Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (399)

swamp 

všechny recenze uživatele

Road movie z českých luhů a hájů o českých luzích a hájích. Dva kamarádi koupí auto a jedou..a jedou..a jedou. Až narazí na zrzavou 'krásku' a pak jedou..a jedou..a jedou. K tomu všemu příšerný herecký výkon Radka Pastrňáka. Dvě hvězdičky za celkovou pohodu. A ta třetí? Za "Mám jednu ruku dlouhou.." přece. ;) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tři rozbouřené živly, které bych v reálném životě rozhodně nechtěl znát, ale ve filmu jsem je pozoroval až fanaticky. Všichni mě štvali, ale nálada, ve které se hned v prvních minutách snoubí hudba, léto, volnost, nespoutanost a hlavně devadesátky, měla navrch. V libovolném období před nimi nebo po nich by se z Jízdy pravděpodobně stal vyprázdněný kamarádský klip, takhle má i skoro po třiceti letech pořád co říct. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

V době kdy jsem Jízdu viděl poprvé, znal jsem tak maximálně Bezstarostnou jízdu Dennise Hoppera a kategorie "road movie" tudíž začínala a končila tímhle filmem. Dneska už jsem těch "silničních filmů" viděl přecejen víc a Jízda už mi nepřipadá tak moc bezvadná jako tehdy, především proto, že ta bezstarostnost se mi místy zdá být poněkud chtěnou. Přiznávám, že mi nepřijde nic až tak zajímavého například na hořící stodole a teorie o "mnišském zápachu" mi připadají nekonečně naivní. Co mě ale dostává pořád znova, to je kromě skvělé hudby a takového toho základního svobodného pocitu bezstarostné jízdy mírně zvlněnou letní krajinou, který by se nejlépe vešel do prvních cca deseti minut, je samotný závěr filmu (který mimochodem dost souvisí s onou scénou, v níž "naši tři cestovatelé" skončí v poli). Bezstarostnost má občas ke smrti až nebezpečně blízko... Jen tak na okraj poznamenávám, že v případě Jízdy je spojler možná užitečná věc, protože pak člověk jinak vnímá i tu předchozí bezstarostnost... Samozřejmě bez ohledu na místy poněkud lutový, i když vcelku nikoli hloupý scénář, je nutné zmínit především výbornou kameru F. A. Brabce a velmi přirozeně působící herecké výkony. Škoda takových věcí, jako je noční hovor v hotelu, při němž byl dialog doplněn až později a "hovoří" tudíž hlavy na záběru zjevně mlčící... Ještě malou poznámku k celkové charakteristice filmu: V době jeho natočení se tvrdilo, že jej Svěrák natočil především kvůli propagaci nové desky kapely Buty. Nevím co je na tom pravdy, ale jisté je, že až po Jízdě se deska "Ppoommaalluu" stala hitem a Buty všeobecně známou kapelou. Obecně je Jízda rozhodně nejzajímavější český nízkonákladový celovečerák za hodně dlouhou dobu... Celkový dojem: 75% Zajímavé komentáře: kinej, Subjektiv ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Nakoupíme trávu, za zbytek auto a pojedem! Hlavně v klidu, seženem nějaký Rumunky, 'hezký holky bychom pak museli zakopat'... Sehnali Aňu. A s ní i černý auto, které se jich jen tak nepustí. Ale v pohodě, ono se to nějak vyřeší. Docela těžko se tomu věří, ale pokud máte talent a jmenujete se Jan Svěrák, pak se z tohoto může vyklubat opravdu příjemně šílenej snímek s podobně bláznivýma písničkama a hlavně se skvělou atmosférou. Dokumentárně laděné záběry (Svěrákovo studium katedry dokumentu na FAMU se nezapřelo) dávají navíc divákovi pocit hodně blízkého pozorovatele, takže si prázdninovou náladu a život bez závazků může užít naplno:) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film, který podle mne drží nad vodou písničky a letní pohoda. Jinak Geislerová je mi i zde herecky krajně nesympatická, a celkový příběh by se vešel do bakalářské povídky. Navíc je to celé takové prázdné - včetně těch lidí na plátně. Postavy mi jsou zde zkrátka ukradené jako nikdy. Ale jo, mladej Svěrák je zručný rejža, když tomu dokázal dal kabátek coolovosti. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Film sa natočil v priebehu troch týždňov. (Raccoon.city)
  • Komparzista, ktorý hral muža na bicykli, bol miestny premietač kina a za odmenu dostal od filmárov večeru v reštaurácii. (Raccoon.city)
  • S filmármi spolupracovala aj polícia, ktorá tolerovala, keď sa zastavila doprava, a asistovala, keď sa natáčala Honzíkova (Filip Renč) nehoda. (Raccoon.city)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama