Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Ondřej a Cyril, přezdívaný Cinda, prožívají první rok po úspěšné maturitě na průmyslové škole. Ondřej touží po práci na lodi, Cinda chce navštívit Paříž, kam jej pozvala teta. Oba se však musí vypořádat nejen s praxí, tolik odlišnou od školních představ, ale zejména s řadou soukromých problémů. To první zvládnou snadno a brzy po nástupu do velkého závodu se naučí využívat velkou část pracovní doby k rošťárnám, ulejvání a řešení soukromých problémů. To další už však tak snadné není. Ať už jde o Ondřejův citový vztah k prodavačce Heleně nebo Cindovy problémy s modrou knížkou. Teprve tragická smrt jednoho z nich znamená pro druhého definitivní konec mladické bezstarostnosti a lehkomyslného přístupu k životu. (TV Nova)

(více)

Recenze (192)

Pete 

všechny recenze uživatele

Prostředí, kde se film odehrává, je příšerně depresivní, ať už poměry ve fabrice, na ulicích, i v rodinách. Starší generace už jsou napevno zakořeněné v zahnívajícím systému, ale ani tihle mladí to nevytrhnou, na rebélii nemají odvahu, a vlastně ani pomyšlení. Samozřejmě by rádi z toho marasmu vypadli, Vaculík sní o plachetnicích, Tofi by rád do Paříže, ale ve finále jde prvnímu jen o to dostat se Anderlové pod sukně, a druhému o modrou knížku. Oba se nakonec z malých úspěchů moc dlouho radovat nebudou. Soukupovi se možná mimoděk opět daří slušná antireklama na bývalý režim, a to pouhým zobrazováním tehdejších reálií. Hvězdu strhávám, protože kulisy ze z Plzně 80.let pro mě nejsou tak zajímavé, jako pražské pasáže, a hlavně pak kvůli opravdu hroznému Davidovu songu, který tu zní nonstop i na těch skutečně nevhodných místech. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

asi sem mela slabou chvilku, ale mne to prislo neuveritelne zabavny a dosr realisticky. samozrejme nektere momenty zobrazujici dospivani byly az prilis okate, jako teba prichod bruneta a blondacka do fabriky, mlada krev nahrazujici sagvana a lukase atd. ale poprve sem si vsimla, ze lukas vaculik je dobry herec, ze asi chudak nemuze za to, ze vzdycky vyfasoval stejny role. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Zatím co za velkou louží se omladina pod taktovkou Francise Forda Coppoly rekrutovala do pouličních gangů, u nás vlhly dospívajícím pionýrkám kalhotky při pohledu na štěněcí kukuč Lukáše Vaculíka, kterak sundajíc montérky jde za doprovodu tónů Michala Davida bojovat o dívčí srdce s Marcelem Vašinkou....no nic, takhle to prostě bylo. Vlastně je to docela sranda. Hrdinové plakátů holčičích pokojíčků Tofi s Vaculíkem vůbec neumějí hrát (Vaculík se to nakonec nikdy nenaučil a Tofi to nakonec nikdy nepotřeboval), příběh takový, aby nedráždil soudruha....nakonec to držej takový ty lidový postavičky jako ta Augusty nebo Vochoče. Je to úsměvné, ale patří to ke koloritu doby........a svým zvráceným způsobem jde o kult. ()

montel 

všechny recenze uživatele

Ondra a Cyril jsou kamarádi ze školy a mají čerstvě po maturitě, když nastupují do strojírenského závodu. Cyrila brzy čeká cesta za tetou do Paříže a Ondřej touží začít pracovat na lodi na otevřeném moři. Jejich sny ale naruší tragická nehoda... Pohodový příběh s Tofim a Vaculíkem, který mám rád už od dětství,bohužel ale nemůžu dát více jak tři hvězdy. Přeci jen Kamaráda do deště mám raději. 50% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Lukáš Vaculík měl za sebou později lepší filmy. To Sagvan Tofi toho zase tolik neodehrál. Nicméně Vítr v kapse patří k průměru i na tuto dvojici samotnou. Dva študentíci si krátí čas v práci zašíváním a občasnými lumpárnami jako například políváním kolegů vodou. Chybí mi vtip, když se jedná o komedii. Film ale má přeci jen jednu zásluhu. Dnes působí už doslova jako unikát. Když si vezmeme jak to vypadá ve fabrikách dnes a jak to v nich vypadalo před téměř čtyřiceti lety, kdy si mistři posílali pro pivo a ho.no se makalo a nikomu to nevadilo, tak je to opravdu velký rozdíl. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (34)

  • Film vznikl na zakázku Studia Barrandov, které si přálo snímek z pracovního prostředí. (Monco)
  • Původní námět na film Jaroslava Soukupa pojednává o partě spolužáků ze strojírenského podniku. Postavy měly být slušného charakteru a námět zaplňovat otázka, zda dojde ke schválení „zlepšováku“ jednoho z nich. Scenáristé Miroslav Vaic a Jaroslav Soukup se později shodli na tom, že skupina bude seškrtána na dva herce a ostatní postavy z party budou jen okrajové. Nejednalo se však o poslední změnu a scénář filmu byl ještě mnohokrát upraven. (Monco)

Reklama

Reklama