Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování války v Nizozemsku, i když je film více drama asi 3 různých postav, jejichž děje se na konci propletou, tak jsem si film užil. Chválím hezké a přesné lokace a vlastně celou produkci, je vidět, že tvůrci si dali velkou práci, aby vše vypadalo realisticky. Akce moc nebylo, ale s tím se většinou počítá u těchto evropských filmů, ale když byla, tak byla parádní se skvělou kamerou a delšími střihy. Mohlo to být o něco kratší, protože zde byla hlušší místa, ale nějak jsem se nenudil. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Tento film mal potenciál a niektoré scény pôsobili veľkolepo,  ale celkovo mi to pripadalo ako televízna produkcia a bolo vidieť, že sa niekde šetrilo. Ako spracovanie takmer neznámej bitky veľmi dobré, ako vojnový film tiež,  ale jednoducho mi tam niečo chýbalo. Každopádne za mňa fajn netflixovské prekvapenie. 7,6/10. ()

Reklama

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Bitva v ústí Šeldy, neboli The Forgotten Battle je v reálu opravdu zapomenutou nebo alespoň často opomínanou bitvou, a tím pádem jsem za každý takový válečný kousek podle skutečných událostí jen a jen rád, ale tady nemůžu říct, že bych z toho úplně skákal radostí. Rozhodně nemám na zpracování co vytknout, líbilo se mi to vyprávění ze tří úhlů, ale neoslní to tak, jak by mělo. Konec měl mít na diváka větší dopad. Takže takové na půl plynu, ale zhlédnutí nelituju. Čisté 3* ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když se objeví nadějně vypadající film ze druhé světové války (jevil se tak jednoznačně i tento snímek) s nějakou dříve nezfilmovanou bitvou, tak mám hodně vysoká očekávání. Tématika tohoto válečného konfliktu už totiž vypadá, že je zmapovaná od A až do Z jak ve filmovém i herním průmyslu. Těšil jsem se i zde, ale bohužel se zázrak nekonal - trochu mě zpočátku zarazil střih a časté přeskakování do různých dějových linií, ale vše postupem času začne dávat smysl. Ta hrstka bojových scén zde nebyla natočená špatně - především top kamera, ale nižší rozpočet (vím, že jde o nejdražší Holandský film, ale je to myšleno na poměry Hollywoodu) se rozhodně projevoval. Nějak jsem si ani nevytvořil vztah k postavám během filmu a dostavil se i pocit nudy. Neříkám, že film je vyloženým zklamáním, ale mohlo to být o dost lepší - takhle to je jen průměrný válečný film, na který si časem (v záplavě mnoha lepších snímků z období největšího válečného konfliktu natočených v minulosti) ani nevzpomenu...6/10. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Holanďanka, ktorá čaká na oslobodenie, britský pilot a holandský dobrovoľník v službách Wehrmachtu sú hlavné postavy filmu, ktorý sa pozrel na trochu zabudnutú etapu oslobodzovania Európy. Bojové scény boli na úrovni, atmosféra hutná a civilné pasáže uveriteľné. Až na pár zdĺhavejších scén, nemám čo by som vytkol. 80% Netflix ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Německý voják páchající sebevraždu má hlavu zakloněnou tak daleko, že pokud se kulka náhodou neodrazí od zubů nebo lebky, nepoškodí mu mozek a pravděpodobně ho okamžitě nezabije. To je něco, co se čas od času stává i ve skutečném životě, ale výsledek by byl jiný, než jak byl zobrazen ve filmu. (Johnny.ARN)
  • Sinclair (Jamie Flatters) začíná britskou puškou Lee-Enfield č. 4. V určitém okamžiku po připojení ke Kanaďanům má u sebe pušku Lee-Enfield No. 1 Mk. III, kterou nese do bitvy. Během bitevních scén je střídavě zobrazován s jednou puškou, pak s druhou. (Johnny.ARN)
  • Úvodní scéna filmu se odehrává 5. září 1944, v den, který byl později nazván „Dolle Dinsdag“ (Šílené úterý). Spojenecká vojska postoupila Belgií v rekordním čase a den předtím osvobodila Antverpy; šířily se zvěsti, že následující den osvobodí nizozemskou provincii Zeeland. V očekávání se německá armáda dala na plný ústup, zatímco obyvatelstvo s napětím očekávalo příchod Spojenců. Jak se ukázalo, marně, protože Spojenci neměli dostatek vojáků a zásob, aby mohli pokračovat v postupu na okupované území. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama