Reklama

Reklama

Siréna od Mississippi

  • Česko Siréna z Mississipi (více)
Trailer 1
Drama / Mysteriózní / Romantický
Francie / Itálie, 1969, 123 min (Alternativní 119 min)

Cesty lásky bývají nevyzpytatelné a neznají hranic. Mladý pěstitel tabáku továrník Louis (Jean-Paul Belmondo) očekává na tichomořském ostrově svou neznámou nevěstu, Julii, kterou však po cestě zaoceánskou lodí zavraždila podvodnice Marion (Catherine Deneuveová). Marion je krásná a Louis jí okamžitě podlehne a bezmezně se do ní zamiluje. Marion si počíná velmi obezřetně a brzy získá přístup ke všem Louisovým penězům, se kterými prchne zpět do Francie. Louis je odhodlán ji najít a pomstít se. Ale láska zničí jeho odhodlání. Snímek o velké bláznivé lásce byl Truffautovou poctou jeho velkým vzorům Jeanu Renoirovi a Alfredu Hitchcockovi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (125)

agathon 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě žádný film nenutil tak často přepínat divácký hlediska! Úžasně "ujetý" mix žánrů - pocta nejen Hitchcockovi ale filmům noir vůbec i klasickým melodramatům. Deneuve je skutečně nádherná (jako zamilovaná i jako nenáviděná) a Belmondo se i tady pohybuje na své vyjeté koleji od dramatického herectví k lehké sebeparodii. Skoro celý film jsem se bavil a bylo mi úplně jedno, že spoustu těch trapně šroubovaných dialogů, semo tamo ne zcela fungující střih a prkenné herecké výkony ve vedlejších rolích zřejmě nemyslel Truffaut vždycky v nadsázce. Je to pastiš, excesivně přehnaná žánrová směska a jako takový by tenhle film i měl být vnímán. Je ale zároveň fekt, že se na něj musíte naladit hned od počátku, nereptat a nechat se vést Duhamelovou hudbou, která vám vždycky nenápadně naznačí, v jakém že to žánru se zrovna pohybujete! ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Zprvu oklamán a poté bezhlavě zamilován. Takový je Louis Mahé (Jean-Paul Belmondo), majitel továrny na cigarety na ostrově Réunion. Marion Vergano (Catherine Deneuve) je onou ženou, kterou Louis miluje natolik, že se všeho vzdá a je ochoten dopustit se i zločinu, aby s ní mohl být. Pro Marion jsou ale mnohem důležitější peníze a po předchozích zkušenostech s muži na lásku spíše zanevřela. François Truffaut natočil velmi dobrý film, který však byl diváky i kritikou přijat poněkud rozpačitě. ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Nevěrohodné, divné, většinou nudné. Dvěma hlavním hrdinům nějakou "vášeň" či lásku vůbec nelze věřit, příběh je podivný, stejně jako jednání hlavních postav, herecké "výkony" průměrné. Tenhle film se mi vůbec nelíbil, a to mám rád Belmonda a krásné ženy, kterou Catherine Deneuve bezesporu v tomto filmu je. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Je to trošku něco jiného, než jsem byl u Truffauta zvyklý. Je známé, že Truffaut miloval hitchcockovy filmy, a tento snímek je takový pokus navázat na jeho styl. Bezesporu se mu to daří více než dobře. Z počátku skoro až romantické setkání muže a ženy, kteří se seznámili na inzerát, se pro zámožného muže (Belmondo) postupně mění v noční můru, aby se po krátkém čase opět změnila v okouzlení tajemnou femme fatale... Truffaut je mistr mezi režiséry a dokázal vykouzlit napínavé a hodně propracované drama, nicméně jsem byl trošilililinku zklamaný otevřeným koncem. A abych se přiznal, tak jsem celou dobu nemohl pochopit, proč se Loius tak šíleně zamiloval do Julie / Marion Vergano (po tom všem, co mu provedla)... Ale láska je věc iracionální, takže tohle bych zase tak moc nerozebíral..:-)) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu sledování filmu máte jen jednu jistotu, a to, že jste celou dobu udržováni v absolutní nejistotě. Alespoň pokud jde o zápletku, která postrádá logiku. Možná vás ale navnadí exotické prostředí Reuninonu, dost možná i dvakrát svlečená Catherine Deneuve. Určitě vás nenavnadí dabing televize Barrandov (David Novotný, Tereza Bebarová). ()

Galerie (57)

Zajímavosti (18)

  • Natáčení začalo na Réunionu 2. prosince 1968 a skončilo 28. února 1969. Kostýmy navrhl Yves Saint Laurent a Claude Miller byl vedoucím produkce. Natáčení pokračovalo v Nice – vchod do kliniky, kam byl Louis Mahé (Jean-Paul Belmondo) odvezen sanitkou, byl vchodem (ze zahradní strany) do Musée Masséna na Anglické promenádě – Aix-en-Provence, Grenoblu, Lyonu, Antibes a Paříži. (classic)
  • Film sa natáčal v južnom Francúzsku a na ostrove Reunion v Indickom oceáne, aj keď sa dej odohráva na ostrove Nová Kaledónia v Tichom oceáne. (Ampi)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno