Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně věcí odpovídá začátku devadesátých let a náhle možnosti od plic se vyjádřit k zakázaným tématům socialismu. Bohužel tyhle věci dost zestárly. Naopak fóry s jezinkami, souboj na meče a spousta dalšího funguje pořád stejně dobře. V porovnání třeba se Severním pólem je to slabší, ale pořád jsou to Cimrmani. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Seminář: Kratší, na druhou stranu zas napěchovaný docela podařenými vtípky. Když si představím Cimrmana, jak psal různým institucím (králům, Leninovi), aby data důležitých událostí uzpůsobili snadnému zapamatování, dostávám docela záchvaty smíchu. :D Hra: Ač trošičku statičtější, přesto je hra Blaník povedeným kusem, který mi konečně vysvětlil, proč blaničtí rytíři nikdy nevyjeli naší zemi na pomoc. Díky! "Neděkuj, sám sis je vydělal!" "Řekni, že je to noclehárna!" "Přestávka!" ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po stránce dramatické asi nejlepší "hra" DIvadla Járy Cimrmana, která je sice hodně konverzační a statická, ale o to více skvělých myšlenek a vtípků, které se v řeči schovají, obsahuje. Smoljakovi apokryfní žánr svědčí (viz. Malý říjen v Divadle Na Zábradlí), leč otázkou zůstává, zda tahle hra byla nevhodnější právě pro Cimrmany... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"No co já jim mám o tom vašem Blaníku říct?" "Řekni jim: Děti, je to noclehárna!" Tak, tak - národ český, moravský i slezský trpí... a co dělají Blaničtí rytíři? Hrají kuželky a šukají s Jeskyňkama! Ono to bude asi tím, že jsme nebyli napadeni ze čtyř stran, ale zevnitř, a ještě není tak špatně, aby nemohlo být hůř. Úvodní přednáška o defenestracích byla rovněž velmi poučná, zvláště ta úvaha o defenestrování v zemljankách mne zaujala. Hru jsem viděla včera naživo, z poslední řady balkónu, přes tu obří nakulmovanou hlavu přede mnou byl nahovnovatý rozhled a té oplácané, hýkající slečně či mladé paní vedle mě úděsně táhlo z držky, tak bych uvítala, kdyby se tolik nesmála, ale stejně jsem si "Blaník" výborně užila. 95% ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Další s řady výborných a geniálních her Divadla Járy Cimrmana. Zde asi převládají semináře nad samotnou hrou, ale ani ta není nijak špatná. A už konečně vím, proč blaniční rytíři nikdy nepřijeli českému národu na pomoc. Mají totiž přijet pouze tehdy, až bude českému národu nejhůře. Jelikož však nikdy není tak zle, že už by nemohlo být hůře, tak se to nikdy stát nemůže :D :D. Jo, jeden by se z toho opravdu "zvencnul" :) 9/10 ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Jedná se o jedinou hru Járy Cimrmana, která měla premiéru v Divadle Solidarita. (mnaucz)
  • V době natáčení toho přestavení se točil film Kolja (1996). Proto má Pavel Vondruška upravené vlasy, kvůli jeho roli dirigenta ve filmu Kolja. (mnaucz)
  • Při obsazovaní hry se zapomnělo na Jana Hrabětu. Nakonec byl obsazen jako 3. alternant do role rytíře Hynka z Michle. (mnaucz)

Reklama

Reklama