Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Smerfetka88 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, na který jsem se chtěla delší dobu podívat a nezklamal mě. Většinou je u mě přímá úměra, že čím více se na film těším, tím víc jsem zklamaná. Tady ne. Snad je to dáno hereckým obsazením, nádherným prostředím, příběhem (a to nejsem zatížená na cukrovkové filmy), možná vším dohromady. Je to film, který si pustím klidně každý měsíc a dodívám jej (už kvůli poledu na mužného a charismatického krále). Bohužel 4* nedám, protože ty dávám jen hodně dobrým filmům (pro mě) a o 5* ani nemluvím. ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

...Historický film s nádechem romance o skutečném příběhu ženy učitelky (Jodie Foster) v poněkud patricijském prostředí, která má za úkol jak seznámit děti (a je jich hodně) krále Siamu s kulturoua a vědou industriálního a imperialistického světa (Anglie) i samotným anglickým jazykem, tak přijmout toto nové prostředí, nové zvyky i civilizaci jako takovou... Nezní to možná jako nějaký "vodvaz", ale film prostoupený takovou lidskostí a porozuměním je opravdu tím pravým pro pohodový nedělní večer. Za upřímné a čestné jednání krále (skvěle zahraný Yun-Fat Chowem) i ostatních, plus za nádherné přírodní scenérie doprovázené příjemnou hudbou 5 hvězdiček... ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack George Fenton: 1. How Can I Not Love You ,2. Arrival at the Palace (Main Theme Title) ,3. Meeting the Children ,4. Tuptim ,5. Letter of the Week ,6. The House ,7. The Rice Festival ,8. Rajah Attack ,9. Anniversary Polka ,10. "I Am King, I Shall Lead" ,11. Flowers on the Water ,12. Moonlit Beach ,13. Betrayed ,14. Chowfa's Death ,15. The Execution ,16. Anna Returns ,17. The bridge ,18. I Have Dance With a King , ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ano - je to určitým způsobem "velkofilm", protože kulisy, kostýmy a celkově výprava tohoto filmu je nádherná. Příběh taky nemá chybu a vidět i určitým způsobem jak "funguje" osobní život tak významné osobnosti jako je siamský král - tak to bych byla asi taky v šoku :) Herecké výkony - Foster a Chow mi k sobě krásně pasovali a věřila jsem jim.Tom Felton byl příjemné oživení a rozhodně to někdy ráda uvidím znovu. Na čem si film podle mě hodně zakládá je hudba...ta tam hraje velikou roli. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z filmů, který mě vždy dokáže nadchnout, hlavně pro svůj kouzelný a zajímavý příběh. Postupně se vygraduje vztah mez anglickou učitelkou a králem Siamu. Řekla bych, že každá žena, která má ráda romantické filmy si zde přijde na své, navíc se dozvíme něco o Siamské kultuře. Oba hlavní herci předvedli skvělé výkony a já jsem si užívala jak příběh, tak krásnou hudbu. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Rozhodnutí o filmu v Thajsku vycházelo ze zákona z roku 1930, který zakazuje filmovým tvůrcům zobrazovat královskou rodinu bez patřičného respektu. (Zetwenka)
  • Thajská vláda rozeslala svým diplomatům a konzulárním úředníkům po celém světě oznámení, že občané Thajska se vystavují vlastněním filmu nebezpečí uvěznění. V Thajsku každý, kdo film prodával, přechovával či promítal a byl z tohoto deliktu usvědčen, šel na 1 rok do vězení, případně zaplatil obří pokutu, popř. obojí. Přesto se thajská policie musela vypořádávat s přívalem DVD, během jediného dne jich zabavili na 400 ks. (Zetwenka)

Reklama

Reklama