foto

Dušan Blaškovič

  • nar. 11.9.1930
    Dubnica nad Váhom, Slovensko, Československo
  • zem. 17.9.2001 (71 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slovenský filmový, televízny a divadelný herec sa narodil 11.9.1930 v Dubnici nad Váhom. Vyštudoval VŠMU, ktorú ukončil v roku 1954. Počas svojej hereckej kariéry bol členom Novej scény (1953 - 1954, 1962 - 1982), krajského divadla v Nitre (1954 - 1962) a od roku 1982 SND v Bratislave. V roku 1972 získal titul "zaslúžilý umelec", v rokoch 1971 - 1975 bol umelecký šéf činohry NS v Bratislave. Dušan Blaškovič bol aj aktívnym členom KSČ.

V televízii vystupoval v mnohých inscenáciách hlavne v tradičných televíznych "pondelkoch z Bratislavy". Spomenien trojdielny seriál režiséra M. Ťapáka SVÁKO RAGAN, či televízny film ZYPA CUPÁK režiséra J. Medveďa z roku 1976. Hral aj vo výpravnom televíznom koprodukčnom seriáli VIVAT BEŇOVSKÝ režiséra I. Cieľa z roku 1975. V srdciach ľudí zostal zapísaný aj postavou richtára Vinodolu v ČERNENOM VÍNE.

Dušan Blaškovič stvárnil mnoho filmových postáv. Začínal v legendárnom filme P. Bielika ŠTYRIDSAŤŠTYRI z roka 1957. Ako herec mal šťastie na dobré filmové ponuky, hlavne koncom 50tych a v 60tych rokoch. V roku 1958 hral v koprodukčnom filme DÁŽDNIK SVETÉHO PETRA a v roku 1960 vo vojnovom filme režiséra F. Žáčeka PRERUŠENÁ PIESEŇ. Pavol Bielik ho obsadil do svojho dvojdielneho JÁNOŠÍKA (1962 -63). V roku 1969 hral aj vo filme E. Havettu SLÁVNOSŤ V BOTANICKEJ ZÁHRADE.

Dušan Blaškovič sa objavil aj v čekých filmoch, režisér D. Klein ho obsadil do postavy náčelníka kriminálky vo filme SÁZKA NA 13, aj pán J. Herz mu dal rolu vo filme GALOŠE ŠŤASTIA.

