Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský emigrant "knieža" Karamzin (Erich von Stroheim) žije so svojimi príbuznými v Monte Carle. Žije z peňazí bohatých paničiek, ktoré očaruje svojim šarmom, titulom a vojenskými i aristokratickými zvykmi. Snaží sa uspieť aj s pani Hughesovou (Miss DuPont), manželkou nového amerického veľvyslanca Andrewa J. Hughesa (Rudolph Christians)... (matriosa)

(více)

Recenze (10)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Mám Stroheima mnohem raději jako herce než jako režiséra (ačkoliv Chamtivost uctívám, ó bóže), ale tady se nám sešel vzácný okamžik, kde mě jako režisér, ale ani jako herec vůbec nezajímá. Množství stopáže (Jde takové slovní spojení vůbec použít? Používám ho proto, abych naznačila, jak moc moc moc dlouhý se mi film zdál.) mi přijde zcela neadekvátní skutečnému obsahu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Erich von Stroheim tu vyzerá, ako keby popri tomto filme ešte paralelne nakrúcal Veľkú ilúziu a akosi sa pritom neprezliekal. Tým podobnosť s jeho hypersympatickou legendárnou postavou končí. Chce to odvahu si napísať a obsadiť sa do takejto úlohy. Karamzin je na prvý pohľad veľký elegán, jeho chovanie a výraz v napätých situáciách ale predznamenáva jeho prázdnotu a krivý charakter. Nie je to žiaden cool zločinec, ktorého by ste si vďaka jeho charizme obľúbili, Karamzin je ako keby schválne charizmatický iba v prvom pláne a funguje to iba na ženy v jeho okolí, určite nie na diváka. Na druhej strane byť obletovaný ženami, ktoré tu vystupujú, tiež by som sa nechoval príliš gentlemansky. Najväčším kladom tohto filmu sú však luxusné exteriéry Monte Carla, ktoré si tak môžeme prehliadnuť okom 90 rokov starej kamery. Videl som dlhšiu verziu, z ktorej by sa čo to dalo vystrihnúť, film ma ale nikdy nezačal nudiť. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Erich von Stroheim bol megaloman a perfekcionista ( ako to pri natáčaní tohto snímku ´´ asi ´´ vyzeralo si môžte pozrieť v jednej z epizód seriálu DOBRODRUŽSTVÁ MLADÉHO INDIANA JONESA pod názvom HOLLYWOODSKE TRIEŠTENIE ). Do popredia sa tu dostáva aristokracia a jej nadnesenosť a ignorantstvo, aj keď väčšina z nich sú len zbohatlíci. Film je veľmi zaťažený tým ako sa Stroheim vyžíva v zobrazovaní ich sveta a príbeh, síce jednoduchý, tak ustúpil. Tak z neho preteká nuda, a je ťažko stráviteľný aj pre milovníkov nemej éry. Videl som 140 min verziu, ale tú pôvodnú, 6 hodinovú, by som pri takomto tempe asi nezvládol. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film s nesmírně zajímavou vizuální stránkou, který rozhodně stojí za pozornost, už jen proto, že se jedná o poměrně satirickou komedii, která už v té době dokázala ukázat vychytralost některých lidí, stejně jako důvěřivost, ale také nudnost jiných. Muž v podání samotného Ericha von Stroheima využívá znuděnou ženušku, aby si získal její srdce. Ač intrikán, je to postava, která i díky samotnému von Stroheimovi vyčnívá nad ostatními. Kolorovaná verze má svůj zvláštní náboj a jednoznačně ukazuje film, který stojí za pozornost. Nic to nemění na tom, že já nikdy nebudu velký fanoušek němého filmu a musím se do něj nutit. Herecké výkony zde ale nejsou vždy až tak moc přehrávané, i když samotný Stroheim je silnou ikonickou karikaturou. Díky tomu ale ve filmu vyniká. Stroheim však nevyniká pouze v ironické části filmu, ale překvapivě ohromí i akční sekvencí. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Typická klasická role E. von Stroheima co by svůdníka který se ve své snaze vydobít si přízeň opačného pohlaví nezastaví před ničím. Jeho metody jak na sebe upozornit jsou ale vskutku rafinované. Nebýt až příliš dlouhé stopáže jedná se o celkem povedený snímek. 65%. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Dosť dlho od začiatku bol pre mňa film trochu nezáživný a bál som sa o jeho ďalšie smerovanie (prílišná spolitizovanosť). Trvalo to skoro hodinu, kým som sa zžil s postavami a začal si film užívať. Neskôr som si uvedomil, že ten možno trochu zdĺhavý začiatok mal zmysel kvôli dôslednému prepracovaniu sveta hlavných postáv. Akýmsi bodom zlomu je moment, keď sa strhne búrka, doba, v ktorej sa zdanlivo nič nedeje sa vtedy skončí a udalosti sa roztočia naplno. Pozoruhodné na dobu vzniku sú duchaplné dialógy, zaujmú aj vtipne vypointované scény (bezruký muž, kanál). Film výborne funguje aj ako ostrá a trefná satira spoločnosti. Pochválim ešte výbornú kameru (perfektná hra zo svetlom a tieňom), dramatický strih a Ericha von Stroheima, nielen ako režiséra ale aj výborného herca. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Výborné využití exteriérů, pár působivých scén (ukrývání před bouří), ale jinak klasická selanka o mezinárodním svůdníkovi a ženě vládního představitele. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale zrovna toto dílo Ericha von Stroheima mě moc nezaujalo a nemohla za to jen stopáž (140 min), která mi přišla hodně přehnaná. Příběh je vlastně jednoduchý - banda podvodníků se usadí v Monte Carlu a kromě distribuce padělků se živí ještě vydíráním vdaných žen, které svádí Stroheim. Ale zatímco u Slepých manželů jeho postava svůdníka dokonale zapadala do horského prostředí, tak tady působí až nejapně. Navíc jeho snaha dostat do postele vše, co má sukni, včetně duševně zaostalé dívky s mentalitou dítěte (nosí všude panenku) je úplně vedle, i když zrovna tady to znamená jeho pád. ()

Reklama

Reklama