Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro rodinu s dvěma malými dětmi to měla být dokonalá dovolená. Luxusní hotel v tropickém ráji a hoteliérův tip na tajnou pláž coby potřebná špetka dobrodružství. Na první pohled ta pláž opravdu nemá chybu – je nádherně písčitá, obklopená skalami a blankytně modré moře láká k tomu, abyste do něj okamžitě skočili. Na druhý pohled už to tak ideální není, protože z přítomnosti dalších opalujících se turistů je jasné, že podobný „tajný“ tip dostalo mnohem víc lidí, i když pořád nejde o nic, co by mělo rekreanty znepokojovat. Trable v ráji se projeví až ve chvíli, kdy děti na pláži najdou opuštěné věci patřící jiným hostům hotelu a z moře vytáhnou mrtvolu. Než se z prvotního šoku vzpamatují, čeká je mnohem větší otřes – všichni náhle nevysvětlitelně rapidně stárnou, což je patrné zejména na dětech. Tam, kde před chvílí stáli dva prckové, jsou teď vyděšení teenageři na prahu dospělosti. Všem na pláži je záhy jasné, že pokud se chtějí dožít večera, musí okamžitě vypadnout. Jenže to nějak nejde… (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (440)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Další film na již tolikrát omílaný koncept dilatace času. Čas je vskutku relativní a v tomto případě si tvůrci se vším nápaditě vyhráli. Shyamalan opět dokuje své kvality a připravil si zcela unikátní snímek, jenž by se žánrově mohl mimo jiné klidně zařadit i mezi horory. Pokud bych však měl rýpavou náladu, průběh je poměrně snadno napadnutelný a proto chápu, že u běžných filmových chytráků prostě tohle nemůže uspět. Čím více o tom člověk v duchu přemýšlí, přichází tak na další a další podivuhodnosti až má nakonec desítky příkladů, které by se takhle prostě nemohly odehrát. Jako hlavní příklad uvedu rapidní růst dětských těl bez příjmu jakékoli hmoty. Navíc bylo zcela jasně zmíněno, že pokud by něco rostlo a nebo stárlo, tak jde pouze o živé tkáně. Což znamená, že kosti by zůstaly dětské a svaly kolem nich postupně zestárly. Navíc by ten klouček v padesáti skončil s mléčnými zuby. Ale to je spíše jen takový příklad k zamyšlení. Nejde totiž o nic zásadního, co by diváku mohlo pokazit celkový prožitek z filmu a zpravidla by se dal každý příklad několika slovy ospravedlnit. Filmový zážitek je to totiž vskutku silný a s přehledem si zaslouží čtyři hvězdy. 82% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že som chcel, aby "Old" dopadlo ako skvelý film. Nápad bol vynikajúci a ponúkal obrovské množstvo skvelých možností. No jedna vec je námet a druhá vec je spracovanie. A tu som mal pocit, že sa M. Night Shyamalan držal trošku pri zemi a je to škoda. Pretože to mohlo ponúknuť viac skvelých vizuálov, ktoré by umocnili atmosféru. V jadre necítiť z filmu ani nejakú výraznú beznádej (hoci je tu pár kvalitných scénok), ani nejaké silnejšie napätie ani nejakú desivejšiu atmosféru. A to je presne to, čo by tento film posunulo niekam. Kto je reálnym zloduchom zistíme už hneď na začiatku (opäť, trošku škoda) a finálny zvrat je spracovaný síce dobre, no neviem či by som ho označil za vynikajúci. Ale som za neho rád, lebo to aspoň dopadlo trošku tak, ako by som chcel. Drvivú väčšinu času som mal ale z filmu pocit, že sa snaží brať celú tú situáciu neskutočne vážne. A potom tam prichádzajú momentky, kde náš doktor rozmýšľa v ktorom filme hrali spolu Jack Nicholson a Marlon Brando. A keby sa to stane raz, som s tým v pohode, ale toto tu bude z jeho strany riešené asi 5x. A film tak podľa mňa mnohými scénkami len zabíja čas. Nemôžem povedať, že to čo sa deje nie je desivé. No film to nevie umocniť, aby to desivé bolo. Plus čo je tiež trošku škoda, vieme určiť, ktoré postavy sa z toho asi živé nedostanú. A mrzí ma to. Pretože mohlo to dopadnúť trošku inak, než by sme predpokladali. Okey film, ktorý ale mohol byť geniálny. Hodnotenie: C ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tu nie je o čom, Shyamalan si stále ide svoje a znova rozdelí publikum na dva tábory a je to len a len dobre. Keď bol konvenčný, viď dva blockbustery, nikoho nerozdeľoval, pretože to bolo každému jedno. Takže máme tu zase mystery príbeh, v priebehu ktorého nám Shy otvára nové a nové témy a to až do samotného rozuzlenia, ktoré síce nijako zvlášť neprekvapí, ide vlastne len o jednu z alternatív čo sa deje. Je to úžasne nakrútené, má to zopár logických nedostatkov a je to ambiciózne až na pôdu. V tomto smere sa Old najviac blíži Osade, Shyamalan určite vedel, že opäť ide do veľkého risku. Btw posledný rozhovor Bernala a Krieps patrí k vôbec najemotívnejším momentom doterajšej Shyovej tvorby. Ak by režisér vedel, kedy film konečne ukončiť a nesnažil by sa všetko takto doslovne dovysvetlovať, nemal by som problém s plným hodnotením. Našťastie tu ostáva veľa priestoru aj na vlastné interpretácie, tou doslovnosťou mám na mysli skôr príbehovú rovinu, než tú mystickú. Takže ešte raz bacha, ak už dávnejšie nie ste s režisérom na spoločnej vlne, Old na tom nemá šancu nič zmeniť. