Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Osudy tří na první pohled nesouvisejících hrdinů se odehrávají uvnitř a kolem celkem neznámého válečného konfliktu. Očekávání jsem neměl nijak veliká, ale rozhodně jsem se na film těšil a ve výsledku si asi nemůžu na něco stěžovat. Je asi škoda, že se tvůrcům nepovedlo až tak citově propojit diváka s hrdiny (nejlépe se to asi povedlo u nadšeného holandského wehrmachťáka), taky je zde pár hlušších míst, jejichž místo si zasloužilo zaplnit akcí. Akce, kterou jsme dostali, ale nemá chybu - je správně surová a válečná atmosféra z ní přímo srší, kamera se vážně povedla. Po dlouhé době jsem navíc narazil na Feltona, potěšilo. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, konečne vojnový film ktorý je realistický, bez pátosu a svojím spôsobom surový. Kvalitné bojové scény, detaily prepracované, to dalo asi roboty a zhltlo fúru peňazí. Žiadna heroická záchrana sympatického odbojára, žiadny happy end, žiadne x-té pripomínanie holokaustu, konečne. Kto očakáva počítačový vojnový masaker nedočká sa. Myslím, skupina fanúšikov vojnových filmov bude hodnotiť vysoko. ()

Reklama

drackula 

všechny recenze uživatele

Holanďanka, ktorá čaká na oslobodenie, britský pilot a holandský dobrovoľník v službách Wehrmachtu sú hlavné postavy filmu, ktorý sa pozrel na trochu zabudnutú etapu oslobodzovania Európy. Bojové scény boli na úrovni, atmosféra hutná a civilné pasáže uveriteľné. Až na pár zdĺhavejších scén, nemám čo by som vytkol. 80% Netflix ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Něco jsem se naučil. Pokud je lež dost velká a opakuješ ji dost často, tak jí lidí začnou věřit. Víš, kdo to řekl? Ministr propagandy, Joseph Goebbels.“ Už úvod mě vtáhl. Tahy s vlaječkami jsou možná až primitivně jednoduché, ale i diváka neznalého dobových reálií během chvilky zpraví o vývoji. A dokonce i na to seznámení s postavami, které mi zpočátku nepřišlo úplně dostatečné, postupně dojde. Líbilo se mi vizuálně ladění filmu, to pochmurno, šedo a blátivo ke snímku báječně sedne. Holanďani si dali záležet a na výpravě to jde poznat, ostatně i samotné válečné scény mi přišly velmi dobře zpracované, daří se jim diváka přemístit do ohniska dění (do kokpitu při letecké scéně, do zákopů při ústupu před sovětským tankem či při dobývání/bránění „Hitlerovy pevnosti“). K postavám si postupně najdete cestu a fandíte jim. A s vnitřním napětím vnímáte jejich odvážná a závažná rozhodnutí, které ovlivňují nejen je, ale i všechny okolo. A stejně ve výsledku zůstává jen pocit zmaru, žádné oslavy s vlaječkami…až na pár drobných výtek dám solidní 4*. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jedna epizoda druhé světové války v jednom z nejdražších nizozemských filmů s linkmi anglického pilota, úřednice nizozemského městečka a jednoho nizozemského esesáka, které se protnou během 127 minut. Možná, že začátek je slabší, ale pak se rozjede napínavá, výpravná podívaná s několika výbornými bojovými scénami, přičemž ta na mostě má špičkové hollywoodské parametry se vším všudy. Témata vylodění spojenců, nizozemský odboj evokují filmy Zachraňte vojína Ryana (1998) a Černá kniha (2006) ,ale tohle mi sedlo snad víc. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Okrem Litvy prebiehalo natáčanie aj na viacerých miestach v Holandsku a Belgicku. (MikaelSVK)
  • Žádný z pilotů kluzáků nemá odznak Pilotní křídla, přestože jsou kvalifikovaní piloti. (Johnny.ARN)
  • Ve své době se jednalo o druhý nejdražší film v nizozemské historii s rozpočtem 13–14 milionů eur, hned po Černé knize (2006) Paula Verhoevena, která stála asi 16 milionů eur. Přesto vytvořil rekord v nejdražší holandské scéně: pro sekvenci, v níž je sestřelen kluzák, byla postavena kopie letadla Airspeed Horsa, které se zřítilo na kus zaplavené zemědělské půdy, a to za 1,2 milionu eur (1,36 milionu dolarů). Letadlo bylo později opraveno a darováno Válečnému muzeu v Bestu (Nizozemsko). (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama