Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro rodinu s dvěma malými dětmi to měla být dokonalá dovolená. Luxusní hotel v tropickém ráji a hoteliérův tip na tajnou pláž coby potřebná špetka dobrodružství. Na první pohled ta pláž opravdu nemá chybu – je nádherně písčitá, obklopená skalami a blankytně modré moře láká k tomu, abyste do něj okamžitě skočili. Na druhý pohled už to tak ideální není, protože z přítomnosti dalších opalujících se turistů je jasné, že podobný „tajný“ tip dostalo mnohem víc lidí, i když pořád nejde o nic, co by mělo rekreanty znepokojovat. Trable v ráji se projeví až ve chvíli, kdy děti na pláži najdou opuštěné věci patřící jiným hostům hotelu a z moře vytáhnou mrtvolu. Než se z prvotního šoku vzpamatují, čeká je mnohem větší otřes – všichni náhle nevysvětlitelně rapidně stárnou, což je patrné zejména na dětech. Tam, kde před chvílí stáli dva prckové, jsou teď vyděšení teenageři na prahu dospělosti. Všem na pláži je záhy jasné, že pokud se chtějí dožít večera, musí okamžitě vypadnout. Jenže to nějak nejde… (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (439)

Othello 

všechny recenze uživatele

Je to horor, ve kterém je nepřítelem prostor. Ten prostor je rozsáhlá, fotogenická a  přehledná pláž. Ohrožuje nás připomenutím vlastní smrtelnosti, degradace a degenerace těla i mysli. Ne nadarmo všechny změny sledujeme na polooblečených lidech v plavkách. Jediná možnost poražení antagonisty, tedy iminentní blízkosti vlastního úpadku a konce, je si je přiznat. Místy velmi nepohodlná podívaná s prvotřídní kamerou, jejíž úkolem je brát permanentně divákovi nad situací kontrolu. Old je v lecčem fyzický, takřka cronenbergovský, horor a z toho důvodu zde dost mrzí, že se v některých výjevech rozhodl držet při zemi v rámci zachování nižší přístupnosti. Zde ty kompromisy dost bijí do očí. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

