Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si matne pamatoval a necekal jsem, ze to bude takova sranda. Obcas tu jsou sice mista bez hlasek nebo vtipu, ale rozhodne nenudi. No a jinak vtipy a hlasky jsou dneska uz prakticky kultovni, k tomu perfektni obsazeni Duchoslav, Suchanek a Brzobohaty a musim jeste zminit neskutecne zlityho kotelnika. No a vzhledem k delce film bavi celou dobu, takze jasnejch 5*. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Po letech strávených s touto pohodovou komedií u televizní obrazovky ji můžu konečně porovnovat s novou "odrůdou" - Snowborďáky. Sněženky mají celistvější děj, poetiku a řekl bych, že je to daleko odvážnější film. Vzpomněl jsem si na svoje školní "hory" v roce 1995 a od Sněženek z roku 1982 se vůbec nic nezměnilo. I v roce 2005 by se tento příběh mohl odehrát podobně, ale už si tím nejsem tak jistý, což je úvaha, která sem tak trochu nepatří. U Sněženek se mi velice líbí i jejich mile "smutný" konec. Podtrženo sečteno - pro mě jedna z nejlepších českých filmových klasik osmdesátých let (a ty hlášky zde snad vypisovat nemusím). ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Známá oblíbená a úspěšná komedie z jednoho zimního výletu na hory, kterou snad musel vidět každý, minimálně znát jí je povinností, no a já jí opravdu poprvý viděl až teď (rok 2008). Nevadí stane se, alespoň konečně znám hlášky, které slyším dennodenně a nechápu jejích účel. Sněženky a machři jsou rozhodně fajnovou komedií, kde Suchoš jako mlaďas kouzlí opravdu nádherně, ale fakt je, že všichni jsou takoví jaloví a je to opravdu ta pravá zábava, která pobaví i dnes. Já se teda smál s radostí i když první půlka byla rozhodně lepší než samotná druhá část. --- Pan Prtko? - Ne Prtko. Brťka! - Prťka. Pane Prťka, vydržte u aparátu, moment, přepojím, ano. Vydrž, Prťka, vydrž! ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

... Čeho se na nás dopustili druzí, s tím už se nějak smíříme, horší jeto s tím, čeho jsme se dopustili sami na sobě... Lidi jako je Radek budu dycky respektovat... Být tim, čim doopravdy jsme, neni nic lehkýho a v pubertě už vůbec ne. V každym se to pere a málokdo se dostane tak daleko, aby se nechoval tak, jak se od něj očekává, ale tak, jak to cítí.. Pro mě hrozně důležitý téma, ač postavený v kulisách lyžáku souškovacího období... Edit: Jak tak koukám na ostatní komentáře, tak jsem vlastně úplně zapomněl, že to je i výborná komedie! :-D Jsem se holt nechal strhnout tim koncem no... ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Stará známá komedie, která mě moc nechytla a pobaví nanejvýš jednou. Díky krátké stopáži film poměrně rychle uběhne. Nějaké vtipné scény se najdou, i něco víc co dokáže trochu zaujmout. Herecké obsazení je na tom dobře. Příběh zajímavý. Nic víc v tom ale nevidím. Takže ve výsledku dostávám pouhopouhý průměr. 50% = *** ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Inštruktor Vláďa Prťka (Pavel Marek) uviedol, že hlavný dôvod, prečo rolu prijal, bola jeho parťáčka vo filme - Marika Kardová (Eva Jeníčková). (Raccoon.city)
  • Při společenské hře je použita báseň od Alexeje Sergejeviče Puškina "Tatjanin dopis na rozloučenou Oněginovi". (M.B)
  • Věta kterou si Radek (Václav Kopta) podtrhl ve své knize (Čeho se na nás dopustili druzí,s tím už se nějak vyrovnáme. Horší je to s tím,čeho jsme se na sobě dopustili sami) je citát francouzského spisovatele Francoisa Duc de la Rochefoucaulda. (Amplifier)

Reklama

Reklama