Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laskavá komedie o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života. Františkovi už prošedivěly vousy. Kolja ještě nedosáhl školního věku a setkali se díky tragikomické životní situaci. Ti dva zůstali nakonec sami.Starý mládenec a kluk, kteří si navzájem nerozumějí a to ve všech směrech. Čeká je dlouhá a složitá cesta za úsměvem a láskou... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (97)

  • Na čelním voze metra je nápis Českomoravská. Tato stanice se však roce 1989, kdy se děj odehrává, teprve stavěla. Navíc je slyšet, jak metro hlásí Karlovo náměstí, což je na opačné straně. O pár okamžiků později Kolja (Andrej Chalimon) vystupuje na konečné stanici Radlická a můžeme vidět jinou soupravu, která jede až na Zličín, který v době filmu neexistoval. Ve stejný moment je chyba, že Radlická nikdy nebyla konečnou. Konečnou stanicí ve směru na dnešní Zličín bylo v té době Smíchovské nádraží nebo Dukelská (dnešní Nové Butovice). (hrnpol)
  • Pří záběrech v metru je na čele vagónu vidět nápis konečné stanice Novoměstská. Ovšem taková nejen v té době, ale v historii pražské podzemní dráhy neexistovala. (Robbi)
  • Na začátku filmu si Louka (Zdeněk Svěrák) prohlíží inzerát na prodej Trabanta. Cena uvedena v Kč, ačkoliv před Sametovou revolucí byla zkratka pro korunu Kčs. (miro_86)
  • Louka (Zdeněk Svěrák) domlouvá opravu nápisu na hrobě a zmiňuje 36 písmen (za 180 Kčs), ovšem na náhrobku je o jedno písmeno méně, tedy 35. (rraadduuzz)
  • Sociální pracovnice Zubatá (Regina Rázlová) si sundá z nosu brýle a složí je do kapsy. O pár vteřin později v dalším záběru učiní tentýž pohyb. (velkyvezir)
  • František Louka (Zdeněk Svěrák) s malým Koljou (Andrej Chalimon) přecházejí přes silnici a v pozadí lze zahlédnout vůz Škoda Felicia. V době, kdy se má příběh odehrávat, tato varianta "škodovky" ještě neexistovala. (chleba24)
  • František Louka (Zdeněk Svěrák) nastupuje do tramvaje a v pozadí se tyčí Žižkovský vysílač. V roce 1989 však byla jeho stavba teprve na počátku, do konečné podoby, v jaké je ve filmu vidět, dorostl až v roce 1992. (Chegi)
  • František Louka (Zdeněk Svěrák) s Koljou (Andrej Chalimon) odjíždějí v Trabantu z kina a na silnici v hustém provozu zahlédneme automobil Ford Escort Mark VI. Tento konkrétní model se vyráběl až v letech 1992-1995. (Mr.Hudson)
  • Letadlo Fokker 50 registrace D-AFFF, pojíždějící v závěru filmu po ploše letiště, poprvé vzlétlo až 2. 6. 1992, tedy o několik let později, než se příběh odehrává. (Mr.Hudson)
  • Na přejezdu se závorami jsou výstražné kříže pro vícekolejný přejezd. Do roku 1989 se však chráněné přejezdy (se závorami) výstražnými kříži neoznačovaly. (Mr.Hudson)
  • František Louka (Zdeněk Svěrák) jde domů po schodech a jí rohlík. Má už půlku snědenou, avšak v dalším záběru, když se přibližuje ke dveřím paní domácí, má rohlík opět celý. (Mr.Hudson)
  • Když se Louka (Zdeněk Svěrák) s Koljou (Andrej Chalimon) na železničním přejezdu těsně minou s projíždějícím vlakem, na vagónu je zřetelně vidět logo ČD, což je v roce 1989 samozřejmě nesmysl. (charles3)
  • Spoiler: Zdrcený František Louka (Zdeněk Svěrák) odjíždí z letiště Ruzyně, kde předal Kolju (Andrej Chalimon) jeho matce. V odraze čelního skla auta vidí letadlo, ve kterém letí Kolja. Jde však o jiný stroj než ten, který startoval v předchozím záběru. První letadlo mělo dva motory na křídlech, letoun v odrazu skla auta má motory v ocasní části trupu, nikoli na křídlech. (stepanpos)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama