Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V exotickém prostředí Aleutských ostrovů se odehrává příběh malého Erika, který tu žije se svým otcem Jimem a maminkou Taniou na ostrůvku Unak. Během jedné z pravidelných cest do obchodu, kdy na své lodi svezou také slepého Aleutaňa Semeyona a jeho syna Alexeje, zahlédne Erik ve vodě zlatého tuleně. Podle legendy prý kdysi žil po boku ostrovanů, ale pak musel odejít, protože chamtiví lidé se mu za jeho věrnost a lásku odměnili nelítostným lovem pro nádhernou zlatavou kožešinu. Erik netuší, že jeho otec patří k těm, kteří už léta po vzácném zvířeti pasou v naději, že za jeho kožešinu získají velkou odměnu. Místní lovci a rybáři však ve zlatého tuleně nevěří a Jimovi se jako vždy vysmívají. O několik dnů později se Erik setká se zlatým tuleňem znovu, když se během divoké bouře ukryje v boudě, kde se stane svědkem toho, jak tuleň přivede na svět mládě. Vypráví vše otci, protože netuší, že otec po vzácném zvířeti pátrá, aby získal vysokou odměnu za jeho kůži. Otci se však nepodaří zvíře zastřelit, protože rozhořčený Erik se mu postaví do rány. K otci se přidávají další lovci. Billy Crawford, jehož loď u ostrova ztroskotala, a také Semeyon s Alexejem. Erik se však netají se tím, že je odhodlán zvíře ochránit před lovci za každou cenu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

monolog 

všechny recenze uživatele

první část filmu je celkem zajímavá a to až do chvíle, kdy celá rodina začne ty tuleně chránit vlastním tělem (včetně otce, který se náhle změní) a všichni ti lovci jsou ochotní i zabít člověka, aby tu kůži získali. přitom, kolik by za to asi mohli dostat? A ten konec je úplná blbost. Sice rvačka mezi Railsbackem a tím Crawfordem vypadá opravdu skutečně a nedivil bych se, kdyby při natáčení pěknejch pár ran schytali, ale jinak nic moc. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Sice od A do Ž a od Ž do A standardní podívaná, ale pro mě je to jediný film mimo dokumentů o přírodě, kde jsem viděl tuleně - a kdyby tu nehráli lidi, ale jen tuleni, tak za 5* :-) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Celkem promyšlený scénář, v němž se jednotlivé motivy dobře řetězí (úvodní rozhovor kluka s matkou a přemýšlení o štěňatech "pes se odvázal a pak se narodila štěňata" :-) pokračuje klukovým vnímáním porodních bolestí tulenice). Místo vysněného štěněte se kluk nakonec skamarádí s tulení "Holkou". "Tuleň není pes." (otec)/ -"Jasně že ne, je skoro jako člověk." (kluk) V příběhu vyniká nádherná příroda. Zachycení vztahu člověka a přírody je zbytečně vygradované postavou padoucha - hrajícího si na "přírodovědce" a závěrečným soubojem. Vidění klukovské kontrastuje s viděním dospěláckým. "Na ostrově se zabíjí jenom když je to třeba." ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 12.12.1987+SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 1 = 15.3.2014, réžia slovenského znenia (SPF 1985) = EDUARD GREČNER (30.5.2009) ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

13.3. 2010 - příběh se dá říci obyčejný. Jako bych to už někde viděl. Trochu mi to připomínalo daleko známější filmy se zvířaty typu : Zachraňte Willyho! Sice Zachraňte Willyho je daleko mladší film než tohle, ale daleko více mně to bavilo. Nebylo to tak působivé jako jiné filmy s láskou ke zvířatům. Tuleni byli na druhou stranu opravdu kouzelní. Také nechybělo pořádné drama na postupně rozpadajícím dřevěném mostu, kdy šlo opradu o život. Konec mně moc nepotěšil, protože tam bylo až moc přestřelek a moc rvaček, takže vyvozuji 2*. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, ale pekný a dojímavý príbeh človeka, zvierat a prírody, v lone ktorej chceme žiť. Zlatý tuleň je z mäsa, ale môže byť aj metaforou, ktorú dobre dotvárajú aj zvolené dialógy. Napriek tomu, že je šmrcnutý aj rodinným žánrom, nie je v žiadnom prípade čiernobiely a v niektorých momentoch donúti diváka popremýšľať. Herecky komernejšie, možno s pomalejším tempom, ale vynahrádza to dobrou prácou so zvieratami, atmosférou či jemne trilerovým vyvrcholením. ()

lskala 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk, jsem tenhle film miloval. Neviděl jsem ho asi čtvrt století a tak ho musím ohodnotit nejvyšším počtem hvězdiček. Je možné, že dnes už bych film ohodnotil jinak, ale ... 5***** ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Když sem byl malej, tak se mi to hodně líbilo. Jenže sem to znova viděl po letech a i když sem infantilní, tak už zdaleka tak nadšenej nejsem. Průměr. ()

Reklama

Reklama