Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden bez druhého nedají ani ránu. Spolu jich ale umějí dávat fůru! Americká dobrodružná komedie, inspirovaná básní Rudyarda Kiplinga. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

hans500 

všechny recenze uživatele

Vynikající dobrodružný film, skvěle obsazení herci, Cary Grant je ve své roli výtečný, Douglas Fairbanks Jr. je skvělý (navíc výborně nadabovaný Luďkem Čtvrtlíkem), Victor McLagen je také dostatečně dobrý, perfektní je ustřední Gunga Din v podání Sama Jaffeho a za zmínku stojí i krásná Joan Fontaine (která tu má ovšem velmi malou roli). Film je je zajímavým a dobrým mixem mezi komedií a vážným válečným filmem, s překvapivě výbornými akčními scénami. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Staré dobré časy britského impéria v Indii 19. století a válka v podání tří seržantů (Cary Grant, Douglas Fairbanks a Victor McLaglen) je samá legrace. Gunga Din je pak jméno podceňovaného věrného indického sluhy a nosiče vody, který britskou armádu zachránil svým hrdinstvím před hořkou porážkou v pasti povstalců. Gunga Din je zároveň známá báseň slavného britského spisovatele Rudyarda Kiplinga, která inspirovala vznik tohoto filmu. Spielberg přiznává, že Gunga Din byl inspirací pro jeho Indianu Jonese a Chrám zkázy. Gunga Din je zábavný klasický snímek, na tu dobu s mohutnými bitevními scénami, vše s pěknou černobílou kamerou. Trailer je zde (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=_C1NzuDzyYI ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Westernová fabule byla nenápaditě přenesená do exotického prostředí. Indiány nahradili jiní „cizáci“, kovboje neohrožení britští vojáci, kteří samozřejmě vůbec nepochybují o svých nárocích na indickou půdu. Akční scény nejsou zábavné, vtipy vtipné, dokonce i Cary Grant kdesi ztratil své charisma. Jediné, co mohu této tendenční a notně zestárlé podívané připsat k dobru, je inspirace, kterou přinesla tvůrcům nesrovnatelně zdařilejšího Chrámu zkázy. 45% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Cutter, MacChesney a Ballantine jsou nažehlení seržanti britské armády v Indii 19. století. Spolu tvoří neporazitelné trio, direkty skládají domorodce boxující v různých gardech a tím uspokojují své chlapské duše toužící po zábavě a dobrodružství. Cutter však začíná snít o domorodém zlatě a tento sen ho neomylně přivede do zlatého chrámu, ve kterém zrovna militantní thugové hledají kolonizátorský krk vhodný ke škrcení. V takové chvíli nemohou hrdinové váhat a musí přijít na řadu velkolepá bitva favorizovaných domácích s třemi mušketýry, dudavými Skoty a jedním tmavým trubadúrem. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkový dobrodružný koktejl namíchaný ze sympatické ústřední trojice, charizmatického padoucha se znalostmi evropské historie (podobně jako další dobrodružné historické filmy té doby je i Gunga Din alegorií na Hitlerovy snahy ovládnout svět) a přesného poměru mezi chlapským žertováním a bravurně inscenovanou akcí. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • S rozpočtem blížícím se 2 milionům amerických dolarů se Gunga Din stal nejdražším filmem, jaký kdy produkční společnost RKO natočila. (Pavlínka9)
  • Film měl premiéru 17. února 1939 a od prvního dne byl komerčně nesmírně úspěšný. Film se nakonec stal finančně nejúspěšnějším filmem, jaký produkční společnost RKO kdy natočila. Výnos činil okolo 3,8 milionu amerických dolarů, což odpovídá přibližně dvojnásobku rozpočtu. (Pavlínka9)
  • Titulní postavu měl původně hrát tehdy populární dětský herec Sabu, známý např. z Knihy džunglí a Zloděje v Bagdádu. Protože však neměl čas, obsadil ji režisér Samem Jaffem, jemuž v té době bylo již třiatřicet let. (Mahalik)

Reklama

Reklama