Reklama

Reklama

Země dinosaurů 5: Tajemný ostrov

  • USA The Land Before Time V: The Mysterious Island (více)

Obsahy(1)

Když na zem padnou černá mračna, malí dinosauříci se vydávají objevit úrodnou zem, kde bude dost potravy pro všechny. Během cesty potkávají neznámé živočichy a nacházejí nové kamarády. Prožijte s námi nádherný příběh dinosauřích kamarádů na tajemném ostrově. (Universal)

Recenze (7)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Asi posledný diel, ktorý som videl, aspoň čo si pamätám. Jediné, čo mi ako decku odchovanom na Jurskom Parku vadilo boli pesničky. ()

Reklama

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Návrat ke kořenům. Ne nadarmo se opakuje spousta motivů z legendární jedničky (zemětřesení, odloučení od rodiny, samota). Z dětských patrně druhý nejoblíbenější a nejkvalitnější díl, prozatím. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

O niečo málo lepší film ako štvorka, hlavne vďaka dobrodružnému putovaniu, aj keď na druhej strane opäť nič nové neprináša. Snáď s výnimkou nových "potvor" - megalodona a plesiosaura. Zbytok je obohratá pesnička, vrátane samotných otravných pesničiek a tých istých detských fórov, čo aj v minulých filmoch. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se objevuje spousta nových postav, z toho např. minimálně tři záporné a jedna kladná. Mezi nové záporáky patří druh vyhynulého žraloka z období Křídy s názvem Cretoxyrhina (ve filmu je znám pod termínem „plavací ostrozub“), dalším je druh alosauroidního teropoda jménem Giganotosaurus (zelený ostrozub) rovněž z období Křídy a třetím je druh pterosaura (ptakoještěra) nazývaný Pterodaktylus pocházející z období pozdní Jury. Kladnou postavou, kterou naproti tomu představuje Elsie, je druhem plesiosaurida pojmenovaného Elasmosaurus. (Marasuchus17)
  • Pro vytvoření Křupkovi ostrozubí řeči, s jejíž pomocí hovoří se svými rodiči, byly použity zvuky malého medvíděte, ptáků smíchaných se zvuky některých savců a dokonce byly použity i lidské hlasy. Naproti tomu byl řev jeho rodičů vytvořen smícháním sloního troubení s řevem velkých kočkovitých šelem. (Marasuchus17)
  • V momentě, kdy Křupka mluví se svými rodiči, je možné si všimnout, že jeho rodiče chodí po dvou zadních končetinách jako všichni ostatní teropodní dinosauři, ale zároveň se při chůzi také opírají o své ocasy a mají vzpřímené postavy těl jako klokani. Tento způsob pohybu je návazností na teorie některých paleontologů, kteří v 70. letech 20. století tvrdili a předpokládali, že se teropodi opírali o své ocasy a stáli vzpřimeně právě tak jako klokani. Teprve v 90. letech 20. století bylo bezpečně ověřeno, že teropodi se ve skutečnosti pohybovali s ocasem ve vzduchu nad zemí a hlavou v přibližně ve stejné výšce a poloze jako ocas, aby tak mohli při své dvounohé chůzi správně udržovat rovnováhu. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama