Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Což o to, od dob Svěrákovy Jízdy víme, že film se dá u nás natočit i za milión, ale o moc víc mi toho setkání s road movie po česku už nenabídlo. Kdybych byl zlý, napíšu, že takhle nějak vypadá dokonalá filmová prázdnota. Srovnání s Bezstarostnou jízdou, které v několika komentářích zaznělo, mi přijde až urážlivé a jako generační výpověď nefunguje Jízda ani omylem. Jednoduše nemá co nabídnout, hudba skupiny Buty je pro filmový zážitek příliš málo. Celkový dojem: 30 % (to abych se vešel do 2* a nebyl nařčen, že škodím českému filmu). ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jízda mi položila dvě zásadní otázky. Souložil bych v klášteře? Nechal bych si olizovat bradavku od kočky? Vzhledem k tomu, že jsem málo buty a mám obě ruce stejný, bylo jasný, jak si odpovím. Jízda na první pohled vypadá jako lehkej a nenucenej úlet a splněnej sen všech volnomyšlenkářů. V tom případě si ale mohla odpustit ten závěr a Pastrňák si mohl zapíchat. Nebo Špalek. Nebo všichni... Milý, ale pro Hulka moc uvázaný. Viděno během Challenge tour 2015 Speciál: Filmový lov ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák sa pokusil natočiť road movie na český spôsob. A či sa mu to podarilo? Ja tvrdím, že ani moc nie. Na filme je cítiť jeho nízky rozpočet; ale tam by som nevidel najväčšiu chybu. Za tú považujem herecké obsadenie tohto snímku. Aňa Geislerová podala tradične nadpriemerný výkon, ale to čo tam predvádza Radek Pastrňák nemá s herectvom nič spoločné. A tiež Filip Renč je omnoho užitočnejší ako režisér než ako herec. "Jazda" je asi najslabším Svěrákovým filmom. ** ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása, když třeba porovnám nízkorozpočtovou Jízdu s vysokorozpočtovým Akumulátorem 1 - mimochodem filmy z téhož roku (1994), proto taky to srovnávání -, tak musím říci, že u mě Jízda svou nenuceností vítězí na celé čáře. Co víc, otevírá se přede mnou jakožto dílo s potenciálem překreslit určité myšlenkové mapy. Tak kupříkladu, jak si někdo může pod spojením "česká letní komedie" představit Slunce, seno, jahody, tak já si napříště asi bude představovat Jízdu (přestože se nejedná o čistou komedii). Co se týče filmografie J. Svěráka, tak vedle Obecné školy a Kolji mě zřejmě právě pouze Jízda aktivizuje k opětovným projekcím (ještě jsem neviděl Kuky se vrací a Betlémské světlo), ostatně ani Aňa Geislerová se mně v žádné roli nelíbila víc (na Annu prostě nelze nemít crush). Last but not least Buty nikdy neznělo líp, teprve skrze Jízdu jsem zjistil, že je to vlastně dost slušná kapela. 80 % [dafilms]        ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj po dlhých rokoch sa oplatí pozrieť znova, je to najlepší road movie z našich končín. A hoci tento žáner veľmi nemusím, tento má niečo do seba. Už len tu vidiecku atmosféru, slnko, dlhé polia a pesničky od Buty. Dejovo nemá nejakú výraznú líniu, ale srší z neho pohoda. Scenár je minimalistický, ale kvalitnejší herci ho potiahli. Rovnako tak aj nehereci, teda obyvatelia dedín, ktorí prinášajú prirodzenosť. V záberoch na krajinu počas pesničiek kraľujú dobré kamerové zábery. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Český lev 1994 za Kameru (Fr. A. Brabec) a Hudbu (R.Pastrňák). (M.B)
  • Poznávací značka 995 JZD 75 byla původně přidělena v roce 1992 v départementu Paříž. Ve Francii se tabulky se značkou nemusejí odevzdávat úřadům a s ojetými vozidly se tak dostávají všude po Evropě. Jsou dodnes oblíbené pro stejný účel, jaký je ukázaný ve filmu, tedy učinit méně nenápadným vozidlo, které není řádně přihlášeno do provozu. (Martin_L)
  • Aně Geislerové byla role napsána na tělo. (Zeebonk)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama