlovu práci před kamerou.

V roce 1969 se Jiří Havel vrátil do Prahy a nastoupil do Divadla S. K. Neumanna, kde působí dodnes (od počátku 90. let nese scéna název Divadlo pod Palmovkou). V průběhu více než čtyř desetiletí na tomto jevišti vytvořil řadu velkých i menších rolí, výraznými hereckými výkony se představil v domácí i světové klasice (Revizor, Idiot, Taková ženská na krku, Divotvorný klobouk), poměrně velké příležitosti mu přinesl i moderní repertoár (Obchodník s deštěm, Dvanáct rozhněvaných mužů), znovu se vrátil také k již zmíněné roli Ježíše Krista.

Před filmovou a televizní kameru předstupoval Havel po návratu do Prahy, jen zřídka ale dostal větší roli, často hrál i bezejmenné epizody. Menší role ztvárnil například v několika kriminálkách (ZATYKAČ NA KRÁLOVNU, 1973; SMRT STOPAŘEK, 1979, objevil se i v tendenčních titulech normalizační kinematografie, jeho tvář ale můžeme zaznamenat i v hodnotných dílech jako BOŽSKÁ EMA (1979), výjimečně byl osloven i režiséry komediálního žánru (JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA, 1980). Často vystupoval také v televizi, hrál v několika umělecky ambiciózních inscenacích, televizní kamerou byla zaznamenána také některá divadelní představení. Často vystupoval v seriálech a tento žánr dnes v jeho filmografii zahrnuje kolem dvaceti položek.

Jiří Havel je stále aktivním hercem v divadle, v poslední době hrál například v Kočce na rozpálené plechové střeše, Cyranovi z Bergeracu nebo v muzikálu Někdo to rád horké. Televizní diváci jej mohli vídat v seriálech TV Nova ULICE (2005) nebo POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ (2004), příležitostně také nadále pracuje pro Českou televizi. Výraznou součást Havlovy tvorby od počátku 90. let tvoří dabing; slyšet jsme jej mohli v řadě zahraničních filmů, jeho hlas ale znají spíše televizní diváci díky rozsáhlým seriálovým projektům jako MASH, SIMPSONOVI nebo BEVERLY HILLS 90210.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2011 Cizinec a krásná paní (TV film)
2010 Doktor od jezera hrochů
2008 Devatenáct klavírů (TV film)
2007 V hlavní roli (TV film)
2006 Poslední kouzlo (TV film)
2004 Dušičky (studentský film)
2003 Past (TV film)
2001 Ideální manžel (TV film)
Manželka Ronalda Sheldona (TV film)
Ta třetí (TV film)
2000 Český Robinson (TV film)
1999 Nenávist (TV film)
1998 Hřích faráře Ondřeje (TV film)
Legenda Emöke (TV film)
Ukradená babička (TV film)
1997 Dovolená (TV film)
První a poslední (TV film)
Žena v kleci (TV film)
1993 Mistr Kampanus (TV film)
1992 Komu šplouchá na maják (TV film)
Královský život otroka (TV film)
1990 Poslední zastávka smrt (TV film)
Vlci (TV film)
1989 Otravný víkend (TV film)
Rubín má barvu krve (TV film)
1986 Bloudění orientačního běžce
Můj hříšný muž
Pavučina
Území strachu (TV film)
1985 Kdo zachrání kovboje (TV film)
Pohádka o Malíčkovi
1983 Krásná vyhlídka aneb Bellevue (TV film)
1982 Milostný poločas (TV film)
Myslím, že vím (TV film)
Plášť Marie Terezie (TV film)
Příště budeme chytřejší, staroušku!
1981 Hodina života
Začít znovu (TV film)
1980 Italské jaro (TV film)
Jak napálit advokáta
Jen si tak trochu písknout
Muž přes palubu
Svítalo celou noc
1979 Božská Ema
Drsná Planina
Historie začíná pod kaštany (TV film)
Poslední koncert (TV film)
Postavení mimo hru
Smrt stopařek
1978 Etudy do skicáku (studentský film)
Silnější než strach
Tajemství Ocelového města
Tři mušketýři po třiceti letech (divadelní záznam)
1977 Pasiáns
„Já to tedy beru, šéfe...!“
1976 Noc klavíristy
1975 Konfrontace
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Dvacátý devátý
Poslední královna (TV film)
Sokolovo
Za volantem nepřítel
Černá horečka (TV film)
1973 Kukačky (TV film)
Lesní panna (TV film)
Poslední dopis (TV film)
Tichý svědek (TV film)
Zatykač na královnu
1972 Cesty mužů
Dvě věci pro život
Jak to bylo v Únoru (TV film)
1971 Cyrano z Bergeracu (TV film)
Klíč
1966 Dáma na kolejích
1965 Úplně vyřízený chlap
1964 Dvanáct
Neobyčejná třída
1963 Deváté jméno
Okurkový hrdina
1962 Praha nultá hodina
Vyvolení (TV film)
Zámek pro Barborku

TV seriály

2018 Vzteklina (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
2017 Ohnivý kuře (TV seriál)
Pomsta (S04E03)
2015 Policie Modrava (TV seriál)
Případ ukradené krasavice (S01E15)
2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Kněz (S01E11)
2013 Cirkus Bukowsky (TV seriál)
Epizoda 5 (S01E05)
České století (TV seriál)
Všechnu moc lidu Stalinovi (1948) (E04)
Kulka pro Heydricha (1941) (E03)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Hospoda (TV seriál)
Forbes (S01E05)
Manželská tonutí (TV seriál)
Nejsem líná, jsem chudokrevná (E03)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Smrt na inzerát (E08)
Život na zámku (TV seriál)
Návrat ztraceného syna (S01E10)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
Maigret se brání (E08)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Dům smutku (E01)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
Výlet (E05)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Na koho to slovo padne (E12)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Bazén (E04)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Veselé Vánoce přejí Zelená a Modrý (E04)
Gottwald (TV seriál)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
O krásných nožkách Anduly Bláhové (E01)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
Rovnýma nohama (E02)
Povídky malostranské (TV seriál)
Slečna Máry (E04)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Sporák (E09)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Po nás potopa (E14)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Návrat princezny (E05)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)

Dokumentární

2017 Patrola (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
2003 Po čtyřiceti letech (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace