Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jihočeské vísce, uprostřed stříbrných rybníků a tmavých lesů, žije pohledný mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu. Na své cestě se dostane do strašidelného mlýna, kde žije se svým otcem, mlynářem, krásná Eliška. Mládenec se Elišce líbí, namluví mu proto, že v rybníce je zakletá princezna a on ve mlýně zůstává jako pomocník. To se nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi, kteří si na mlynářovu dceru myslí. Snaží se, seč jim sily stačí, pomocí intrik a kouzel mládence ze mlýna vypudit. Ve mlýně se objevuje třetí ženich: starý, bohatý Knížepán, a protože Eliška všechny nápadníky odmítá, mlynář se rozzlobí. Urči lhůtu: buď si do úplňku ženicha sama vybere, nebo ji dostane ten, co si první o ruku řekne. Nastává boj mezi ženichy... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (625)

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

V Princezně ze mlejna je cítit vůně starých pohádek. Snaha o nástupce staré generace se myslím povedla velmi dobře. Dlouho tu nebyla pohádka, která by nadchla kouzelným příběhem a jednoduchou krásou. Smůla jen, že Troška natočil pohádku stylem, kde vše stojí na postavě bláznivého čertíka v podání Yvetty Blanarovičové. Stejně jako je tato postava hlavním pilířem, tak je i hlavním kamenem úrazu, který celé dílo táhne ke dnu. Kdyby nebyl čertík tak přehráván mohlo být vše jinak. Jen si zkuste pustit pohádku a vnímat jen dialogy a monology. Myslím, že hlavně dětem musí z toho stálého kňourání a křičení bolet do půl hodiny hlava. Ve druhém dílu je vše o to horší. Velká škoda, kdyby vše bylo s mírou....... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem to teď po letech viděl znovu, musel jsem sice uznat, že čistý odpad to není, nemá to ale k němu daleko. Pokud mi byla Blanarovičová protivná už v Jasněnce, tak zde je zcela nesnesitelná, a její herecké ztvárnění čerta je pro mě hlavním důvodem, proč mě ten film tak příšerně irituje. To její pitvoření je skutečně krajně odpudivé a přivádí mě k šílenství, jen si na něj vzpomenu. Ale podobných věcí by se tam našlo víc - nechápu ani to směšné ztvárnění vodníka, které se podle mě zcela zpronevěřilo všemu, co tato postava v českých pohádkách odjakživa představovala - a vyloženě mě uráží, že z tradičně strašidelné postavy, z které měl jít děs (u Erbena vodník mez mrknutí oka zabije vlastní dítě), udělal Troška komickou figurku, což ale platí v bleděmodrém i o tom čertovi, a myslím, že tohle je to, co tomu filmu vyčítám nejvíc, že přišel s vlastním bizarním (a silně kýčovitě idealizovaným) pohádkovým světem, kde tradiční strašidla lidi nestraší, nýbrž s nimi soupeří o lidskou nevěstu a u toho prozpěvují přeslazené písničky a kde je všechno tak strašně fejkové (mlýn, paruka Andrey Černé...), až to není možné. Irituje mě to i tím převzetím komunistického klišé z předrevolučních pohádek, že představitelé šlechty jsou zdegenerovaní směšní idioti, kteří jsou v tomto typu pohádek tradičně zobrazeni jako narcistní tyrani s patolízalskými lokaji, a všichni jsou navlečeni v kostýmech jak za časů Ludvíka XIV., ačkoli se děj (pravděpodobně) odehrává na českém venkově v 19. století. A korunu tomu nasazuje trapná Bílá, jakož i skutečnost, že Troška přišel po 6 letech s naprosto děsivým sequelem, který už v mých očích čistým odpadem je, a pro jeho pokleslost už nemám slov. Chápu, že u dětí je tahle sračka asi populární, ale osobně doufám, že už budu jejích dalších zhlédnutí navždy ušetřený. ()

Reklama

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Zjistila jsem, že tuhle pohádku dokážu pořádně ocenit až teď, když už jsem starší. Vtipům, které jsem jako malá tolik nebrala, se směji jako bych je slyšela poprvé. Není tam žádná záporná postava, nikdo koho by se dalo bát. Prokouknutelné triky, jako je zpětně puštěný vodník, člověk svým způsobem ignoruje. Něco jako, když pro vás někdo má překvapení o kterém víte, ale nechcete dotyčnému zkazit radost, tak i tak děláte překvapenýho. Navíc je zde tolik nezapomenutelných hlášek, který běžně používáme i doma, že nižší hodnocení prostě nejde. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Troška točí své osobité pohádky ve stylu svých venkovských komedií, jen je celý děj pohádkový, primárně určený pro děti, k vidění jsou krásné lokace a skvělé kostýmy. Bohužel všechny pohádky, Princeznu ze mlejna nevyjímaje, jsou hrozně ukřičené, vystupují tam postavičky, které se pitvoří, poskakují a dělají všemožné eskapády, které při opakovaném sledování lezou krkem. První Princezna je v tomto ohledu ukázkovým příkladem, zároveň však díky krásnému prostředí a milé postavě dcery mlynáře v podání mladinké Andrei Černé se dá zvládnout. Srovnávat ale tuto Troškovu dnes již klasiku se starými dobrými princeznami ať už pyšnými, zlatovlasými, se zlatou hvězdou či tu umouněnou od popela, se snad ani nedá. Snesitelný průměr. ()

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

Když mi bylo deset, dal bych 5*. V 15 letech bych hvězdičku ubral za Jindru, v 17 bych jednu ubral za hastrmana, v 18 za čerta, v 20 letech i za tu Éééééééélišku, v 23 bych dal regulérní odpad, ale dnes - v 27 letech, se zdržím hodnocení a podotknu, že si pan kníže měl raději vzít princeznu z Knödelsteinu (IMHO jediný výborný vtip!). Pro mě ta pohádka evidentně natočena nebyla. Jen se bojím, že z jejího "kouzla" drtivá většina diváků časem vyroste, neb pitvoření, šišlání, huhňání, žužlání, žvatlání, šmrndání a hihňání příjemné není. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (38)

  • „Mlýn, který byl postaven kvůli natáčení, dokonce mátl i místní. Jeden pán se u něj zastavil a podivoval se, že sem jezdí už čtyřicet let na houby a nikdy si ho nevšiml,“ vzpomíná herečka Andrea Černá. [Zdroj: iDnes.cz] (SONY_)
  • Velká část scén, které se odehrávají ve mlýně, se měla původně točit venku, ale jelikož po celou dobu natáčení panovalo extrémně deštivé počasí, bylo nutné scénář uzpůsobit a dění přesunout do interiérů, sluneční svit tak nahradily reflektory umístěné do každého okna a v postprodukci se pak přidaly zvuky ptáčků a domácích zvířat. I tak se ale díky nepříznivému počasí natáčení protáhlo o 2 měsíce. (rublik05)
  • Rybník se jmenuje Lhotský, najdeme ho u Bavorova v jižních Čechách. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Reklama

Reklama