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Další směšný pokus Shyalamana o thriller. Proč je tenhle chlápek tak posedlý tím natáčet filmy, kde hrají hlavní roli přírodní živly zabíjející lidi? Je to snad nějaká narážka na to, jak ničíme planetu? Nejdřív rostliny a teď skály? Kdy se Shyalaman probudí a uvědomí si, že tohle opravdu není strašidelné ani za mák? Děj by mohl být zajímavý, to by ho však nesměl dostat do rukou Shyalaman. Dialogy a myšlení zúčastněných je typicky stupidní, stejně jako různé situace (rodiče dětí si myslí, že jejich děti, které zestárli o pět let, snědli něco špatného nebo chytli virus, WTF?; nebo když jedno z dětí spatří v noci! na několik kilometrů vzdáleném kopci svítit něco a řekne, že je to kamera a že je někdo natáčí!!!; nebo když zapálí v jeskyni v naprosté tmě jednu zápalku, která osvětlí prostor několik metrů před sebou), některé záběry jsou vyloženě amatérské, stejně jako střih. Shylaman se neustále pomocí hudby stačí diváka upozornit, že se děje něco napínavého a tajemného, ale když si odmyslíte hudbu, tak zjistíte, že je to lejno. A já se ptám, proč proboha? Každopádně... děj se odehrává na pláži obklopené skalami, které způsobují, že herci rapidně stárnou a když se chtějí dostat zpět průrvou, jsou teleportování zpátky za pláž. BUBUBU. A to myslím doslova... v jedné scéně sice někdo řekne, že se postava vrátila na pláž a omdlela, v jiné scéně ale jedna ze žen vyrazí doslova sprintem, aby se ocitla mimo záběr na pláži za několik vteřin. Těžko mohla tak dlouhou cestu uběhnout zpátky a padnout vyčerpáním. Každá hodina strávená na tomto místě znamená zestárnutí asi o 2 roky. BUBUBU. Naši slovutní hrdinové se tedy musí pokusit odsud dostat za každou cenu, jinak zemřou. BUBUBU. Jediným pozitivem byla Thomasine McKenzie v plavkách. Mrk, mrk. Nejhorší je, že Shyalam si sám zaplatil posledních x svých filmů a ti tahle srajda si na sebe vydělala, takže Shyalaman může v klidu pokračovat dál v tvorbě nezapomenutelných klasik. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Už je to nějakých deset let, co špatnost M. Night Shyamalana začala být takové klišé, že se to vše otočilo na ruby a začalo být módní v něm hledat netušenou kvalitu, kterou burani nevidí. Což je moc fajn koncept, nechápejte mě špatně (já jsem zastánce obou muzikálů Toma Hoopera), ale mně prostě jeho filmy přijdou dál pitomý. A to i když se vehementně snažím chápat jeho stylizaci a jeho jedinečný rukopis, na který nemohou být uplatňovány nějaké standardní normy. Jenže co na ně teda uplatňovat? Z jakého úhlu mají přinést zážitek? Old má hodně jeho neřestí. Toporné dialogy, absurdní návodnost, nepřesvědčivé scenáristické konstrukce, budování urážlivých karikatur, které máme nenávidět, a v tomto případě i nekonečně dlouhý začátek. Ale zároveň je to první jeho film za dlouhou dobu, u kterého opravdu cítím nějakou kýženou emoci nad rámec nezáměrné směšnosti, některé momenty byly opravdu tísnivé a v mnoha ohledech je to odvážnější, než by mě napadlo, že může být. Neudělám tu chybu, abych si poslechl nějaký rozhovor s ním, protože jeho megalomanské mesiášské bludy vždycky dokážou dojem z jeho filmu korunovat, a radši rychle uznám, že se tentokrát dobral k něčemu, co se přes všechny problémy dokáže zarýt do podvědomí a zaútočit na nějaký intuitivní obranný mechanismus člověka. (Přestože samotná explicitní zápletka a její rozuzlení jsou stejně stupidní jako blackpilled paranoia Glass.) Takže ok. Sice bude ještě dlouho trvat, než uznám, že Night není totální hack, ale víme, jak se to má s rozbitýma hodinama a tady to vážně skoro vyšlo. 2 a 1/2 ()

Galerie (25)

Zajímavosti (10)

  • Vo filme Idlib (Kailen Jude) spomína, že jeho koníček je zbieranie mušlí. Aj keď sa zbieranie mušlí zdá ako nuda, 42 ​​lastúr môže mať hodnotu viac ako 15 000 USD v závislosti od veľkosti a kvality. (Dajman)
  • Ve většině svých filmů ztvárnil režisér M. Night Shyamalan menší cameo. V tomto filmu má poprvé větší roli. (NiWi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Spin-offu G.I. Joe se v kinech nedaří

Spin-offu G.I. Joe se v kinech nedaří

26.07.2021

Hračkářský konglomerát Hasbro a jeho produkční společnost eOne, pod kterou v budoucnu budou vznikat i nové filmy ze série Transformers, jistě doufal, že nový akční snímek Snake Eyes: G.I. Joe Origins… (více)

Co nového chystá M. Night Shyamalan?

Co nového chystá M. Night Shyamalan?

28.09.2020

Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Rozpolcený) si přes léto sehnal poměrně solidní obsazení pro svůj tehdy nepojmenovaný nový snímek. Nyní však slavný tvůrce konečně odhalil, o co vlastně v… (více)

Reklama

Reklama