Dušan Blaškovič svojou "mužnou" postavou vždy vzbudzoval rešpekt, čo sme mali možnosť vidieť hlavne v postave krčmára vo filme A. Lettricha z roku 1966 VRACH ZO ZÁHROBIA. Tento chlapisko "zápasník", zomrel 17.9.2001 v Bratislave.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1998 Opojenie z premeny (TV film)
1994 Noc lukostřelce
1993 Zlý žart (TV film)
1992 Najdúch (TV film)
Pavilón číslo 6 (TV film)
Výstrel na Bonaparta (TV film)
1991 Dido (TV film)
1990 Dávajte si pozor!
1989 Muž, ktorý skorumpoval Hadleyburg (TV film)
Reverend (TV film)
1988 Exemplárny prípad (TV film)
Génius jednej noci (TV film)
Holič Britva a duch Vydriduch (TV film)
Muž na správnom mieste (TV film)
Omyl doktora Moresiniho (TV film)
Peter a Pavel (divadelní záznam)
Solúnski bratia (TV film)
Spoločník pána veľkomožného (TV film)
1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
O tom, ako šibal Peterko mäsiara Kocha prekabátil (TV film)
Posledná hodina (TV film)
Sudca vo vlastnej pasci (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
1986 Poznám takú bylinku (TV film)
Přezůvky štěstí
1985 Až zajtra umriem (TV film)
Deti (TV film)
Hĺbkový rekord (TV film)
Malý Muk (TV film)
Pětka s hvězdičkou
Tu musíš žiť (TV film)
1984 Epizóda (TV film)
Ján Literát (TV film)
Keď jubilant plače (TV film)
Lev Tolstoj
Sladké starosti
Stalo sa v našom mestečku (TV film)
1983 Monika (TV film)
Princezná a mesiac (TV film)
Rozprávkový kráľ (TV film)
Výlet do mladosti (TV film)
1982 Čudák Zerbino (TV film)
Krkavci (TV film)
O smelom krajčírikovi (TV film)
Plač pre syna (TV film)
Veľké šťastie (TV film)
Zákon budúcnosti (TV film)
1981 Dozrievanie (TV film)
Nie je všedný deň (TV film)
Pánska spoločnosť (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Ruleta (TV film)
Služobná cesta (TV film)
Škola žien (TV film)
1980 Čarovná čaša (TV film)
Človek nikdy nevie (TV film)
Muž, ktorý miloval symfóniu čísel (TV film)
Patálie s kamerou (TV film)
Prvé lásky (TV film)
Veselé panie z Windsoru (TV film)
1979 Dôsledne ukrývané dokumenty (TV film)
Drsná Planina
Chobotnica (TV film)
Jubilejné spomienky (TV film)
Kraj sveta Istanbul (TV film)
Mandragora (TV film)
Vojvodkyňa z Amalfi (TV film)
Záhradníkov pes (TV film)
1978 A ako Alžbeta (TV film)
Článok na prvú stranu (TV film)
Deti z tehlového dvora (TV film)
Hrozba
Inkognito (TV film)
Kazko Vlasko (TV film)
Nie
O nosatom kuchárovi a nohatom drotárovi (TV film)
Riziko (TV film)
Sesternica Beta (TV film)
Zbojníci (TV film)
1977 Druhá láska (TV film)
Chlapi (TV film)
Klamstvo dočasu - pravda naveky (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Obvod (TV film)
O Ťuťmákovi a Herešte (TV film)
Penelopa
Sázka na třináctku
Vietor v starých stromoch (TV film)
1976 Červené víno (TV film)
Do posledného dychu
Plukovník Chabert (TV film)
Sokovia (TV film)
Sváko Ragan (TV film)
Štyria grobiani (TV film)
Zenovo vedomie (TV film)
Zlatá runa (TV film)
Zypa Cupak (TV film)
1975 Bunda (TV film)
Čokoládový hrdina (TV film)
Chlapské leto (TV film)
Karol Ketzer (TV film)
Pacho, hybský zbojník
Sarajevský atentát
Simultánka s Aľjochinom (TV film)
Život na úteku
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Mizantrop (divadelní záznam)
Nešťastník (TV film)
Prípad z Amagerskej lúky (TV film)
Škriatok (TV film)
Šuster, drž sa kopyta! (TV film)
Veľká noc a veľký den
Veľké pokušenie (TV film)
1973 Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Kamaráti (TV film)
Na jednom dvore (TV film)
Postupimská konferencia 1945 (TV film)
Víťazný pád (TV film)
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
Červené víno (TV film)
Divá kačka (TV film)
Prečo Adam Chvojka vicerichtár spáva doma? (TV film)
1971 Básnikova cesta do neba (TV film)
Bírbal a sprisahanci (TV film)
Hovoríš len o láske (TV film)
1970 Kráľ sa zabáva (TV film)
Vrahom je Fox (TV film)
87. revír (TV film)
1969 Slávnosť v botanickej záhrade
Tma (TV film)
Traja z deviateho poschodia (TV film)
Volpone (TV film)
1968 Koniec a začiatok (TV film)
Mária Tudorová (TV film)
Muž, který lže
Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
Traja svedkovia
Tři dcery
1967 Zmluva s diablom
1966 Jeden deň pre starú paniu
Vrah zo záhrobia
1965 Délka polibku devadesát
Mŕtvi nespievajú (TV film)
Náměstí svaté Alžběty
1964 Slnečný kúpeľ (TV film)
Šesť postáv hľadá autora (TV film)
Všetko naopak (divadelní záznam)
1963 Jánošík I., II.
Proces o oslí tieň (TV film)
Výhybka
1962 Bílá oblaka
1961 Most na tú stranu
Zbabělec
1960 Na pochode sa vždy nespieva
Přerušená píseň
1959 Křižovatky
1958 Posledný návrat
Szent Péter esernyője
1957 Štyridsaťštyri

TV seriály

1991 Štúrovci (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Otisk (S01E04)
Roky prelomu (TV seriál)
Škola detektívky (TV seriál)
1985 Sršne v úli (TV seriál)
1980 Svadba bez nevesty (TV seriál)
1978 Farebné rozprávky (TV seriál)
Nech žije deduško (TV seriál)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
Stopa stříbrných draků (E04)
1977 Črty zo života (TV seriál)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1975 Vivat Beňovský (TV seriál)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)
V tieni vlkov (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)

Dokumentární

1979 Stretnutie v Tajove (TV film)

TV pořady

1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace