Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v dávnověku se vejce z rozbitého dinosauřího hnízda dostalo díky náhodě na malý ostrov, kde žijí lemuři. Ti vejce objevili zrovna ve chvíli, kdy se z něho vyklubal malý dinosaurus. Lemuři se ho ujali a pojmenovali ho Aladar. Jednoho dne ale na planetu Zemi dopadly meteority a způsobily děsivý požár na ostrově, kde žili. Jen díky Aladarově velikosti se lemuří rodina, která ho vychovala, zachránila. Aladar s nimi na zádech přeplaval na blízkou pevninu. Tam se přidali ke skupině mírumilovných dinosaurů. Díky následkům vesmírné katastrofy a krvelačnosti hladových predátorů se ale často ocitnou ve velmi nebezpečných situacích... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

MilesTeg 

všechny recenze uživatele

Když je člověk býložravý dinosaurus, nemá na růžích ustláno. Pořád aby se staral, kde se napást, jestli je dost vody, jsou-li vejce dobře posazená, neblíží se odněkud masožravec a v ten moment prásk a nenažraný Carnatosaurus mi jde po krku. V rozšlápnutém hnízdě zůstane jen jedno vejce, kterého se zmocní pár obludek, zaplave si v řece, zalítá si ve spárech pterodaktyla a dopadne na malý ostrov, plný rozbujelé džungle a malých roztomilých stromových opiček. Opičky jsou jak známo velmi zvědavé a otřásající se vejce je objekt hodný prozkoumání. A narodí se opičí Spasitel, autobus a rádobypredátor, vlastním jménem Aladar. Má svou adoptivní opičí rodinku a jejich čas na ostrově je idylický a plný her a vtipných dialogů. Jenže všechno má svůj konec – velkolepý nebeský ohňostroj se změní v meteorické bombardování a záchrana je jen v moři a na blízké pevnině. Aladar narazí na migrující stádo býložravých dinosaurů různých druhů a velikostí, stihne se zamilovat a zachránit všechny před jistou smrtí. Všechno dobře dopadne aspoň zatím. /-----------/ Další animovaný produkt studií Walta Disneye má své úspěšné starší bratříčky, vzpomeňme například excelentní Život brouka. Film Dinosaurus se veze na vlně, vyvolané Jurským parkem a v současnosti vysílanými pseudodokumenty o životě v druhohorách, vyrobené stylem National Geographic. Od Života brouka se liší svým realističtějším pojetím přírody, ale i zde zvířata mluví a všechna si rozumějí, dokonce půlmetrové polopice s takovým Brachiosaurem. I tento film je okořeněný slovním humorem a je ho zde třeba, většinu filmu jde hrdinům o život a vážnost situace se snaží – ve stylu soudobých akčních hrdinů typu Bruce Willise nebo Mela Gibsona – odlehčit vtípky. Posléze však humor mizí a kvůli gradaci jsou všichni vážní a nakonec dojemní, aby divák citlivka mohl odejít z filmu se slzou štěstí v oku. Film je víceméně dětsky naivní, zlí jsou masožraví dvounozí Carnatosauři a hodní jsou býložravci a opičky a není nic mezi tím (snad jen na vůdce stáda a jeho poskoka Bruta), navíc je to umocněno faktem, že Carnatosauři nemluví, jen řvou. Už aby někdo natočil „Veselé příhody Velociraptora Pepy“ nebo „T-Rex a jeho parta“, aby ukázal kladné stránky a inteligenci masožravců. Animace je výborná, nikde žádné zádrhely, Aladar a jeho druhové mají samozřejmě vylepšenou mimiku, podobně jako Drago v Dračím srdci. Celkově můžu doporučit, obzvlášť pro rodiny s dětmi, film nikoho neurazí a nejspíš ani nenadchne. Je tak na 60%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $127,5miliónaTržby USA $137,748,063Tržby Celosvetovo $349,822,765║ Veľmi zdarilí pokus od spoločnosti Disney, v rámci spojenia CGI animácie so skutočnými obrázkami nasnímanými v prírode, toto spojenie prináša niekedy až dynamický zážitok pokiaľ ide o preletí Pterodaktila snímané z jeho pohľadu ponad prekrásnou krajinou plnou zelených hôr preplnených dinosaurami, výhodou bolo že voda bola skutočná a nie animovaná a v spojení s CGI pôsobil obraz jednoznačne vierohodnejšie, než ak by bola voda robená animačne. Možnou slabinou sa môže zdať taký príbeh, ten ovplíva priamočiarosťou ale zas na druhú stranu je to uveriteľnejší na to že ide o rozprávku, k tomu ešte dej nemá len priami záber venovaný pre zábavu ale sústreďuje sa na dosť vierohodnú ukážku cesty ako to mohlo byť pri putovaní s dinosaurami. K prvotriednej grafike moc ladí aj čarokrásna hudba od James Newton Howard. /videl v kine: 80%/ ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

I přes prosťoučký syžet se jedná o frontální útok na všechny smysly i emoce, jenž je díky ohromující práci animátorů, velkolepé hudbě a režisérově smyslu pro působivé kamerové jízdy a nálety beze zbytku úspěšný. Pravda, tenhle maďarský (?) dinosaurus kráčí po cestě, která je již pečlivě prošlapaná mnoha jeho předchůdci a tak jako na mnoho jiných snímků složených hlavně z diváckých atrakcí se na něj snadno zapomíná, ovšem ten bezprostřední zážitek stojí za to ocenit. ()

Person 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, na kterých jsem vyrůstal. Ale rozhodně v tom není jen sentiment. Ten příběh má skvělou atmosféru a i jistou hloubku, kterou dětský divák snadno rozpozná a nuti ho i v nízkém věku k zamyšlení. Zajímavá animace navrch a je z toho nápaditý a chytlavý film (i když samozřejmě hlavně pro děti). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

39. celovečerní Disney Velmi slabé, Dinosaurus není ani tak disneyovka, jako exhibice nové technologie. Je to škoda. Na to, aby to mohlo fungovat jako samostatný film, by to muselo pracoval lépe s úvodní premisou, která je jen stínem Tarzana. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (25)

  • Ve filmu se objeví tyto druhy pravěkých ještěrů: Ankylosaurus, Brachiosaurus, Carnotaurus, Edmontia, Galimimus, Iguanodon, Koolasuchus, Oviraptor, Pachyrhinosaurus, Parasaurolophus, Pterodon, Stygimoloch, Styracosaurus, Velociraptor. (Žralok)
  • Supervíziu nad hlavnou postavou Aladara mal Mark Austin, ktorý začínal ako animátor pomocou tradičných techník a má za sebou mnoho reklám v rodnom Anglicku a v Industrial Light & Magic bol hlavným animátorom priateľského ducha Caspera. (pravo)
  • Pocit reality si vyžadoval, aby dva filmové štáby cestovali 18 mesiacov po svete a nakrúcali zábery, ktoré sa stali súčasťou tohoto filmu, ktorý kombinuje historickú skutočnosť a tradičnú disneyovskú fikciu. Do ich vybavenia patrila i digitálna kamera, ktorej hovorili ”Dino-cam”. Používala sa pri záberoch z pohľadu dinosaura. (pravo)

Reklama

Reklama