Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Děj filmu je zasazen do chudého hornického městečka na jihovýchodě USA, Estherslope. Mladý Dick je samotář a horlivý pacifista - ovšem jen do okamžiku, kdy se jeho ruce dotknou střelné zbraně. Radikálně mu to změní život. Založí tajný chlapecký klub, nazvaný Dandies, jehož heslem je mír se zbraní v ruce. Navzdory přísnému pravidlu Dandies - zbraň zbožně uctívat, ale nikdy ji nepoužít, se mladíci dostanou do situace, kdy nemají jiné východisko... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (121)

duddek 

všechny recenze uživatele

Neotřelost tohoto snímku spočívá už v tom, že je vlastně celý vyprávěn zbrani. Lars von Trier, který napsal scénář, zakončil vcelku mírumilovný průběh plně westernovým závěrem, jenž byl ale asi neodvratný, protože jinak by se ve filmu de facto nic nestalo. Ale celé to působí tak nějak neslaně, nemastně... ()

castor 

všechny recenze uživatele

HELE, JSEM TAKY PACIFISTA, NIKDY BYCH NIKOHO NEZASTŘELIL.. Britský talent Jamie Bell, Vinterbergova minimalistická režie, iluze umoulaného průmyslového městečka, výtečná hudební stránka - upřímně ale hodně rozporuplný a nesnadno hodnotitelný film!! Holt Rodinná oslava se už asi nikdy odehrávat nebude. Slibně rozehrané, ale právě Trierův scénář leccos sráží o stupínek níž. Co vím jistě, že si na Dear Wendy zítra ani nevzpomenu!! A myslím, že nebudu sám.. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dánové umí. Není to přesně to, co jsem očekával od kritiky světa, v kterém jsou zbraně na úrovni nejbližších a nejvěrnějších přátel (všichni psi a kočky prominou...), ale přesto jde o kvalitní podívanou. Chybí větší syrovost a mrazivější momenty, ale přesto je tu patrná kvalita scénáře, který ví co chce říct a nebalí na sebe příliš zbytečností. K tomu stačí připočíst vizuální chuťovky v podobě ručně kreslených návrhů a různých maličkostí do obrazu, které dotváří krásný styl snímku. Jméno režiséra Thomase Vinterberga je vcelku neznámé, raději bych zde viděl jméno scénáristy filmu, Larse von Triera. Ten by film jistě lépe prodal a hlavně by v člověku zůstal mnohem déle a možná i navždy. Nepodařilo se to, přesto jde o snímek, který by měl divák vidět, protože má i přes několik přešlapů silné poselství. Velmi silné 3*, třeba další shlédnutí to vylepší. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Sice jsem se dokoukal, konec byl alespoň zajímavější - akčnější, ale po celou dobu to vlastně byla možná reklama, co se odvíjí v amerických mladistvých dětí, jejich touha po zbraní a jak to většinou i končí, jak se můžeme dozvědět na konci tohoto filmu, tak i každý týden v novinách. Americká záliba zbraní asi nikdy neumře a tak jen můžeme doufat, že to k nám nikdy nedojde a nebudeme každý z nás nosit zbraň u sebe a nebudeme po sobě střílet a chránit svůj pozemek s brokovnicí v ruce. ::(( ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Asi fakt nejsem cílovka tohoto braku, který dává všanc hypotézu, že pacifismus lze prosazovat jen a pouze držením zbraní, kterých je v USA všude dostatek. Když vezmu (zejména) v potaz závěr samotný, tak si musím položit otázku, co že to scénárista vlastně hulí. Na stranu druhou nelze tento nekonformní zážitek jednostranně zavrhnout, protože je natoliko nestádní, že vyčnívá z řady. A to je definitivně zer gud. 50 % ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • V původním scénaři Larse von Triera bylo všem hlavním hrdinům přes 20 let. Režisér Thomas Vinterberg se rozhodl udělat z nich místo toho mladíky. Scénárista Trier později řekl, že to byl velmi dobrý nápad. (ČSFD)
  • Režisér Thomas Vinterberg i scénarista Lars von Trier se shodují, že film nemá záměr kritizovat zbraně nebo současnou Ameriku. (ČSFD)

Reklama

Reklama