Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po filmové pohádce Čarovné dědictví z roku 1985 natočil režisér Zdeněk Zelenka v roce 1990 ve Filmovém studiu Zlín další film pro mladé diváky – Freonový duch. Již z názvu může být patrné, že tématem této strašidelné komedie adresované nejen dětem, ale i jejich rodičům, je ve své době tolik diskutovaná věc – ekologie a znečištění ovzduší na naší planetě. Ale nebojte se – problém nesmírně vážný se postupně rozvíjí do veselého vyprávění o dětech Žanetě a Markovi z jeskynní léčebny, kteří se spolu s dobrým duchem Leopoldem dostanou na mašince Matyldě do neposkvrněné krajiny na přelomu století, ale nejen to – zažijí spoustu „hrůzostrašných“ dobrodružství a bojů. Ve filmu nebude chybět ani několik líbivých písniček, jejímiž autory jsou Jiří Suchý a Jan Krůta. V dětských rolích se nám představí R. Hoppe a K. Pokorná, ducha Leopolda si zahrál Vlastimil Brodský. (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jak by film mohl po obyvatelstvu chtít, aby se chovalo ekologicky, To je přání, poněkud přitažené za vlasy, ne? Film by měl být osvětou, když ji nedokáží uchopit a užít lidé ve školství, politici, pracoviště, rodiče? Překvapilo mě, jak byla v čase natáčení hezká Jitka Asterová, a už se tomu manželovi od jiné herečky nedivím, že se do ní tehdy nešťastně zamiloval, ale nakonec byl rád, že má aspoň Zedníčkovou. Byl to akt rozumu, protože Jitka Asterová je mnohem starší, než ten kluk, takže to byla ona, kdo byl z těch dvou rozumější. A Zedníčkové se na začátku moc nelíbil, ale pak si dala říct. Jako herec ve filmu "Freonový dcuh" vyniká V. Brodský, z herečk se mi nejlépe vyjevila Karolína Pospíšilová. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Freonový duch mne zastihl kdysi v rané pubertě a vzhledem k tehdejšímu rozvoji pirátských VHS a jiných dosud neviděných žánrů si na první projekci prakticky nevzpomínám. A tak jsem si po letech tuhle vcelku ojedinělou československou ekologicko-agitační pohádku připomenul. A bohužel naprostý nesoulad.  Nesmyslný a nenapínavý děj, otřesní herci , Jitka Asterová rulez! a nic moc nezachraňuje ani Bóďa nebo Suchého písničky, kteréžto mne osobně nechávají chladným i mimo film.  A tak jen za ten ekologický kontext jednu začouzenou. P.S. Údajně "báječné" 19. století, kde ta naše ekologická bída vlastně začala, pak rovněž úsměvné. ()

Reklama

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Tak nízké hodnocení u nejzelenější pohádky, jakou kdy kdo v našich končinách natočil? No to snad ne! Freonový duch, stejně jako mnoho starších klenotů naší kinematografie, skvěle syntetizuje filmové žánry do funkčního celku. Kde jinde nalezneme nefalšované prvky hororu (některé scény jsou snad až mrazivé), komedie, vtipného a zároveň i melancholického muzikálu a ekologického poselství? Originální téma, kdy duchové vstávají z hrobů kvůli kritickému ztenčení ozonové vrstvy, tvoří pozadí pro typickou dětskou komedii, protkanou skvělými písničkami. Pochvalu si zaslouží zejména dospělí herci, jimž vévodí sympatický Vlastimil Brodský v roli hodného ducha Leopolda, který má navíc ještě své vlastní kouzelné kamarády - lokomotivu Matyldu a jeden líný klavír. Ve filmu je spousta emocí, které sice vrcholí smutkem a jasným imperativem "Udělejme něco s našim světem!", ale komediální koncept filmu zůstává nejzřetelnější, také díky mnoha skvělým hláškám a písním. Nejen díky samotnému poselství stojí tento film vysoko nad ostatními a upřímně dosti prázdnými pohádkami. 90% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Poslední povedený výchovný dětský snímek na ekologické téma. Pohádkový motiv je nejjednodušší způsob, jak dětským divákům osvětlit nějaký problém, v tomto případě látku freon, který začal dělat v přírodě neplechu. A právě pohádkovou atmosféru to má. I tentokrát to byl přesný tah na branku. Příběh je jednoduchý,pochopitelný, veselý, nikterak nenudí a ani nezapadá do patosu, což podporují i výborné dětské herecké výkony a pochopitelně nezaměnitelný Vlastimil Brodský. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Takhle moderní pohádka mi vždycky přišla víc depresivní než kouzelná. Nezměnil to ani sympatický Vlastimil Brodský, ani železniční tématika. Námět je ovšem perfektní. Freony byly tou dobou sice už pár let v nemilosti, ale nově kapitalistické Československo čekalo nákladné odsiřování elektráren, utlumování těžkého průmyslu a sanace mnoha ekologických zátěží. A i když se nás mogoři z Extinction Rebellion snaží přesvědčit o opaku, životní prostředí se od devadesátých let znatelně zlepšilo. Následky kyselých dešťů ještě úplně nezmizely, ale jejich výskyt se u nás pomalu stává stejným anachronismem, jako devadesátková posedlost nosit o dvě čísla větší velikost oblečení. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo mimo jiné na nádraží v Malé Morávce. Úvodní záběry jsou natočené na silnici mezi Mostem a Litvínovem v blízkosti chemických závodů Chemopetrol Litvínov. (VMa)
  • Ve filmu zazněly hned 3 písně dvojice Suchý a Šlitr, a to „Sádlo na chleba“, „Láska se nevyhne králi“ a „Máme rádi zvířata“. (ČSFD)

Reklama

Reklama