Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hudba: Ondřej Soukup. Zajímavé a úspěšné propojení rolí dospělých kde tvůrci obsadili profesionální herce, naopak představitele dětských rolí našli pomocí konkursu na školách hodonínského okresu. Veselý ale také výchovný film, pěkné ztvárnění slovácké vesnice, nechybí i humor, prostě nálada skvělá a já se opět po čase vrátil do svých dětských let i se všemi těmi kluky a s jejich klukovinami. ()

TommmyT 

všechny recenze uživatele

Tento film je, jak se říká, prověřený časem. Rád jsem se na to díval když sem byl malej a rád se na to podívám i dnes. Při sledování navíc člověk občas vzpomene na svá školní léta. Z celé filmografie Jana Hartla si ho pamatuju nejvíce právě z tohoto filmu - tady je jako mladý vesnický učitel geniální. Celkově čtyřhvězdičkový film pro děti a mládež. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Na malou vesnici uprostřed vinic přijíždí nový pan učitel. Jeho příjezd samozřejmě budí pozdvižení protože je za a) mladý a pohledný (to je důležité pro místní děvy) a za b) sympatický a trochu i naivní (což je zase důležité pro místní rošťáky). Pro pana učitele bude ale výuka na místní škole tím pravým očistcem, protože místní (zkostnatělé) učitelky mají o stylu výuky a přátelství s žáky jiné představy než mladý učitel... Před lety to byl jeden z nejlepších dětských filmů (po boku Ať žijí duchově, Lucie postrach ulice, atd). Z dnešního pohledu už ale film působí trochu archaicky, takže jde spíš o připomínku dob minulých (proslov pana ředitele hned zpočátku filmu), než nějakou velkou zábavu. Nicméně u pár scén se člověk zasměje i dneska (např. poučování místní tety o přednosti starších na silnici)... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ač jsem se na tenhle film docela dost těšil, s tím, že se alespoň na chvíli vrátím do svých dětských let, tak ve výsledku se žádnej návrat nekonal. Nevím jestli to bylo tím, že jsem nikdy na učitele, jakýho tady představuje Jan Hartl nenarazil a nebo tím, že jsem tenhle film neviděl nikdy jako dítě, takže k němu nemám vzpomínkový vztah jako třeba k filmu Páni kluci, ale v každým případě mě tohle klukovství přišlo vyumělkované. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Dnes už nostalgický snímek o klucích z vesnice, kteří vyváděli typické lumpárny, přesto měli srdce na správném místě. Nejvíce sympatický z nich asi Staňo Matička (tuším, že jej hrál Jan Bílek) a pak cikán Daňo. Většina dnešních dětí by se u filmu asi unudila k smrti. Ve snímku jsou vtipně podané typické venkovské vztahy, kde každý ví o každém a drby jsou tu na denodenním pořádku. Hartlovi hlavní role dokonale sedla. Naivní mladý učitel, trošku natvrdlý bez důvtipu. Naštěstí jeho kluci ze 7.A - kteří jsou zároveň jeho vlezdoprdelkové jej vyškolí. Prostě slušná úsměvná a prosluněná rodinná komedie 80. let. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Kluci si popiskují ve své době populární, ale nikde nevysílanou písničku od skupiny Uriah Heep, „Lady in Black“. (sator)
  • Film je natočen dle stejnojmené knihy Jiřího Jilíka, který popsal své zkušenosti během působení na základní škole ve Vlčnově. Postavy vycházejí z reálných osob. (Ganka)

Reklama

Reklama