Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po filmové pohádce Čarovné dědictví z roku 1985 natočil režisér Zdeněk Zelenka v roce 1990 ve Filmovém studiu Zlín další film pro mladé diváky – Freonový duch. Již z názvu může být patrné, že tématem této strašidelné komedie adresované nejen dětem, ale i jejich rodičům, je ve své době tolik diskutovaná věc – ekologie a znečištění ovzduší na naší planetě. Ale nebojte se – problém nesmírně vážný se postupně rozvíjí do veselého vyprávění o dětech Žanetě a Markovi z jeskynní léčebny, kteří se spolu s dobrým duchem Leopoldem dostanou na mašince Matyldě do neposkvrněné krajiny na přelomu století, ale nejen to – zažijí spoustu „hrůzostrašných“ dobrodružství a bojů. Ve filmu nebude chybět ani několik líbivých písniček, jejímiž autory jsou Jiří Suchý a Jan Krůta. V dětských rolích se nám představí R. Hoppe a K. Pokorná, ducha Leopolda si zahrál Vlastimil Brodský. (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční, ale velmi povedená česká pohádka. Trocha ekologie, která je naprosto nevinná stejně jako písničky, které v člověku nějaký ten pátek zůstanou. Vlastimil Brodský sem dokonale zapadl a jsem rád, že jsem se ho dočkal v nějaké povedené pohádce, kam se tak skvěle hodí. Netradiční, ale přesto klasický pohádka. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak nějak spíše realistický film, než pohádka. Písničky mne u tohoto filmu nikdy nevzaly, jako třeba u Ať žijí duchové, který svou kombinací reálného světa a pohádek je tomuto žánrově tak asi nejblíž. Podobně nepřirozené mi přišly i děti, prostředí, téma. Jako když moc chcete natočit něco, jako byli Duchové, ale prostě se vám to sype pod rukama. ()

Reklama

ad-k 

všechny recenze uživatele

Věřte nebo ne, Freónový duch patřil mezi nejděsivější filmy mého dětství. Po letech (a že jich pár uběhlo) se nedá upřít jisté kouzlo záhrobních starostů, mašiny Matildy nebo např. Brodského postavy, ale každopádně pojmy jako strach a fascinace časem vyprchaly a já už v tom vidím jen ten ekologický námět, alias škodlivé freony... Kyjótský protokol na ně! 60% ()

Bohdy67 

všechny recenze uživatele

Jako malému se mi to velmi líbilo....především jsem vzpomínal na krásnou roli pana Brodského. Bohužel po opětovném shlédnutí jsem kromě právě pana Brodského na filmu nenašel nic zajímavého...Max tak nadčasové poselství o ekologii, které je dnes aktuálnější čím dál víc. Bohužel tak jako každý film kde jsou děti v hlavní roli, mě to už dnes moc nebavilo... 39% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Poslední povedený výchovný dětský snímek na ekologické téma. Pohádkový motiv je nejjednodušší způsob, jak dětským divákům osvětlit nějaký problém, v tomto případě látku freon, který začal dělat v přírodě neplechu. A právě pohádkovou atmosféru to má. I tentokrát to byl přesný tah na branku. Příběh je jednoduchý,pochopitelný, veselý, nikterak nenudí a ani nezapadá do patosu, což podporují i výborné dětské herecké výkony a pochopitelně nezaměnitelný Vlastimil Brodský. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Když bylo Zdeňku Zelenkovi nabídnuto natočit nějaký film ve Zlínských studiích, vypravil se na schůzi bez toho, aniž by měl námět. Ten vymyslel při cestě autobusem do Zlína díky časopisům, které četli lidé v autobuse. (JT19)
  • Ve filmu zazněly hned 3 písně dvojice Suchý a Šlitr, a to „Sádlo na chleba“, „Láska se nevyhne králi“ a „Máme rádi zvířata“. (ČSFD)

Reklama

Reklama