Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Amišové mi přijdou velice vtipní a bavilo mě si z nich při sledování dělat prdel. Každopádně film je to dobrej. Harrison Ford je cool a Peter Weir má talent na zobrazování lánů trávy ohýbané větrem a harmonického amišského života. Zaujaly mě tam kontrasty, když třeba tirák musí jet megapomalu, protože před ním jede amiš v kočáře, nebo turisti co si je tam jezděj fotit atd. 70% ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Perfektní scénář povýšený civilním Fordovo herectvím (správný policajt John Book je jedním z jeho nejsympatičtějších hrdinů) a motivem ortodoxní komunity amenitů. Z obyčejné detektivky se tak rázem stává nesmírně okouzlující film, který v sobě kombinuje hned několik žánrů. Weir i Ford zažívali v 80s své vrcholné období a jejich spojení ve Svědkovi stálo rozhodně za to. Mimo jiné jeden z posledních filmů legendárního skladatele Maurice Jarreho. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Opäť ďalší rest a opäť spolupráca Weir / Ford tentoraz dopadla lepšie ako The Mosquito Coast aj vďaka prostrediu amenistov.  Čiže mi nevadilo že po chvíli je detektívna linka upozadená romantickou linkou kde sa Ford snaží zapadnúť s miestnou sektou ale práve naopak bolo to zábavnejšie ako dojenie kravy, stavba domu alebo stret s turistami a výrastkami v meste. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy Petra Weira mi sedia. Každý jeho film je zásah do čierneho, jednoducho to vie a stále to dokazuje. Svedok nie je ani tak zaujímavý príbehom, ten neprináša nič nového, ale zaujme prístupom a hlavne prostredím v ktorom sa odohráva. Bolo zaujímavé vidieť D. Glovera v zápornej roli aj keď mohol dostať viac priestoru, ale ešte viac ma prekvapil vtedy ešte úplne neznámy Viggo Mortensen v maličkej roli. To som čumel, pretože som ho tu vôbec nečakal. Postavu, ktorú hrá Kelly McGillsová je veľmi sympatická, z jej nevinného pohľadu sála slušnosť a pokora. Netradičná a tajná tanečná scéna bola veľmi dobrá a zaujalo i Fordove narábanie s kladivom na stavbe, pretože ako je známe začínal ako tesár. Film má príjemné tempo a po skončení možno budete mať chuť vyraziť na návštevu do tejto od sveta odrezanej komunity. 80%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Absolutne suhlasim do poslednej bodky s komentarom uzivatela Rob Roy. Tvorcovia, akoby nevedeli, co vlastne natacaju. Akcny krimi thriller alebo romanticky film? Ja som myslel, ze sa divam na krimi, preto ma drviva väcsina romantiky nudila a to nemam nic proti romantickym filmom. Skoda, stacilo o nieco viac napätia a dal by som aj stvrtu *. Odporny bol Danny Glover, ktory mi takto pripomenul zaporaka z dramy PURPUROVA BARVA (1985) a to som ho spoznal ako dobrackeho policajta zo vsetkych SMRTONOSNYCH ZBRANI (1987 - 1998). V miniulohe som si vsimol aj Vigga Mortensena. Film ziskal dvoch Oscarov za strih a scenar, ale bol nominovany i za najlepsi film, reziu, alebo herca v hlavnej ulohe Harrisona Forda. Avsak Oscara ziskala v ramci kategorii najlepsi film romanticka drama VZPOMINKY NA AFRIKU (1985), za reziu Sydney Pollack taktiez Vzpominky na Afriku a za herca v hlavnej ulohe William Hurt za dramu POLIBEK PAVOUCI ZENY (1985). _________ Harrison Ford - (John Book) +++ Kelly McGillis - (Rachel) +++ Josef Sommer - (Schaeffer) +++ Lukas Haas - (Samuel) +++ Jan Rubes - (Eli Lapp) +++ Alexander Godunov - (Daniel Hochleitner) +++ Danny Glover - (McFee) +++ Viggo Mortensen - (Moses Hochleitner) +++ ()

Galerie (71)

Zajímavosti (13)

  • Pri príprave zvukovej stopy boli využité záznamy spred 20 a viac rokov, aby zastaralá farba zvukového záznamu navodila dojem či atmosféru samoty komunity Amišov. (Biopler)
  • Film se natáčel převážně v Pensylvánii v komunitě v Lancaster County, kde skutečně Amišové žijí. Filmaři do vesnice museli kvůli natáčení zavést elektřinu, po skončení filmování však ale vše uvedli do původního stavu a elektřinu zase odpojili. (janekrubes)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama