Reklama

Reklama

Kočičí lidé

  • USA Cat People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý pohledný muž se v newyorské zoologické zahradě seznámí s krásnou ženou, kreslící před klecí s velkým černým panterem. Jmenuje se Irene Dubrovna a je módní návrhářkou. Začnou se častěji vídat, přestože Irena zůstává uzavřená a dějí se kolem ní divné věci. Když se jednou schovají před deštěm v krámku se zvířaty, začnou ptáci v klecích zděšeně poletovat. Kanárek, kterého dostane darem, uhyne, a když se krátce na to Irena za svého přítele provdá, je svatební veselka přerušena neznámou ženou s výrazem kočky. (Benjamin-L)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příklad klasického hororu z dob, kdy si kinematografie nemohla pomáhat technickými vynálezy a digitálními triky, takže musela spoléhat na atmosféru vytvářenou scénářem, hrou stínů, zvuků a hereckou mimikou. A ono to kupodivu velice dobře funguje, takže tohle původní zpracování je důstojným soupeřem pozdějšímu remaku. Napětí postupně graduje a je neuvěřitelné, jak málo stačí k jeho navození. Hororový námět zároveň úzce souvisí se sexuální tématikou podobnou například upířím hororům oné doby. Vzájemné soupeření dvou žen o jednoho muže může vést v případě, že jedna z nich má drápky a povahu jít ve všem nadoraz, k opravdu děsivému dramatu. Celkový dojem: 65 %. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Podle mého skromného názoru je to ztráta času. Nerad cupuju něčí práci na kousky, ale tahle si to zaslouží. Je to totiž přímo ukázkový příklad toho, když se režisér upne na formální stránku a zbytek mu uteče. Ano, i mně se líbila Simone Simon. I ty stíny na zdech. A mělo to napětí i romantiku. Ale k čemu to, když se všechno upíná k závěru, a ten je pro kočku? (Dnešní mladí by řekli "na hovno".) ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Snímek jsem dlouho odkládal, protože se mi nedařilo sehnat titulky a bál jsem se, že tak úplně nepochytím, o co v Cat People jde. Nakonec jsem to riskl a výsledek byl víc než slušný. Ani jsem nečekal, že se mi to bude tak líbit. Vedle Vlčího muže s Lonem Chaneym Jr. je tohle pro mě nejlepší hororový snímek 40. let minulého století, i když jich moc není. Alespoň ne těch, které by stáli za zmínku. Kočičí lidé jsou určitě správnou volbou pro milovníky starých černobílých thrillerů, ale běžného hororového diváka asi nepotěší. Každopádně já byl potěšen velmi. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pekná metafora, čoho je schopná žiarlivá žena. Možno to tak režisér nemyslel, ja som si ale z jeho filmu zobral toto ponaučenie a dám si na to pozor:) Hodnoteniu škodí označenie horor, je to skôr romantická dráma. Krása herečiek zlatého veku Hollywoodu nemala limity. V tomto filme predovšetkým Alice. Na svoju dobu velmi originálne, vyššiemu hodnoteniu mi bráni ale moje očakávanie, že sa bude jednať o plnokrvný horor. K ďalším Tourneurovým filmom budem pristupovať inak. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

V prvom aj druhom pláne ( dá sa to brať ako horor resp. dark fantasy ale aj ako psychologická dráma) vynikajúci, výborne natočený ( scéna sledovania je kameramanská a zvuková lahôdka) a vyznením nejednoznačný film. ale má to jeden veľký problém. Film je príliš krátky ( iba 70 min) a niektoré motívy a vzťahy by sa patrilo rozvinúť . Hlavne vzťah hlavných 2 postáv nie je aj napriek výborným hercom v prvej tretine uveriteľný. Alebo vážne existuje chlap ktorý si väzme ženu, ktorá nielen že s ním nespáva ale dokonca ho ani nepobozká? Ale aj napriek tomuto obrovskému záporu plná pálka. pretože v rámci svojho žánru a svojej doby je to úplná špička. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (14)

  • Val Lewton, producent filmu, prehlásil: "Naše pravidlo je jednoduché: milostný príbeh, tri scény kde je hrôza len naznačená, jedna násilná scéna. Zatmievačka. Do 70 minút máte po všetkom." (Biopler)
  • Rozpočet, který Val Lewton obdržel, byl pouze 150 000 dolarů. Kvůli tomu muselo být hodně scén vyžadujících speciální efekty změněno a místo efektů se objevily pouze stíny na zdech, což podle mnohých zvýšilo napětí filmu. Díky tomu byly všechny scény s panterem (kromě těch v kanceláři a zoo) převedeny na zeď v podobě stínů. (liquido26)
  • "Kočičí žena" (Elizabeth Russell) mluví na Irinu srbsky a nazve jí svou sestrou. Russellová byla předabována představitelkou Iriny, Simone Simonovou. (liquido26)

Reklama

Reklama