M. Night Shyamalan šokujúce filmy vie (Šiesty zmysel, Znamenia, Osada). Tento krát nás chcel dostať ostrovom, na ktorom funguje čas inak. Šokujúce ? Na prvý pohlaď nie, no čím dlhšie sú hlavne postavy bezradné, tým je to zaujímavejšie. Veľké mínus sú pre mňa herci a ich postavy, pretože mi boli nesympatický a navyše mi ich riešenia a dialogy prišli veľa krát nelogické. Záver trošku napravil chuť a ďalšie šokujúce odhalenie Shyamalanovej novinky mi prišlo fajn, no nebolo nič čo by ma uzemnilo. Námet super, určite to na papieri vyzeralo dobre, akurát má režisér už dlhší čas nedostal do kolien tak, ako to vedel len on pred rokmi. 70% - 3* ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Čas ve většině scén plní přesně to, co by člověk od podobného filmu měl očekávat. Místo, na kterém se odehrává, vzbuzuje i přes svou exotickou krásu strach, nechává svá tajemství celkem slušně skrytá, a zároveň jde docela rychle na věc. Myšlenku zrychleného stárnutí navíc předkládá hned několika originálními způsoby, díky čemuž se příběhově daří bránit nadbytečnému opakování motivů. Třeba těhotenství známé z traileru je krásným příkladem toho, že rychlost plynutí času lze demonstrovat mnoha způsoby. Navíc krásně ilustruje fakt, jakým způsobem se projevuje zrychlené stárnutí na těle, a jakým naopak na lidské mysli a psychice. Někdy to sice působí „ujetě“ a párkrát se doslova balancuje na pomyslné hraně „cringe“, ale celkově s tímto konceptem a uchopením nemám problém. Samotné vysvětlení dění na pláži je skvělé. Výborně ukazuje pomíjivost života jednotlivce a zároveň pracuje s myšlenkou hned několika etických problémů. Jen mi přijde, že se Shyamalan snaží být zbytečně názorný. Závěrečná snaha o únik z pasti je zbytečně zjednodušená a posledních 5-10 minut poměrně zbytečných. Trochu otevřenější konec by tomu opravdu prospěl. Ale budiž. Celkově se řadím do skupiny, které Čas sedl. Musím však upozornit na to, že pokud máte s posledními filmy od Shyamalana výraznější problém, měli byste se Času raději vyhnout. Není to sice bída jako Poslední vládce větru nebo Po zániku země, ale i u nezaujatého diváka je šance na spokojenost s filmem 50 na 50. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Už Albert Einstein tvrdil, že čas je relativní. Potvrzuje to i tenhle film. Lidem, kteří se ve filmu dostanou na pláž utíká čas extrémně rychle a kdyby šlo o českej film tak by si klidně mohli zpívat...Můj čas je pouho pouhé prozatím. Můj čas může říct já už neplatím. Rád tak rád bych žil a mám jen zbytek sil a času míň než se mi zdálo před půl hodinou...Ale mě naopak paradoxně při sledování tohohle filmu utíkal čas extrémně pomalu. V začátcích jsem tvorbu M. Night Shyamalana považoval za hodně zajímavou. V posledních letech se ale jeho filmům spíš vyhýbám. A po filmu Old(Čas) se jeho tvorbě budu vyhýbat i nadále. Nakonec jsem rád, že jsem na tom nebyl v kině, protože by to nebyla jen škoda peněz ale i ztráta ČASU. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Další film na již tolikrát omílaný koncept dilatace času. Čas je vskutku relativní a v tomto případě si tvůrci se vším nápaditě vyhráli. Shyamalan opět dokuje své kvality a připravil si zcela unikátní snímek, jenž by se žánrově mohl mimo jiné klidně zařadit i mezi horory. Pokud bych však měl rýpavou náladu, průběh je poměrně snadno napadnutelný a proto chápu, že u běžných filmových chytráků prostě tohle nemůže uspět. Čím více o tom člověk v duchu přemýšlí, přichází tak na další a další podivuhodnosti až má nakonec desítky příkladů, které by se takhle prostě nemohly odehrát. Jako hlavní příklad uvedu rapidní růst dětských těl bez příjmu jakékoli hmoty. Navíc bylo zcela jasně zmíněno, že pokud by něco rostlo a nebo stárlo, tak jde pouze o živé tkáně. Což znamená, že kosti by zůstaly dětské a svaly kolem nich postupně zestárly. Navíc by ten klouček v padesáti skončil s mléčnými zuby. Ale to je spíše jen takový příklad k zamyšlení. Nejde totiž o nic zásadního, co by diváku mohlo pokazit celkový prožitek z filmu a zpravidla by se dal každý příklad několika slovy ospravedlnit. Filmový zážitek je to totiž vskutku silný a s přehledem si zaslouží čtyři hvězdy. 82% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (10)

  • Ve většině svých filmů ztvárnil režisér M. Night Shyamalan menší cameo. V tomto filmu má poprvé větší roli. (NiWi)
  • Vo filme Idlib (Kailen Jude) spomína, že jeho koníček je zbieranie mušlí. Aj keď sa zbieranie mušlí zdá ako nuda, 42 ​​lastúr môže mať hodnotu viac ako 15 000 USD v závislosti od veľkosti a kvality. (Dajman)
  • Natáčení snímku probíhalo v Dominikánské republice, konkrétně na pláži Playa El Valle poblíž města Samana a ve studiu Pinewood. (Kuzmik)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Spin-offu G.I. Joe se v kinech nedaří

Spin-offu G.I. Joe se v kinech nedaří

26.07.2021

Hračkářský konglomerát Hasbro a jeho produkční společnost eOne, pod kterou v budoucnu budou vznikat i nové filmy ze série Transformers, jistě doufal, že nový akční snímek Snake Eyes: G.I. Joe Origins… (více)

Co nového chystá M. Night Shyamalan?

Co nového chystá M. Night Shyamalan?

28.09.2020

Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Rozpolcený) si přes léto sehnal poměrně solidní obsazení pro svůj tehdy nepojmenovaný nový snímek. Nyní však slavný tvůrce konečně odhalil, o co vlastně v… (více)

Reklama

Reklama