Reklama

Reklama

Siréna od Mississippi

  • Česko Siréna z Mississipi (více)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Romantický
Francie / Itálie, 1969, 123 min (Alternativní 119 min)

Cesty lásky bývají nevyzpytatelné a neznají hranic. Mladý pěstitel tabáku továrník Louis (Jean-Paul Belmondo) očekává na tichomořském ostrově svou neznámou nevěstu, Julii, kterou však po cestě zaoceánskou lodí zavraždila podvodnice Marion (Catherine Deneuveová). Marion je krásná a Louis jí okamžitě podlehne a bezmezně se do ní zamiluje. Marion si počíná velmi obezřetně a brzy získá přístup ke všem Louisovým penězům, se kterými prchne zpět do Francie. Louis je odhodlán ji najít a pomstít se. Ale láska zničí jeho odhodlání. Snímek o velké bláznivé lásce byl Truffautovou poctou jeho velkým vzorům Jeanu Renoirovi a Alfredu Hitchcockovi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (125)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

La sirène du Mississippi je klasický detektivní příběh jdoucí ve stopách Hitchcockovského napětí, zároveň také melodrama, mixováno s filosofickými a psychologickými úvahami v ambiciózní filmové umění. Truffautův pokus ztvárnit složitý psychogram jeho protagonistů, který protáhne kriminální zápletkou se nezdařil úplně dokonale, vnímat to ale jen jako milostný příběh by bylo velmi naivní. (Belmondo byl pro tento film špatná volba.) 70%. Produkce Les Films du Carrosse ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Omamně tajemná, zlatovlasá panna. Zatoužila zlákat mládence...a ON, zbloudilý, po kolena stojí v mlhách. Ztracen v očích kočičí Kleopatry, oslepen severskými světly, oslaben pronikavým paprskem stříbrné slečny luny. Falešné vyvolené, cizí princezně otevírá poklad. Naslouchá, podléhá jejímu rajskému zpívání, sladkému naléhání - sejít z cesty. Netroškaří, ve velkém stylu smysly čeří, do bažin noří amorální činy. Stahují se do objetí, jako pachatelé i oběti. Půjdou, věrni milování, do dalekých končin za svůdně aromatickou vůní lásky. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Truffautova pocta Jeanovi Renoirovi /Francouzsky Kankan/ a Alfredovi Hitchcockovi /Psycho, Vertigo/. Presne to je La Sirene du Mississippi. Film dokaze divaka zaujat ostrovnymi realiami a celkom slusnym pribehom, ktory sice dokaze nudit na 10 minut, ale hned sa zase rozbehne. Takze nudy je vo filme velmi malo. Catherine Deneuve je vyborna, film ma dejovu liniu a skusenu reziu Truffauta. La Sirene du mississippi zaroven povazujem za mimoriadne kvalitnu mimoblbowoodsku /teda pardon, chcel som napisat mimohollywoodsku/ filmarsku produkciu. Jean Paul Belmondo /Singe en Hiver s Gabinom/ v jednej zo svojich najnetypickejsich roli. 100 % ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film je skvelá romantická dráma od skvelého režiséra a scenáristu Françoisa Truffauta, ktorá je plná zrady, podvodu, zabíjania, krádeží, láske, ktorá bolí a hitchcockovského napätia. Femme fatale Catherine Deneuve je ohromujúca, pravdepodobne na vrchole svojej krásy a je rozkošná. Jean-Paul Belmondo je veľmi atletický a jeho výkon je tiež úžasný. Catherine Deneuve robí tento film hodnotným a dodáva dôveryhodnosť Louisovej vášni a žiadostivosti. 9/10 ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hrdinovia Truffautových filmov občas čítavajú Balzacove knihy. Tentoraz kedysi ctihodný majiteľ tabakovej fabriky lúska Šagrénovú kožu - zvíjajúc sa v žalúdočných kŕčoch. V knihe plní majiteľovi všemožné želania vypreparovaná koža oslíka s odtlačkom Šalamúnovej pečate, ale s každým splneným prianím sa o kus zmenší. Funkciu zázračnej kože vo filme plní postupne miznúci podnikateľov majetok, zaručujúci lásku krásnej ženy v rozsahu, akom je možné z neho čerpať. Svižná, kinematograficky radostná, pocta majstrom filmového umenia i písaného slova v príbehu, odzrkadľujúcom opodstatnenosť príslovia "Láska je slepá". ()

Galerie (57)

Zajímavosti (18)

  • Film přilákal 1 221 007 diváků (při rozpočtu 8 milionů franků), což je osmý nejlepší výsledek celé Truffautovy kariéry. (classic)
  • V názvu filmu se slovo „Mississipi“ píše s jedním „p“, protože odkazuje na název lodi Messageries maritimes, z níž Marion Vergano (Catherine Deneuve) vystoupila a která se takto píše (starý francouzský pravopis americké řeky). Ve francouzském názvu románu Williama Irisha, jehož děj se odehrává v New Orleans, se slovo „Mississippi“ píše se dvěma „p“ a označuje řeku. (classic)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama