Reklama

Reklama

Liberator: Operace Avalanche

(seriál)
  • USA The Liberator
Trailer 2
USA, 2020, 3 h 17 min (Minutáž: 46–56 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Nesourodá jednotka odhodlaných vojáků zvyklých dělat si věci po svém razí za druhé světové války cestu invazi spojenců do Itálie. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (55)

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Liberator je zajímavé válečné drama podle skutečných událostí na styl Band of Brothers od Netflixu, které zpočátku zaujme tím, že je celé nasnímané v rotoskopii a právě na to tu lidi tak nadávají, ale já to napíšu jinak... Myslíte si, že je normální dávat hned seriálu odpad jen proto, že se Vám nelíbí jeho animace? To je jako kdybyste si pustily černobílý film a po pěti minutách k tomu tady začaly psát slohovku o tom, jak se na černobílé filmy nedá koukat a ohodnotily všechny černobílé filmy odpadem. Lidi fakt se zamyslete se, člověk tenhle styl animace opravdu nemusí mít rád, ale měli byste se taky zkusit podívat na samotný příběh a postavy, protože ty byly skvělé. Každý díl přináší nové bitvy a zobrazuje postavu velitele Sparkse, který začíná naverbováním všerasové roty a postupně s každou bitvou získává zásluhy a vyšší hodnost. Líbila se mi struktura ostatních postav, nebylo to právě jen o Sparksovi, ale za ty čtyři díly stačí přirůst k srdci třeba takový Gomez nebo jeden z německých velitelů. Vyústění v posledním díle bylo parádní! Jediné co ještě můžu říci je, že to mohlo být minimálně o 2-3 díly delší, ale když je to podle skutečných událostí, tak mi to zase tolik nevadí. Super seriál. /75%/ ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtová a hodně zkratkovitá variace na Band of Brothers. Není to vůbec špatné a polo-animovaný formát bylo asi mnohem snadnější dokončit během součaného stavu (pandemie). Pokud jste neviděli Band of Brothers, není důvod se na toto koukat. Pokud ano a máte absťák po válečných filmech z WW2 tak tohle celkem funguje. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Hm. Vlastne ma to príliš neoslovilo - ani tým akože animovaným vizuálom, ani príbehom. Mohlo to byť niečo ako realistické Inglorious Basterds, ale dej je rozhádzaný, epizodický, nedokáže vtiahnuť a dostatočne spojiť diváka s postavami, nemá to ten epický ťah ako napr. Bratstvo neohrozených. Paradoxne, naozaj zaujímavá dráma to začne byť až po ukončení bojových akcií - scény s objavením Dachau a postrieľaním nemeckých zajatcov sú najlepšie z celej série. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Som rád, keď sa príbehy z druhej svetovej vojny v rámci oslobodzovania Európy zamerajú aj na inú líniu ako Normandia. Liberator bol zaujímavý aj animáciou a celkovým spracovaním. Škoda je, že jednotlivé epizódy boli od seba dejovo trochu odtrhnuté a chýbala tak kontinuita, ktorá by diváka dokázala vtiahnúť do deja. Namiesto toho musel divák úvod epizódy hádať, kde a v akej situácii sa hlavný hrdinovia nachádzajú. Záver bol ale emočne silný. Objavenie Dachau považujem za top moment seriálu. 70% Netflix ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Animace, animace. Je zajímavá a vidím v ní velké pozitivum. V jiných novodobých "po Raynovských" válečných filmech a seriálech je spousta krve a spousta brutálností. Díky animaci jsme tomu u Liberatora ušetřeni. Místy působí až pohádkovým dojmem. I bez brutálností mají příběhy ale neskutečnou sílu. V prvním dílu jsem si vážil jedné jediné scény se střeleckým instruktorem. Přišla mi neotřelá a hodně prohloubila vztah k jednotlivým postavám. To přesně si na této miniserii cením oproti mnohem slavnějšímu Bratrstvu neohrožených. Další díly měly už mnohem více silných momentů a hlavně Anzio jimi bylo přímo protkané. Když dojde na osvobozování koncentráku, které bylo vidět už tolikrát, zase se seriál zaměří na něco trochu jiného, co jinde k vidění nebylo. Jestli měl být seriál delší, je škoda, že nevyšly peníze. Jestli měl být celý hraný, mě možná ani tolik nemrzí, protože by v jiném vizuálu možná zapadly postavy a jejich osudy. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (10)

  • Sedmá armáda, které byl 157. pluk z Oklahomy součástí, byla po masakru v Dachau rozpuštěna a přeorganizována, USA si tak chtěla za každou cenu zachovat tvář dobráků v rámci propagandy, kdy z Německých vojáků dělala bezcitná zlá zvířata. O Franku Sheeranovi, který se celého incidentu účastnil, byl dokonce natočen film Irčan (2019). (UncleMorty)
  • První část seriálu pracuje s podobným východiskem jako jiný válečný film Tucet špinavců z roku 1967, v němž ostřílený velitel sestavil speciální komando výhradně z trestanců odsouzených za těžké zločiny. V minisérii je nesourodá jednotka vytvořena převážně ze svéhlavých vojáků indiánského a mexického původu, kteří skončili ve vězení mimo jiné i kvůli napadení svých rasistických velících důstojníků. (Duoscop)
  • Celých 500 dní 157. pluku 45. divize bylo zmapováno a detailně popsáno z pamětí veteránů v knize „The Liberator: One World War II Soldier's 500-Day Odyssey from the Beaches of Sicily to the Gates of Dachau“, ze které tvůrci čerpali. (UncleMorty)

Reklama

Reklama