Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Cez všetky skvelé hodnotenia je to snímka z mne neznámych dôvodov pomerne zabúdaná, na televíznych obrazovkách málo vídaná a distribútormi filmových nosičov obchádzaná. Keď si uvedomím, aké kinematografické paskvili sa na nás dnes a denne chŕlia cez pulty trafík, potom nechápem. Empire of the Sun je filmom vskutku umeleckým a zároveň pútavým, filmom, ktorý vás pohltí a nepustí, filmom s veľkým F. Režisér Steven Spielberg nás o svojich kvalitách presvedčil už mnohokrát, pre Christiana Balea to bol štart medzi hereckú elitu a takmer všetci z ostatných protagonistov sa môžu pochválil nadmieru skvelou filmografiou. K výnimočnosti snímky iste nemalou mierou prispela aj skvelá hudba Johna Williamsa. Empire of the Sun je pre mňa jeden z filmov zlatého fondu svetovej kinematografie, filmov, ktoré možno hodnotiť len za použitia superlatívov. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ČÍNA NENÍ NAŠE VÁLKA“...... /// řekl taťka Brit (jako Anglán vole…) a za chvíli zdrhal tak, že v Číně nechal kluka. Příběh o anglickým smradovi (přiznejme si to - potřeboval dostat nějakou životní lekci, jen to nemusela bejt zrovna válka…) vzbuzuje emoce i válečnou poetiku. Davový scény (Čína vole…), parádní kamera, ale hlavně režie a Ch. Bale, kterej si za čtyřiadvacet let svoji čínskou misi zopakoval. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal dle vlastních zážitků v roce 1984 James Graham Ballard, číst nebudu. 2.) Pamatuju ty časy, kdy z nebe padalo jídlo a bílý světlo na obloze neznamenalo, že Bůh fotografuje. 3.) Thx za titule ,,kl4x0n“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nádhernej a dokonale natočenej příběh. Spielberga mám docela zmáknutýho a můžu říct, že je to machr. Všechny jeho filmy dostaly většinou plněj počet, u některých výjimek čtyři hvězdy, ale jenom tímhle filmem mě absolutně dostal a dokázal, že válečný téma mu sedí ještě o chlup víc, než sci-fi. Nádherná hudba, pěkná kamera, výbornej Christian Bale. EDIT 4.2.2015: Ku příležitosti vydání filmu v nádhernym blu-ray steel-booku - kterej už zdobí mojí sbírku - jsem si film pustil znova a? Je naprostá radost na to koukat. Ten typ filmu, kdy vám hrčí slzy nejen blaha. Nejlepší Spielbergův film s nejlepším soundtrackem Johna Williamse! ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsugestivnějších Spielbergových filmů, který vás chytí za srdce a už nepustí. Překrásná hudba Johna Williamse jen umocňuje velmi emocionální zážitek z tohoto nedoceněného snímku, který se skví na špici Spielbergovy tvorby. A to, co tu předvádí dvanáctiletý Christian Bale ve své první filmové roli, je prostě úchvatné. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

A zase proti proudu... Čekala jsem krásný, emocemi nasáklý příběh o ztraceném chlapci a dostala jsem až překvapivě nevyrovnaný snímek sestavený z desítek dobrých, nicméně nefungujících scén a z nepřesvědčivých výkonů (včetně geniálního Johna Malkoviche, což zabolelo). Neříkám, že je "Říše slunce" vyloženě špatná, ale od Spielberga jsem zkrátka čekala víc než jen zbytečně protahovanou a - místy až otravnou - cestu britského (super)hrdiny. Ale i přes vlnu kritiky se film chystám zhlédnout znovu (tentokráte BEZ českého dabingu), neboť nezúčastněné odříkávání + mizerné ozvučení snímku rozhodně nepřidaly... ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Titulní píseň "Suo Gân" je velšská ukolébavka. Režisér Spielberg ji vybral poté, co byl do role Jima obsazen Christian Bale, jenž pochází z Walesu. Píseň nazpíval James Rainbird. (Morien)
  • Kolonel Marshall (Tom Danaher) bol počas druhej svetovej vojny námorným nočným stíhacím pilotom a je mu pripísaný posledný zostrel japonského bombardéru vo vojne. (beso74)
  • Ve filmu se objeví jak skutečné letouny P-51 Mustang a Zero, tak jejich modely včetně bombardéru B-29 v měřítku 1:3 řízené na dálku. Jejich výroba zabrala 4 měsíce a mnohé byly při natáčení zničeny při nehodách. (Lumpy)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama