Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chcelo by to multiplex s obrovským plátnom a dokonalým zvukom. Tieto prvky dokážu často pomerne dôveryhodne zakryť nedostatky nejedného priemerného filmu. Bohužiaľ je ním aj prvý vojnový film preceňovaného akčného ázijského guru Johna Woo, ktorý vlastne okrem akcie nevie nič iné poriadne natočiť. Akurát tak režijne viesť holubice. No nie som jeho fanúšikom, ani jeho ázijských filmov, takže či sú Windtalkers v jeho kariére až takým sklamaním pre jeho fanúšikov, neviem posúdiť. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Z válečných filmů týkajících se 2. světové války to řadím k tomu nejlepšímu. Bojové scény jsou perfektní, Cage sice nepředvádí nic nového, ale jako akční hrdina neurazí a Adam Beach je sympaťák. Dávka amerického patosu tam sice je a to v docela velkém množství, ale mně to nikdy nějak nevadilo. John Woo sice natočil lepší kousky, ale z jeho hollywoodské tvorby je to po Face/Off jeho 2. nejlepší kousek, o tom není pochyb. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Můj první válečný film (z mnoha desítek) u kterého jsem usnul..... a u nějž nebyla chuť to po probuzení dokoukat. Předpokládám, že těch sladce prodřímaných závěrečných 35 minut asi na děj nemělo zásadní vliv a tak věřím, že mé hodnocení je objektivní. Hvězda za válečný žánr z prostředí bojů s Japonci a hvězda za snahu zpracovat tuto zvláštní epizodu války s Navaji. Navíc Cage už nějak přestávám muset.... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tento film mal obrovsky potencial. Pribeh o priatelstve dvoch vojakov z ktorych jeden bude musiet druheho zabit ak to bude potrebne je presne ten typ pribehu, ktory dokonale sedi Johnovi Woo. A ako bonbonikom mali byt spickove bojove sekvencie. Lenze sa to nejak pokazilo a v tom najdôlezitejsom, cize vztahu ustrednej dvojky film uplne zlyhava. Cage je nonstop nasraty a Beach vecne naivny a cim je blizsie rozhodojuca chvila, ked sa bude musiet Cage rozhodnut, ci splni rozkaz alebo nie, tak tym viac mi to bolo uplne ukradnute. Ostatne postavy na tom nie su ovela lepsie a okrem druhej dvojice Slater - Willie, ktora funguje o nieco lepsie ako ta ustredna, si po skonceni filmu vybavim uz len rasistu Emmericha a velitela Stormareho. Zvysok je uplne zamenitelny. Ked uz nefunguju postavy, tak to mohli zachranit bojove sceny. Lenze aj ked su po technickej stranke dokonale, tak svojim klasickym cool stylom so spomalovackami jak z akcneho filmu sa do vojnoveho filmu vôbec nehodia. Vôbec som pri nich nepocitoval nekompromisnost a bezutesnost ako v inych vojnovych filmoch ale vyzeraju skôr ako cool nonstop vybuchujuci ohnostroj, ktory sa s pribudajucimi minutami staval monotonny a finale som uz dost odzíval. Jedine co ma obcas vytrhlo z letargie bol Cageov psychopaticky vykon, ktory pôsobil dost otravne. Takze vysledkom je film s velkolepými bojovymi sekvenciami ale strasne nudnou dejovou omackou bez emocii. 4/10. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Nečekaně oduševnělé, příjemně "Wooovské, na ty dvě hodinky se skutečně vydáte do války - sice trochu učesané, zbytečně moc poetické a mírně nerealistické (Cage by sotva kosil nepřátele po desítkách) - nicméně v téhle "filmové realitě" to lítá o několik řádů lépe než ve Wooově nešťastné M:I-2... John se zřejmě konečně dostal ke kompromisu, který se bude stejnou měrou líbit jak východnímu, tak západnímu publiku... Face/Off ale zůstává nepřekonán... ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Jedná se o druhou spolupráci Nicolase Cage a režiséra Johna Woo po veleúspěšném akčním filmu Tváří v tvář (1997). V době filmování spolu plánovali natočit ještě nepojmenovaný western, ale po nepříliš velkém úspěchu tohoto filmu z úvah sešlo. (Edgerton)
  • Rezervace Navajů je v USA největší indiánskou rezervací. (ojo323)
  • Podporná loď na Saipane nesie meno U.S.S. Colorado. U.S.S. je však chybne napísané, keďže ide o akronym a nie skratku, nemajú byť medzi písmenami bodky. Správne má byť USS Colorado. (beso74)

Reklama

Reklama